Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Een drankje te veel of verslaafd aan alcohol?

Een drankje te veel of verslaafd aan alcohol

Misschien heb je het iemand wel eens horen zeggen of heb je dat zelf gedaan: als ik dat zou willen, kan ik gewoon zonder alcohol. De schatting is dat in Nederland ongeveer 10% van de volwassenen problemen heeft met alcohol of daaraan verslaafd is. Het verschil kan soms klein zijn, maar als je verslaafd bent, zal het vrijwel onmogelijk zijn om daar zonder professionele hulp af te komen. Dat er hulp nodig is om van drugs af te komen, beseft vrijwel iedereen. Stoppen met drinken is beslist niet eenvoudiger. Indien je denkt dat het probleem bij jou speelt of iemand in je omgeving, lees het onderstaande dan eens door.

Waaraan herken je een alcoholverslaving?

Net als bij andere verslavingen zijn er bij een alcoholverslaving gradaties. Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid nodig en niet iedereen heeft dezelfde gewoonten. Het onderstaande lijstje geeft echter wel een indicatie.

 • Je drinkt (vrijwel) iedere dag alcohol.
 • Vaak drink je overdag al de eerste dosis.
 • Als je begint met drinken, heb je moeite om ermee te stoppen.
 • Ondanks het voornemen om niet te drinken, begin je toch telkens weer.
 • Soms voel je een enorme behoefte aan een drankje op momenten dat je niet kan drinken.
 • Je hebt steeds meer alcohol nodig om die roes te bereiken die je nastreeft.
 • Je neemt onnodige risico’s zoals het rijden onder invloed.

Herken je meerdere van deze symptomen bij jezelf of een ander? De kans bestaat dat er dan sprake is van een alcoholverslaving. Neem dan geen risico en ga praten met een deskundige. Wees zo eerlijk als mogelijk is en bagatelliseer niets. Op die manier kan beoordeeld worden of je professionele hulp nodig zult hebben om de verslaving te doorbreken.

Wanneer drink je te veel?

De eerste stap op weg naar alcoholverslaving is uiteraard te veel drinken. Ook daarvoor zijn er duidelijke signalen en als je die herkent, is er ook reden om eens verder te kijken om je gedrag te veranderen. Te veel drinken doe je als:

 • je altijd meer drinkt dan 1 of 2 glazen;
 • je minder dan twee dagen per week helemaal niets drinkt;
 • je ook drinkt als je alleen bent;
 • je wel eens een black-out hebt gehad van de drank.

Te veel drinken wordt vaak veroorzaakt door stress of problemen op het werk of in privé. Vaak is het mogelijk om drinkprobleem op te lossen voordat het tot een verslaving leidt. Ook hierbij is professionele hulp vrijwel altijd een noodzaak. Kies voor een uitgebalanceerd voedingsschema, en schrap daarbij ook die drankjes eens.

Kan een alcoholverslaving worden doorbroken?

Een alcoholverslaving leidt onvermijdelijk tot fysieke, psychische en sociale schade. De eerste stap die je zult moet zetten, is zelf onderkennen dat je hulp nodig hebt. Praat erover met iemand die je vertrouwt en zoek hulp. Dat kan tegenwoordig ook online zodat je meteen thuis aan je verslaving kan gaan werken. Eenvoudig zal het nooit zin, maar elke dag zijn er ook weer mensen die een jubileum hebben te vieren vanwege het feit dat ze alcohol uit hun leven hebben gebannen.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!