Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Elzasser Flammkuchen

Als ik ga borrelen wordt ik altijd erg blij om de Elzasser Flammkuchen op de menukaart te zien. Het is erg smaakvol en supersimpel om te maken.

Als ik ga borrelen wordt ik altijd erg blij om de Elzasser Flammkuchen op de menukaart te zien. Het is erg smaakvol en supersimpel om te maken. Hierdoor is het een zeer geschikt gerecht om zelf te maken of te serveren in een bar of bistro. Het geheim van een goede Elzasser Flammkuchen is het deeg. Door het deeg zelf te maken heb je zelf ook meer in de hand wat het eindresultaat zal zijn van uiteindelijke gerecht. Je moet er wel goed op letten dat het deeg dat kans krijgt om te rijzen. Zorg er daarom voor dat het op een warme plek staat, zoals in de buurt van een fornuis, oven of kachel.

Elzasser Flammkuchen zelf maken

Elzasser Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas in Frankrijk. Dit zie je ook terug in het gerecht dat invloeden heeft uit Duitsland, maar tegelijkertijd met een Franse knipoog. Elzasser Flammkuchen kun je eenvoudig zelf maken en opleuken met bijvoorbeeld champignons, bijzondere kazen of lenteui. Heb je zelf een houtoven? Dan is dit het juiste moment om deze te gebruiken. Hierdoor krijgt de Elzasser Flammkuchen die typische rooksmaak. Dit recept is het klassieke recept voor Elzasser Flammkuchen en kun je naar hartenlust aanpassen. Zorg er wel voor dat je dit recept wel goed blijft gebruiken, zodat het wel een ‘echte’ Elzasser Flammkuchen blijft.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Flammkuchen is afkomstig uit de Elzas en is de ideale snack voor tijdens de borrel of als hapje.

Hoeveelheid7 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd25 minTotale tijd30 min

 800 g Tarwebloem
 2 zakjes gist
 4 tl zout
 500 ml water
 6 uien (rood of wit)
 250 g crème fraîche of andere zachte roomkaas
 400 g gerookte spekblokjes van goede kwaliteit
 bieslook

1

Zeef de tarwebloem en meng dit met het gist en zout.

2

Zorg ervoor dat het water lauwwarm is en giet dit op de bloem. Kneed dit door tot soepel deeg.

3

Dek af met een doek en laat het deeg rijzen op een warme plek. Na ongeveer een uur is het deeg ongeveer verdubbeld.

4

Verwarm de oven voor op ongeveer 230 graden Celsius.

5

Maak de uien schoon en snijd ze in dunne halve ringen. Fruit vervolgens de uien op laag vuur, totdat ze iets beginnen te karamelliseren en bak in een andere pan de spekjes uit op laag vuur.

6

Snijd het deeg in stukken en kneed deze tot kleine bolletjes. Bebloem het werkblad en leg er een deegbol op. Rol ze vervolgens uit tot een dunne plak.

7

Leg het deeg op een bakplaat en besmeer het deeg met crème fraîche. Bestrooi het geheel vervolgens met de spekjes en uien.

8

Breng het geheel op smaak met peper en bak vervolgens af in de oven voor 15 minuten.
Garneer tenslotte de Flammkuchen met bieslook.

Ingrediënten

 800 g Tarwebloem
 2 zakjes gist
 4 tl zout
 500 ml water
 6 uien (rood of wit)
 250 g crème fraîche of andere zachte roomkaas
 400 g gerookte spekblokjes van goede kwaliteit
 bieslook

Instructies

1

Zeef de tarwebloem en meng dit met het gist en zout.

2

Zorg ervoor dat het water lauwwarm is en giet dit op de bloem. Kneed dit door tot soepel deeg.

3

Dek af met een doek en laat het deeg rijzen op een warme plek. Na ongeveer een uur is het deeg ongeveer verdubbeld.

4

Verwarm de oven voor op ongeveer 230 graden Celsius.

5

Maak de uien schoon en snijd ze in dunne halve ringen. Fruit vervolgens de uien op laag vuur, totdat ze iets beginnen te karamelliseren en bak in een andere pan de spekjes uit op laag vuur.

6

Snijd het deeg in stukken en kneed deze tot kleine bolletjes. Bebloem het werkblad en leg er een deegbol op. Rol ze vervolgens uit tot een dunne plak.

7

Leg het deeg op een bakplaat en besmeer het deeg met crème fraîche. Bestrooi het geheel vervolgens met de spekjes en uien.

8

Breng het geheel op smaak met peper en bak vervolgens af in de oven voor 15 minuten.
Garneer tenslotte de Flammkuchen met bieslook.

Elzasser Flammkuchen

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier