Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Gekarameliseerde peer met crème chiboust

De luchtige crème in combinatie met de hartige karamel en de zoete smaak van de peer is dit een prachtig dessert voor een bijzondere gelegenheid zoals Kerst. Het is eenvoudig van te voren te maken, wat dus betekent dat je op Kerstavond niet te lang in de keuken hoeft te staan voor het grand dessert!
peren voor bij de crème chiboust

Crème chiboust is niet bepaald de bekendste crème die er bestaat. Toch kennen de meeste mensen het onbewust. Het is feitelijk een crème pâtissière, maar dan lichter dankzij de stijfgeslagen eiwitten. Crème chiboust is zeer bewerkelijk en kun je op smaak brengen met likeur, citroen-, of sinaasappelschillen. Deze luchtige crème wordt gecombineerd met overheerlijke gekaramelliseerde peren uit de oven. Door de luchtige crème in combinatie met de hartige karamel en de zoete smaak van de peer is dit een prachtig dessert voor een bijzondere gelegenheid zoals Kerst. Het is eenvoudig van te voren te maken, wat dus betekent dat je op Kerstavond niet te lang in de keuken hoeft te staan voor het grand dessert!

Aandachtspunten bij het maken van karamelliseerde peren

Suiker wordt heel erg warm. Voorkom daarom ten alle tijden dat je met plastic werkt of de karamel direct in een plastic bak stort. De kans is erg groot dat de bak met gekaramelliseerde peren zal smelten. Let er daarbij ook op de dat je geen plastic spatel gebruikt bij het maken van karamel. Bij het maken van de karamel zelf mag je ook niet roeren. Hierdoor heb je kans op kristallisering. Je kunt de pan met roeren door de pan te draaien. Dit kun je doen voor een gelijkmatige karamel. De karamel voor de recept mag iets lichtbruin zijn. Zodra je de peren in de over verder karamelliseert, zal deze verder karamelliseren in de oven.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

De luchtige crème in combinatie met de hartige karamel en de zoete smaak van de peer is dit een prachtig dessert voor een bijzondere gelegenheid zoals Kerst. Het is eenvoudig van te voren te maken, wat dus betekent dat je op Kerstavond niet te lang in de keuken hoeft te staan voor het grand dessert!

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd15 minKooktijd30 minTotale tijd45 min

 4 peren
 60 g kristalsuiker
 6 gelatineblaadjes geweekt in koud water
 240 ml slagroom
 klontje roomboter
 4 el water
 4 sinaasappels
 8 eieren
 50120 g suiker
 20 g maïzena

1

Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius

2

Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder ten slotte de klokhuizen

3

Rasp de schilletjes van de sinaasappels.

4

Verwarm 60 gram suiker met een scheut water.

5

Zodra de karamel lichtbruin is voeg je roomboter toe en roer je de pan door middel van draaiende bewegingen te maken met de pan.

6

Voeg de peren toe en leg ze in een ovenschaal. Bak de peren af in 10 minuten

7

Verwarm de slagroom op hoog vuur en het water en voeg de sinaasappelschillen toe.

8

Splits de eieren en voeg aan de eidooiers en voeg 50 gram eidooiers toe. Voeg ook de maïzena toe en klop het geheel op.

9

Als de room kookt voeg je de helft toe aan de eigeelmassa. Roer dit goed door en voeg alles terug toe aan de pan.

10

Klop het geheel verder op, op middelhoog vuur en zodra de eieren beginnen te binden voeg je de gelatine toe.

11

Klop de eiwitten stijf met 120 gram suiker. Zodra de eiwitten stijf zijn voeg je een derde toe aan de crème. Klop de massa stevig door. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe aan de crème.

12

Vul een spuitzak met de crème chiboust. Haal de peren uit de oven en leg die op het bord of glaasje. Spuit vervolgens de luchtige crème chiboust over de gekarameliseerde peren.

Ingrediënten

 4 peren
 60 g kristalsuiker
 6 gelatineblaadjes geweekt in koud water
 240 ml slagroom
 klontje roomboter
 4 el water
 4 sinaasappels
 8 eieren
 50120 g suiker
 20 g maïzena

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius

2

Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder ten slotte de klokhuizen

3

Rasp de schilletjes van de sinaasappels.

4

Verwarm 60 gram suiker met een scheut water.

5

Zodra de karamel lichtbruin is voeg je roomboter toe en roer je de pan door middel van draaiende bewegingen te maken met de pan.

6

Voeg de peren toe en leg ze in een ovenschaal. Bak de peren af in 10 minuten

7

Verwarm de slagroom op hoog vuur en het water en voeg de sinaasappelschillen toe.

8

Splits de eieren en voeg aan de eidooiers en voeg 50 gram eidooiers toe. Voeg ook de maïzena toe en klop het geheel op.

9

Als de room kookt voeg je de helft toe aan de eigeelmassa. Roer dit goed door en voeg alles terug toe aan de pan.

10

Klop het geheel verder op, op middelhoog vuur en zodra de eieren beginnen te binden voeg je de gelatine toe.

11

Klop de eiwitten stijf met 120 gram suiker. Zodra de eiwitten stijf zijn voeg je een derde toe aan de crème. Klop de massa stevig door. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe aan de crème.

12

Vul een spuitzak met de crème chiboust. Haal de peren uit de oven en leg die op het bord of glaasje. Spuit vervolgens de luchtige crème chiboust over de gekarameliseerde peren.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier