Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Geen plofkip, maar een topkip

Geen plofkip, maar een topkip

De titel van dit artikel is het motto van het kip-restaurant Alan en Pim’s in Leidsche Rijn. Dat mag je ook zeggen als er alleen maar biologische kip op het menu staat. Het restaurant in nog redelijk nieuw want het bestaat sinds 2018. Toch wordt het door food-bloggers al gerekend tot een van de beste restaurants in de regio Utrecht. In deze bijzondere tijd kan je een lekkere kip ook afhalen of via thuisbezorgd.nl laten thuisbrengen. Bij het restaurant in Leidsche Rijn dat we noemden, vind je op de menukaart kipgerechten en salades. Woon je niet in de omgeving en wil je nog even wachten met een bezoek aan het restaurant, dan kan je alvast proberen om via dit recept kippeling te maken.

De lekkerste kippeling maken

De term kippeling is uiteraard een verwijzing naar kibbeling. Deze stukjes vis voorzien van een knapperig laagje dat wordt bereid in de frituur kan je vrijwel overal kopen waar een viskraam wordt geplaatst. Nog een knoflooksausje erbij en smullen maar. Kippeling ziet er ongeveer gelijk uit als kibbeling maar de smaak is beslist heel anders en verrassend.

Welke ingrediënten heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 kilo kippenpoten of kippenpoot-filet; voor het lekkerste resultaat neem je biologische kip
  • 4 eieren
  • Tabasco
  • Pikante paprikapoeder
  • Zout
  • Peper
  • Paneermeel

Voorbereiding

  • Snij de kip in stukjes. Hierbij maakt het niet zoveel uit hoe groot de stukjes zijn. Denk aan kibbeling en probeer de stukjes van gelijke grootte te houden. Dat ziet er naderhand op bord wat netter uit. Als er vel om de poten zit, verwijder dat dan zorgvuldig voor het snijden.
  • Klop de eieren en voeg hier de tabasco, paprika, peper, en zout aan toe. Er zijn geen vaste hoeveelheden te noemen. Kippeling kruiden is een kwestie van persoonlijke smaak. Maak je het voor het eerst dan is het verstandig om wat te experimenteren.
  • Begin bescheiden en braad een paar stukjes om te proeven. Is de saus oké, doe dan de kipstukjes hierin. Haal de kipstukjes daarna nog even door de paneelmeel en leg ze op bakpapier op een bakplaat.

Het braden van de kippeling

Verwarm de oven voor en zet deze daarna op 160° C. Als de stukjes kippeling gelijkmatig en niet te groot zijn, is 20 minuten in de oven voldoende. Grotere stukken hebben iets meer tijd nodig, maar pas op dat er geen zwarte randjes bij de kip ontstaan. Dat maakt de smaak een stuk minder en is ook niet gezond.

Wat eet je bij kippeling?

In het algemeen is een portie kippeling behoorlijk pittig. Bij de hoofdmaaltijd is het erg makkelijk want het past gewoon bij friet maar ook gekookte aardappelen of puree. Doe er je dagelijkse hoeveelheid groente bij en maak het af met een zacht sausje op basis van mayonaise. Overigens is koppeling (warm of koud) ook zeer geschikt als een lekker borrelhapje. Dipsaus erbij en dan is het genieten.

Bekijk ook ons recept voor geroosterde kip eens.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!