Franse cassoulet is een echt Franse specialiteit dat veelal wordt gegeten in de Midi-Pyreneeën. Het gerecht is erg voedzaam dankzij de witte bonen en het vlees en is dan ook vrij machtig. Ideaal voor de koudere dagen van het jaar. Het gerecht zelf wordt op smaak gebracht met gekonfijte eend, worst, en in dit geval lamsvlees. Van oudsher is dit ook echt een boerengerecht voor de armere gebieden. Het gerecht kun je namelijk eenvoudig maken met wat je voor handen hebt. Het werd dan ook veelal gemaakt met goedkope delen van het varken en gevogelte. Een goede cassoulet kun je een beetje zien als onze hutspot met rookworst. Stevig, hartig en vol van smaak. Voor dit cassoulet recept gebruiken we een snelkookpan. Dit versneld het kookproces en hoef je dus het vlees niet urenlang te stoven voor hetzelfde resultaat. Wil je dat wel, dan moet je alle kookprocessen verlengen met 1 tot anderhalf uur per stap.
Een echt 'boerengerecht' uit Frankrijk. Het is heel voedzaam en heel smaakvol. Met de snelkookpan versnel je het stoofproces en ben je dus sneller klaar.
Week de witte benen voor 24 uur op koud water. Vervang het water twee of drie keer in die tijd
Voeg 2,5 liter water toe aan een snelkookpan en voeg de bonen toe, 2 tenen knoflook, kruidnagel, de ontbijtspek, 1 ui (schoongemaakt), de wortel gesneden in blokjes, de verse kruiden (ongehakt), het laurierblaadje en sluit de pan af. Zodra de stoom vrijkomt verlaag je het vuur en kook je door voor 15 minuten.
Haal de bonen uit de bouillon en zet zowel de bouillon en bonen apart. De verse kruiden verwijder je uit de bouillon en vervolgens snijdt je het lamsvlees en schouderkarbonade in blokjes. Bak in een pan het vlees in het eendenvet en bak dit goudbruin. Maak het tweede uitje schoon en snijd die in dunne halve ringen. Voeg 3 tenen gehakte knoflook toe en bak dit mee met het vlees. Voeg 1 liter van de bouillon toe en voeg dit weer terug toe aan de snelkookpan. Zodra er weer stoom vrijkomt verlaag je het vuur en kook je door voor 18 minuten.
Voeg de bonen toe aan de cassoulet, samen met stukjes confit de canard en de worst. Breng op smaak met zout en peper en sluit de pan weer af. Zodra de stoom weer vrijkomt verlaag je het vuur en kook je dit door voor vijftien minuten.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Week de witte benen voor 24 uur op koud water. Vervang het water twee of drie keer in die tijd
Voeg 2,5 liter water toe aan een snelkookpan en voeg de bonen toe, 2 tenen knoflook, kruidnagel, de ontbijtspek, 1 ui (schoongemaakt), de wortel gesneden in blokjes, de verse kruiden (ongehakt), het laurierblaadje en sluit de pan af. Zodra de stoom vrijkomt verlaag je het vuur en kook je door voor 15 minuten.
Haal de bonen uit de bouillon en zet zowel de bouillon en bonen apart. De verse kruiden verwijder je uit de bouillon en vervolgens snijdt je het lamsvlees en schouderkarbonade in blokjes. Bak in een pan het vlees in het eendenvet en bak dit goudbruin. Maak het tweede uitje schoon en snijd die in dunne halve ringen. Voeg 3 tenen gehakte knoflook toe en bak dit mee met het vlees. Voeg 1 liter van de bouillon toe en voeg dit weer terug toe aan de snelkookpan. Zodra er weer stoom vrijkomt verlaag je het vuur en kook je door voor 18 minuten.
Voeg de bonen toe aan de cassoulet, samen met stukjes confit de canard en de worst. Breng op smaak met zout en peper en sluit de pan weer af. Zodra de stoom weer vrijkomt verlaag je het vuur en kook je dit door voor vijftien minuten.
Geef een reactie