Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Italiaanse fritto misto di mare maak je zo

Fritto Misto was een van mijn favoriete gerechten die ik at als ik met mijn ouders naar Italië op vakantie ging. Toch kun je een stukje Italië naar je eigen huis brengen door dit gerecht te maken!
fritto misto recept

Vroeger toen ik met mijn ouders naar Italië ging reden wij altijd naar Toscana. Natuurlijk gingen we dan ook vaak uit eten of ergens lunchen. De secundi wat er regelmatig op het vrijdagmiddagmenu stond was Fritto Misto di mare. Toen, maar ook nu, was ik er dol op! De hartigheid van dit gerecht in combinatie met de ziltige smaak van vis blijft altijd iets wat me aan blijft spreken. Om die reden maak ik dit gerecht maar al te graag om een stukje Italië mee naar huis te nemen!

Variaties op Fritto Misto

De bekendste versie is waarschijnlijk de fritto misto di mare. Dit gerecht bestaat voornamelijk uit zeevruchten en wordt erg veel gegeten langs de Italiaanse kust. Er is ook een variant waar fritto misto bestaat uit gefrituurde courgette(bloemen), olijven en andere groente. Dit recept heeft een veel dikkere paneerlaag en wordt dus ook gemaakt met een beslag. Dit recept voor fritto misto di mare is juist flinterdun. Het enige wat je nodig hebt is bloem of griesmeel. Ikzelf geef de voorkeur aan semola, omdat dit een betere crunch geeft nadat je de zeevruchten, of vis, hebt gefrituurd. Let er wel op dat je de zeevruchten goed op smaak brengt, anders is het een erg flauw gerecht.

Fritto misto di mare zelf maken

Dit recept voor fritto misto is een basisrecept. In principe kun je ook andere vissen gebruiken dan ik zojuist heb genoemd. Een echte aanrader blijft wel om spiering of kleine sardientjes te vinden. Deze maken het gerecht echt compleet. Andere zeevruchten kun je ook gebruiken zoals langoustines, octopus, inktvis, rode mul, kabeljauw en ga zo maar door. Probeer bij grotere stukken vis er wel op te letten dat de vis gaar is en niet aanbrand. In dat geval kun je de temperatuur van je frituur iets lager zetten.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Fritto Misto was een van mijn favoriete gerechten die ik at als ik met mijn ouders naar Italië op vakantie ging. Toch kun je een stukje Italië naar je eigen huis brengen door dit gerecht te maken!

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd10 minTotale tijd15 min

 8 garnalen met kop
 200 g spiering of kleine sardientjes
 150 g inktvis
 100 g mosselvlees
 2 citroenen
 300 g semola (griesmeel)
 5 takjes rozemarijn
 2,50 l plantaardig olie om te frituren
 zeezout en peper

1

Verwarm de frituur voor op 180 graden Celsius

2

Rits de blaadjes van het takje rozemarijn en hak deze zeer fijn. Dep de zeevruchten zo goed mogelijk droog en snijd de inktvis eventueel in ringen.

3

Pak een grote kom en giet hierin het griesmeel en leg hierin de vis. Hussel dit grondig om en schudt vervolgens het overtollige semola af van de zeevruchten.

4

Frituur vervolgens de zeevruchten totdat ze mooi goudbruin zijn. Leg vervolgens de gefrituurde zeevruchten op een keukendoek om het overtollig vet te absorberen. Herhaal dit proces totdat de zeevruchten allemaal gefrituurd zijn.

5

Bestrooi de fritto misto met zeezout, peper en rozemarijn. Snijd ten slotte de citroenen in partjes en garneer hiermee de fritto misto di mare.

Ingrediënten

 8 garnalen met kop
 200 g spiering of kleine sardientjes
 150 g inktvis
 100 g mosselvlees
 2 citroenen
 300 g semola (griesmeel)
 5 takjes rozemarijn
 2,50 l plantaardig olie om te frituren
 zeezout en peper

Instructies

1

Verwarm de frituur voor op 180 graden Celsius

2

Rits de blaadjes van het takje rozemarijn en hak deze zeer fijn. Dep de zeevruchten zo goed mogelijk droog en snijd de inktvis eventueel in ringen.

3

Pak een grote kom en giet hierin het griesmeel en leg hierin de vis. Hussel dit grondig om en schudt vervolgens het overtollige semola af van de zeevruchten.

4

Frituur vervolgens de zeevruchten totdat ze mooi goudbruin zijn. Leg vervolgens de gefrituurde zeevruchten op een keukendoek om het overtollig vet te absorberen. Herhaal dit proces totdat de zeevruchten allemaal gefrituurd zijn.

5

Bestrooi de fritto misto met zeezout, peper en rozemarijn. Snijd ten slotte de citroenen in partjes en garneer hiermee de fritto misto di mare.

Italiaanse Fritto Misto di mare maak je zo

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier