Het perfecte ontbijt: Eggs Benedict

Printen

Het perfecte ontbijt: Eggs Benedict

eggs benedict

Eieren blijven altijd een veelzijdig product. Ze zijn niet duur, het gehele jaar verkrijgbaar en zijn zeer smaakvol. Doordat een ei zo veelzijdig is, vragen veel topchefs aan sollicitanten wat zij met een ei kunnen. Een erg leuk en lekker gerecht om te maken is Eggs Benedict. Dit klassiek Amerikaanse gerecht is een typisch ontbijt bestaande uit toast met een gepocheerd ei, hollandaisesaus en uitgebakken spek. Er zijn verschillende variaties te vinden op Eggs Benedict zoals Eggs Benedict met zalm of de vegetarische variant Eggs Benedict met op lage temperatuur gegaarde portobello of shiitake. Toch is Eggs Benedict zeer eenvoudig om zelf te maken. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zodra je dit gerecht maakt.

Belangrijke punten bij het maken van hollandaisesaus

Een hollandaisesaus zelf maken is erg eenvoudig. Er zijn wel een aantal zaken waarop je moet letten om te voorkomen dat de saus mislukt. Het belangrijkste is dat je een constante temperatuur hebt tijdens het kloppen van de hollandaisesaus. Dit betekent dus dat je de saus verwarmt tot maximaal 70 graden. Ook is de kans groter dat de saus schift boven de 70 graden, doordat vocht verdampt waardoor de olievochtmengsel niet meer klopt. Zodra het ei de 70 graden bereikt, zal het gaan stollen, waardoor je eierstukjes krijgt in je saus. Ook moet je voorkomen dat de saus boven de 30 graden Celsius blijft, doordat de boter anders stolt. Een goede manier om de saus geleidelijk te kloppen is door het au bain-marie te kloppen. Bij deze techniek plaats je een rvs bekken op een pan met net geen kokend water, waardoor de saus gelijkmatig gaart. Ten slotte is de juiste smaak onmisbaar in elke hollandaisesaus. Zodra de saus te zuur is, voeg je extra boter toe. Ten slotte gebruik altijd roomboter. Margarine is niet geschikt voor hollandaisesaus en heeft ook niet het juiste smaakpallet. Dit recept is geschikt voor 2 personen

  • Auteur: Daniël Vergouwen

Ingrediënten

·         4 sneetjes toast

·         8 eieren

·         4 plakken uitgebakken ontbijtspek of bacon

·         4 eetlepels azijn

Voor de hollandaisesaus

·         4 eidooiers

·         1 eetlepel natuurazijn

·         1 eetlepel water

·         2 gekneusde peperkorrels

·         300 gram roomboter

·         1 laurierblad

·         1 klein sjalotje

·         Zout en peper

Instructies

Zet een pan water op met ongeveer 2 liter water en voeg hieraan de 4 eetlepels azijn toe.

Breng de pan water aan de kook en zet vuur zachter, zodat het net niet kookt

Smelt ondertussen de roomboter in een pannetje

Zet eerst de gastrique op

Kook heel kort de natuurazijn, water, peperkorrel, laurierblad en peperkorrel zeer kort, zodat de smaken vrijkomen

Zeef de gastrique en doe deze in een bekken samen met de eidooiers

Zet een pan met een laagje water op het vuur, zodat je daarop de hollandaisesaus au bain-marie kunt kloppen.

Plaats de bekken op de pan en tik de saus tot deze gaat binden en een temperatuur van 65 graden Celsius heeft bereikt. Giet vervolgens de boter in de saus en tik door. Breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus in de bekken liggen en laat deze in de buurt staan van een warmtebron.

Toast ondertussen het brood in de oven of broodtoaster.

Maak nu de gepocheerde eieren.

Breng het ei in een kopje en voeg een klein beetje azijn toe. Roer het water met azijn flink door en stort het ei met de stroming mee in de pan.

Wacht vervolgens geduldig totdat het eiwit gestold is.

Haal het ei uit de pan met een schuimspaan en herhaal dit proces, totdat je alle eieren hebt gepocheerd.

Bouw nu het broodje. Leg op de toast een stuk bacon met daarop het ei en giet de saus over het gepocheerde ei. Garneer dit eventueel met fijngesneden bieslook.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website