Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Dit zijn de belangrijkste redenen om over te stappen op een Airfryer

Dit zijn de belangrijkste redenen om over te stappen op een Airfryer

De Airfryer is al een tijdje met een opmars bezig. Steeds meer mensen ontdekken dit apparaat en willen wel eens proberen of een Airfryer echt meer smaak biedt dan het frituren in een frituurpan. Bovendien wordt vaak gezegd dat het frituren in een Airfryer gezonder is. Is dat echt zo? En welke voordelen zijn er nog meer?

Een feit: een airfryer is gezonder

Frituren in een traditionele friteuse gebeurt vaak met frituurvet- of olie. Daarin zitten veel calorieën. 100 milliliter frituurolie is al goed voor 900 kcal. Met een hetelucht friteuse maak je geen gebruik van frituurvet, maar hetelucht. Doordat je geen gebruikmaakt van frituurvet, bespaar je dus al op calorieën. Sommige airfryer fanaten noemen dit zelfs ‘de gezonde manier van genieten van snacks.’

Daar komt nog bij dat een frituurpan het vet snel laat afkoelen als je er bevroren snacks in stopt. Het garen en frituren gaat dan minder goed, waardoor de producten zich volzuigen met frituurvet. Dat is niet heel erg goed voor je gezondheid en ook niet zo lekker. Natuurlijk hoef je de airfryer niet alleen voor ongezonde snacks te gebruiken: je kunt er ook prima iets gezonds in maken.

Energie besparen

Een normale frituurpan met een inhoud van 1 kilogram heeft een vermogen van ongeveer 3200 watt. De gemiddelde airfryer heeft een inhoud 1,5 kilogram en vraagt om ongeveer 2100 watt vermogen. Dat betekent dat een airfryer je dus ook helpt energie te verbruiken. Je hoeft een airfryer niet lang voor te verwarmen en dat scheelt zeker energie.

Wel moeten wel eerlijk zijn: in een hetelucht frituurpan duurt het even voordat je eten klaar is. Maar, onder de streep, ben je nog steeds voordeliger uit. Ook een heteluchtoven haalt het niet bij een hetelucht friteuse.

Geen vieze luchtjes meer

Een veelgehoorde klacht met een conventionele is dat je huis al snel naar cafetaria ruikt. Een ouderwetse frituurpan produceert best wel wat stank. Soms ruik je de volgende ochtend nog dat je gisteren hebt gefrituurd en dat is natuurlijk niet lekker.

Bij de beste airfryer ruik je ook wel wat, maar de lucht blijft niet zo erg hangen als bij een traditionele frituurpan. Wat je ruikt bij een ouderwetse frituur, is vooral olie en vet. Daar heb je geen last van bij een airfryer.

Niet alleen voor ongezonde snacks

Zoals we al schreven, kun je ook gezonde snacks in de airfryer maken. Denk bijvoorbeeld aan een Italiaanse groenteschotel met paprika en courgette. Je kunt dit gewoon rauw bereiden in de hetelucht frituurpan. Door de unieke wijze van frituren wordt de groente ‘gepoft’. Daardoor heeft je eten een prima smaak.

Airfryers worden betaalbaar

Tegenwoordig is een airfryer betaalbaar. Eerlijk gezegd verschilt de kwaliteit van een dure airfryer niet zo erg met de kwaliteit van een ‘gewone’ airfryer. Tegenwoordig kun je deze apparaten al kopen vanaf 40 euro. Dat is ongeveer de prijs van een normale frituurpan, dus daar hoef je het zeker niet voor te laten. Je zou eens rond kunnen kijken op BestGekozen.nl.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!