Dit is nog een receptje van vorig jaar waarin ik een focaccia gemaakt had met rode en gele bietjes uit onze tuin. Toen hadden we onze “moestuin”nog in onze eigen achtertuin maar nu hebben we dan toch onze eigen “echte”moestuin. Afgelopen weekend heb ik alweer veel groenten voor gezaaid zodat ze straks de moestuin in kunnen. Zo ook bietjes in verschillende kleuren (rode, gele en albino bietjes). Deze focaccia met verse bietjes ga ik zeker nog een keer maken zodra de bietjes klaar zijn om te oogsten.
Zet de bietjes op met water en wat zout en kook ze gaar (afhankelijk van de grootte van de bietjes tussen de 40-60 minuten) en laat ze daarna afkoelen.
Zodra de bietjes opstaan kun je beginnen met het deeg maken.
Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar behalve het zout en kneed het in de broodmachine of met de hand. Met de hand wel zo’n 20-25 minuten kneden. Voeg na 10 minuten kneden het zout toe.
Doe in een kom een scheutje olie en leg het deeg erin, 1x omdraaien zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
Afdekken en laten rijzen tot dubbel volume (ongeveer 60 minuten).
Verwarm nu de oven voor op 240 graden.
Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bal. Laat weer 20 minuten afgedekt liggen.
Ontvel de bietjes in de tussentijd en snijd ze in plakken van 3-4 mm dik.
Zet een koekenpan op het vuur met 1 of 2 druppeltjes olie en bak hier heel kort de pijnboompitjes in zodat ze een beetje een bruin kleurtje krijgen (continue de pan bewegen anders verbranden ze) en giet ze op een bord.
Leg het deeg op een bakmatje of bakpapier en rol uit tot een lap van 20cm x 30cm zo dat deze nog op je bakplaat past.
Smeer met een kwast het deeg in met (olijf) olie.
Beleg het deeg met de bietenplakjes en verdeel de geitenkaas over het deeg en de bietenplakjes.
Verdeel de honing met een lepel goed over de bietjes en bestrooi het deeg met de tijmblaadjes (blaadjes afgeritst van het takje) en vervolgens de pijnboompitjes.
Bestrooi nu licht met grof zeezout en bak in de oven voor 15-20 minuten.
Licht laten afkoelen en lauwwarm eten met bijvoorbeeld een lekkere rucola salade.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zet de bietjes op met water en wat zout en kook ze gaar (afhankelijk van de grootte van de bietjes tussen de 40-60 minuten) en laat ze daarna afkoelen.
Zodra de bietjes opstaan kun je beginnen met het deeg maken.
Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar behalve het zout en kneed het in de broodmachine of met de hand. Met de hand wel zo’n 20-25 minuten kneden. Voeg na 10 minuten kneden het zout toe.
Doe in een kom een scheutje olie en leg het deeg erin, 1x omdraaien zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
Afdekken en laten rijzen tot dubbel volume (ongeveer 60 minuten).
Verwarm nu de oven voor op 240 graden.
Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bal. Laat weer 20 minuten afgedekt liggen.
Ontvel de bietjes in de tussentijd en snijd ze in plakken van 3-4 mm dik.
Zet een koekenpan op het vuur met 1 of 2 druppeltjes olie en bak hier heel kort de pijnboompitjes in zodat ze een beetje een bruin kleurtje krijgen (continue de pan bewegen anders verbranden ze) en giet ze op een bord.
Leg het deeg op een bakmatje of bakpapier en rol uit tot een lap van 20cm x 30cm zo dat deze nog op je bakplaat past.
Smeer met een kwast het deeg in met (olijf) olie.
Beleg het deeg met de bietenplakjes en verdeel de geitenkaas over het deeg en de bietenplakjes.
Verdeel de honing met een lepel goed over de bietjes en bestrooi het deeg met de tijmblaadjes (blaadjes afgeritst van het takje) en vervolgens de pijnboompitjes.
Bestrooi nu licht met grof zeezout en bak in de oven voor 15-20 minuten.
Licht laten afkoelen en lauwwarm eten met bijvoorbeeld een lekkere rucola salade.
Geef een reactie