Crème chiboust is niet bepaald de bekendste crème die er bestaat. Toch kennen de meeste mensen het onbewust. Het is feitelijk een crème pâtissière, maar dan lichter dankzij de stijfgeslagen eiwitten. Crème chiboust is zeer bewerkelijk en kun je op smaak brengen met likeur, citroen-, of sinaasappelschillen. Deze luchtige crème wordt gecombineerd met overheerlijke gekaramelliseerde peren uit de oven. Door de luchtige crème in combinatie met de hartige karamel en de zoete smaak van de peer is dit een prachtig dessert voor een bijzondere gelegenheid zoals Kerst. Het is eenvoudig van te voren te maken, wat dus betekent dat je op Kerstavond niet te lang in de keuken hoeft te staan voor het grand dessert!
In deze koopgids
Aandachtspunten bij het maken van karamelliseerde peren
Suiker wordt heel erg warm. Voorkom daarom ten alle tijden dat je met plastic werkt of de karamel direct in een plastic bak stort. De kans is erg groot dat de bak met gekaramelliseerde peren zal smelten. Let er daarbij ook op de dat je geen plastic spatel gebruikt bij het maken van karamel. Bij het maken van de karamel zelf mag je ook niet roeren. Hierdoor heb je kans op kristallisering. Je kunt de pan met roeren door de pan te draaien. Dit kun je doen voor een gelijkmatige karamel. De karamel voor de recept mag iets lichtbruin zijn. Zodra je de peren in de over verder karamelliseert, zal deze verder karamelliseren in de oven.
De luchtige crème in combinatie met de hartige karamel en de zoete smaak van de peer is dit een prachtig dessert voor een bijzondere gelegenheid zoals Kerst. Het is eenvoudig van te voren te maken, wat dus betekent dat je op Kerstavond niet te lang in de keuken hoeft te staan voor het grand dessert!
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius
Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder ten slotte de klokhuizen
Rasp de schilletjes van de sinaasappels.
Verwarm 60 gram suiker met een scheut water.
Zodra de karamel lichtbruin is voeg je roomboter toe en roer je de pan door middel van draaiende bewegingen te maken met de pan.
Voeg de peren toe en leg ze in een ovenschaal. Bak de peren af in 10 minuten
Verwarm de slagroom op hoog vuur en het water en voeg de sinaasappelschillen toe.
Splits de eieren en voeg aan de eidooiers en voeg 50 gram eidooiers toe. Voeg ook de maïzena toe en klop het geheel op.
Als de room kookt voeg je de helft toe aan de eigeelmassa. Roer dit goed door en voeg alles terug toe aan de pan.
Klop het geheel verder op, op middelhoog vuur en zodra de eieren beginnen te binden voeg je de gelatine toe.
Klop de eiwitten stijf met 120 gram suiker. Zodra de eiwitten stijf zijn voeg je een derde toe aan de crème. Klop de massa stevig door. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe aan de crème.
Vul een spuitzak met de crème chiboust. Haal de peren uit de oven en leg die op het bord of glaasje. Spuit vervolgens de luchtige crème chiboust over de gekarameliseerde peren.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius
Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder ten slotte de klokhuizen
Rasp de schilletjes van de sinaasappels.
Verwarm 60 gram suiker met een scheut water.
Zodra de karamel lichtbruin is voeg je roomboter toe en roer je de pan door middel van draaiende bewegingen te maken met de pan.
Voeg de peren toe en leg ze in een ovenschaal. Bak de peren af in 10 minuten
Verwarm de slagroom op hoog vuur en het water en voeg de sinaasappelschillen toe.
Splits de eieren en voeg aan de eidooiers en voeg 50 gram eidooiers toe. Voeg ook de maïzena toe en klop het geheel op.
Als de room kookt voeg je de helft toe aan de eigeelmassa. Roer dit goed door en voeg alles terug toe aan de pan.
Klop het geheel verder op, op middelhoog vuur en zodra de eieren beginnen te binden voeg je de gelatine toe.
Klop de eiwitten stijf met 120 gram suiker. Zodra de eiwitten stijf zijn voeg je een derde toe aan de crème. Klop de massa stevig door. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe aan de crème.
Vul een spuitzak met de crème chiboust. Haal de peren uit de oven en leg die op het bord of glaasje. Spuit vervolgens de luchtige crème chiboust over de gekarameliseerde peren.
Geef een reactie