Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Eenvoudige friandises om thuis te maken

Friandises zijn erg leuk om zelf te maken en te serveren na een zelfgemaakt diner.
madeleine van limoen

Je kent ze vast wel uit diverse restaurants, de zoete hapjes die worden geserveerd bij de koffie en thee na het diner. Deze kleine hapjes worden friandises genoemd. De hapjes zijn erg leuk om zelf te maken en te serveren na een zelfgemaakt diner. Daarnaast hoeft iedere friandise niet moeilijk te zijn om te maken. Wij geven je een tweetal friandise recepten, waarmee je makkelijk uit de voeten kunt. De recepten voor deze friandises zijn makkelijk te vinden in de supermarkt en zijn om die reden zeer geschikt om zelf te maken.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Een madeleine is eigenlijk de schelpachtige vorm van de friandise. Het recept voor deze friandise is zeer eenvoudig om zelf te maken.

Hoeveelheid3 Porties
Voorbereidingstijd15 minKooktijd15 minTotale tijd30 min

 150 g eieren
 150 g geklaarde boter
 110 g suiker
 50 g bloem
 50 g amandelpoeder
 1 Limoen

1

Vet de madeleine vorm in met boter

2

Meng als eerste de droge ingrediënten met elkaar.

3

Meng vervolgens de natte ingrediënten met elkaar.

4

Meng nu de droge en natte ingrediënten met elkaar en klop door totdat het een egaal mengsel is.

5

Laat de massa minimaal een half uur staan en vul vervolgens alle madeleinevormpjes met het beslag
Bak 10 tot 12 minuten af in een oven van 180 graden Celsius.

Ingrediënten

 150 g eieren
 150 g geklaarde boter
 110 g suiker
 50 g bloem
 50 g amandelpoeder
 1 Limoen

Instructies

1

Vet de madeleine vorm in met boter

2

Meng als eerste de droge ingrediënten met elkaar.

3

Meng vervolgens de natte ingrediënten met elkaar.

4

Meng nu de droge en natte ingrediënten met elkaar en klop door totdat het een egaal mengsel is.

5

Laat de massa minimaal een half uur staan en vul vervolgens alle madeleinevormpjes met het beslag
Bak 10 tot 12 minuten af in een oven van 180 graden Celsius.

Madeleine van limoen zelf maken

Aandachtspunten bij het friandise recept pâte de fruit

SchrijverDaniël Vergouwen

Voor pâte de fruit heb je weinig ingrediënten nodig. Het is namelijk gemaakt van suiker, vruchtenpuree en pectine.

Hoeveelheid2 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd15 minTotale tijd20 min

 200 g vruchtenpuree
 150 g melissuiker
 7,50 g pectine
 10 g melissuiker
 Poedersuiker

1

Meng de pectine met 10 gram melissuiker

2

Verwarm de puree in de pan samen en voeg de pectinemengsel toe en breng het aan de kook

3

Voeg 150 gram suiker toe in drie delen. Roer de massa door en kook het door tot een temperatuur van 107 graden.

4

Haal de pan van het vuur en stort het in een bakvorm
Laat de massa afkoelen en snijdt de pâte en fruit in de gewenste vorm.

5

Zodra je de pâte en fruit hebt geportioneerd, kun je ze kort in de poedersuiker leggen voor een smaakvol zoet suikerlaagje

Ingrediënten

 200 g vruchtenpuree
 150 g melissuiker
 7,50 g pectine
 10 g melissuiker
 Poedersuiker

Instructies

1

Meng de pectine met 10 gram melissuiker

2

Verwarm de puree in de pan samen en voeg de pectinemengsel toe en breng het aan de kook

3

Voeg 150 gram suiker toe in drie delen. Roer de massa door en kook het door tot een temperatuur van 107 graden.

4

Haal de pan van het vuur en stort het in een bakvorm
Laat de massa afkoelen en snijdt de pâte en fruit in de gewenste vorm.

5

Zodra je de pâte en fruit hebt geportioneerd, kun je ze kort in de poedersuiker leggen voor een smaakvol zoet suikerlaagje

Pâte de fruit

Voor pâte de fruit heb je weinig ingrediënten nodig. Het is namelijk gemaakt van suiker, vruchtenpuree en pectine. Wel is het belangrijk bij het maken van pâte de fruit om de suikertemperaturen nauwkeurig te meten voor het beste resultaat. Zodra je pâte de fruit hebt gemaakt kun je deze eenvoudig snijden en portioneren.

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur en heb ik een eigen bonbonlijn opgezet, want chocola is een vak apart en daarmee kun je je expertise laten zien. Een tweede reden is dat ik erg hou van chocola. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.