Zelf de lekkerste gerookte zalm maken

Printen

Zelf de lekkerste gerookte zalm maken

gerookte zalm

Een goede lunch of ontbijt is pas echt compleet met een stukje gerookte zalm. Wel is gerookte zalm vele malen lekkerder als je het zelf rookt. Dit komt, doordat je dan meer invloed hebt op het rook- en pekelproces. In veel gevallen is er geen balans tussen de rooksmaak en zout. Als één van de twee te intens is, verliest gerookte zalm al snel zijn charme. Zelf gerookte zalm maken is echter heel eenvoudig, als je weet wat je doet. Dit recept voor gerookte is zalm maakt gebruik van koud roken. Dit betekent dat je de zalm rookt zonder warmtebron. Je rookt dus met een temperatuur onder de 40 graden Celsius. Als je daarentegen warm gaat roken dan gaar je de zalm op lage temperatuur. Dit betekent dus dat warm gerookte zalm de structuur heeft van gaar visvlees. Als je zalmfilet zelf pekelt en koud rookt, kun je na het proces de zalm zelf aansnijden voor op de boterham of bij een lekkere salade. Zodra je zelf zalm gaat roken is het wel belangrijk om rekening te houden met diverse factoren:

·         De buitentemperatuur

·         De pekelverhouding

·         Het droogproces

·         Rookmotkeuze

·         Type rookoven

De basis van het zalm roken: pekelen

De basis van het zalmen roken, ligt in het pekelen. In de keuken zijn er twee verschillende typen pekelmethoden: Nat pekelen en droog pekelen. Het doel van pekelen lag vroeger voornamelijk op het langer houdbaar houden van vlees en vis. Tegenwoordig wordt het pekelen geroemd, doordat je vlees en vis extra op smaak kunt brengen. Ook kun je met de pekeltechniek vlees malser maken. In veel gevallen wordt een droge pekel gebruikt, zodra je koud gaat roken. Zodra je warm gaat roken, kun je het beste gebruik maken van een natte pekel. Dit recept van gerookte zalm zal gebruik maken van een droge pekel. Je wrijft het visvlees in met zout, waardoor het vocht onttrekt. Door het pekelen krijgt het visvlees ook nog eens de heerlijke zoute smaak, zoals je gewend bent van gerookte zalm.

  • Auteur: Daniël Vergouwen

Ingrediënten

·         1 zalmzijde

·         2 bosjes dille

·         3 kilo grof zeezout

·         1 kilo suiker

·         Rookmot

·         Eierdoosje

Instructies

ü  Hak de dille grof.

ü  Meng de dille, zeezout en suiker grondig met elkaar.

ü  Snijd eventueel overtollige stukken vet of vinnen af van de zalmzijde

ü  Bestrooi beide kanten van de zalm ruim met de droge pekel en laat het een nacht pekelen.

ü  Spoel de zalmen grondig af en hang de zalmen op in de buitenlucht/ in de keuken, zodat het vlees kan drogen. Dit proces duurt ongeveer 7 uur.

ü  Zodra de zalm goed gedroogd is, leg je de zalm in de rookkast.

ü  Bestrooi de eierdoosje royaal met rookmot.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website