Laatst at ik een heerlijke traditionele Franse uiensoep met de lunch. Met zo’n lekkere knapperige kaascrouton bovenop de soep. De soep was goed gevuld en een beetje gebonden. Precies zoals ik dit lekker vindt. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een recept dat hier exact op lijkt. Een echt traditioneel Frans uiensoep recept, want uiensoep is immers Frans. Dit recept mag zeker niet ontbreken bij je makkelijke voorgerechten. Het geheim van deze soep zit hem in het bakken van de uien met wat kerrie en het binden van de soep. Heerlijk op een winterse dag bij het haardvuur.
In deze koopgids
Uiensoep tips
Om je uiensoep nog lekkerder te maken, zijn er wat handige tips:
- Koop bij voorkeur biologische uien op de markt. Deze zijn het lekkerst qua smaak en natuurlijk het hoofdingrediënt van deze soep.
- Je kunt ook wat vlees toevoegen aan je uiensoep voor een nog wat krachtiger smaak. Koop hiervoor bijvoorbeeld stukjes biologisch varkensvlees.
- Ook lekker is natuurlijk om in plaats van een enkele kaascroutons er een aantal te maken en de hele bovenkant van de soep te bedekken.
- Deze soep is natuurlijk ook een perfect vegan gerecht alleen moet je dan de kaas vervangen door een vegan kokosvariant.
- Wil je er graag lang van genieten? Maak dan een grote hoeveelheid uiensoep en vries een deel in in plastic bakken. Zo kun je verschillende keren van deze soep eten.
Pel de uien en snijd ze in ringen van een paar millimeter dik (of net wat je zelf lekker vindt). Heb je last van tranende ogen? Sommige mensen zetten een vuurwerk- of duikbril op. Dat schijnt te helpen.
Smelt de boter in de pan op middelhoog vuur en bak de uien met de kerrie goudbruin. Roer ze goed door.
Snijd de knoflook in kleine stukjes en bak deze even mee.
Voeg nu de bloem toe en roer even 5 minuten goed door.
Plaats nu de hete bouillon bij het uienmengsel.
Laat de soep even 10 minuten pruttelen op een laag pitje en breng hem dan op smaak met zout, peper en tijm.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd het stokbrood in plakjes en leg de geraspte kaas erbovenop.
Plaats de kaascroutons 5 minuten in de oven tot het stokbrood mooi goudbruin is en de kaas is gesmolten.
Leg de kaascrouton pas in de soep wanneer je hem serveert.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Pel de uien en snijd ze in ringen van een paar millimeter dik (of net wat je zelf lekker vindt). Heb je last van tranende ogen? Sommige mensen zetten een vuurwerk- of duikbril op. Dat schijnt te helpen.
Smelt de boter in de pan op middelhoog vuur en bak de uien met de kerrie goudbruin. Roer ze goed door.
Snijd de knoflook in kleine stukjes en bak deze even mee.
Voeg nu de bloem toe en roer even 5 minuten goed door.
Plaats nu de hete bouillon bij het uienmengsel.
Laat de soep even 10 minuten pruttelen op een laag pitje en breng hem dan op smaak met zout, peper en tijm.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd het stokbrood in plakjes en leg de geraspte kaas erbovenop.
Plaats de kaascroutons 5 minuten in de oven tot het stokbrood mooi goudbruin is en de kaas is gesmolten.
Leg de kaascrouton pas in de soep wanneer je hem serveert.
Nou, echt Frans hoor, kerrie in je uiensoep…
En dan die kruidenbouillon, ook zo fout. Een echte uiensoep maak je met runderbouillon.
Ook je advies om er varkensvlees in te doen raakt kant nog wal. In een “echte” uiensoep hoort zeker geen vark!
En als je “echte” uiensoep maakt is het carameliseren van de uien (die overigens in de lengte worden gesneden en niet in halve ringen) een klusje waar minimaal een half uur mee bezig bent.
Over je foto zal ik verder maar niks opmerken…
Kortom, waardeloos verhaal en een slecht recept.
de soep wrdt niet zo heet gegeten als……