Falafel

Falafel, je houd er van of niet maar ik zelf ben er dol op. Falafel is van oorsprong een Libanees vegetarisch gerecht gemaakt van kikkererwten. Hier worden uiteindelijk balletjes van gemaakt en deze worden vervolgens gefrituurd. De grootste fout die mensen maken als ze zelf falafel gaan maken is dat ze kikkererwten gebruiken uit een pot of blik, deze moet je juist NIET gebruiken als je zelf falafel wil maken. Gebruik gedroogde kikkererwten die je zelf een nacht laat weken. Zo krijg je straks een goede consistentie waar je mooie falafel balletjes van kan maken.

Falafel word vooral gegeten met een pitabroodje geserveerd met een sausje. Enkele sausjes die lekker zijn om bij falafel te eten zijn uiensaus, knoflooksaus, yoghurtsaus, hummus of een lekker pittig sausje.

Falafel recept

  • 500 gram geweekte kikkererwten (ongeveer 200-250 gram gedroogde)
  • 1 ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • ½ bosje koriander
  • 1/3 groene peper
  • 1 ½ eetlepel kurkuma
  • 1 ½ eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • olie om te frituren
  • keukenmachine

Falafel zelf maken

  1. Week de kikkererwten in ruim water ongeveer 24 uur voor je het recept gaat maken
  2. Giet de geweekte kikkererwten af
  3. Doe alle ingrediënten (op de olie voor het frituren na dan) in een keukenmachine en laat draaien tot alles goed gemengd en fijn gedraaid is. Roer goed door en laat eventueel nog een keer goed draaien. Het moet niet te grof meer zijn anders kun je er straks geen mooie balletjes van maken.
  4. Als alles fijn is proef het dan na en voeg naar smaak nog zout en peper toe
  5. Maak nu mooi kleine platte balletjes en verwarm het frituurvet in een hapjespan of wok tot 180 graden. Bak nu de balletjes met 5 of 6 tegelijk enkele minuten totdat de buitenkant een mooi bruin korstje hebben en van binnen de falafel balletjes nog lekker smeuïg zijn.

Je kunt de falafel balletjes ook bakken in de koekenpan in een klein beetje olie, bak ze aan beiden kanten tot ze een mooi bruin korstje hebben gekregen.

Eet ze samen met een pitabroodje, sla, fijngesneden rode ui en bv een knoflooksausje, tahinisaus, yoghurtdip of hummus.

Falafel
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Ingrediënten
  • 500 gram geweekte kikkererwten (ongeveer 200-250 gram gedroogde)
  • 1 ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • ½ bosje koriander
  • ⅓ groene peper
  • 1 ½ eetlepel kurkuma
  • 1 ½ eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • olie om te frituren
Bereiding
  1. Week de kikkererwten in ruim water ongeveer 24 uur voor je het recept gaat maken
  2. Giet de kikkererwten af
  3. Doe alle ingrediënten (op de olie voor het frituren na dan) in een keukenmachine en laat draaien tot alles goed gemengd en fijn gedraaid is. Roer goed door en laat eventueel nog een keer goed draaien. Het moet niet te grof meer zijn anders kun je er straks geen mooie balletjes van maken.
  4. Als alles fijn is proef het dan na en voeg naar smaak nog zout en peper toe
  5. Maak nu mooi kleine platte balletjes en verwarm het frituurvet in een hapjespan of wok tot 180 graden. Bak nu de balletjes met 5 of 6 tegelijk enkele minuten totdat de buitenkant een mooi bruin korstje hebben en van binnen de falafel balletjes nog lekker smeuïg zijn.
1 reactie
  1. […] kun je vullen met falafel, zelfgemaakte shoarma, gewoon kaas of met salade. Ook als dip broodje erg lekker met bv wat hummus […]

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: