Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Geroosterde forel uit de oven

Erg eenvoudig en in een handomdraai gemaakt. Een gerecht uit de oven met forel in de hoofdrol.
geroosterde forel

Forel is een overheerlijke zoetwatervis die het gehele jaar verkrijgbaar is. In veel gevallen zijn de forellen gekweekt. Een forel en zalmforel hebben een iets aardse smaak en hebben hele fijne graatjes. Mocht je dus bang zijn voor graatjes, dan kun je de forel het beste vervangen voor een andere vis zoals dorade. Doordat de vis relatief snel gaar is kun je de aardappeltjes het beste voorgaren. Hierdoor weet je zeker dat de aardappelen tegelijk gaar zijn met de rest van het gerecht.

De opmars van de forel

Forel is een van die vissen die in Nederland een langzame opmars doet. De goede verkrijgbaarheid en de overheerlijke smaak, zorgt ervoor dat je er veel meer mee kunt dan je in eerste instantie zou denken. Je kunt het bijvoorbeeld goed combineren met asperges, bacon, prei, manchego kaas, olijven en kruiden zoals dragon en appel. Met een beetje fantasie kun je er dus behoorlijk wat mee doen. De forel zelf kun je bijvoorbeeld bakken, grillen, pocheren en nog veel meer. Voor dit recept is het vooral belangrijk dat je de forel goed op smaak brengt met zout en peper. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de vis goed gaar is. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan de ogen van de vis. Zodra deze ‘geplopt’ en wit zijn dan is het vlees gaar.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Een erg simpel recept om te maken met heel erg veel smaak. Ovengerechten zijn en blijven nu eenmaal erg simpel om te maken. In dit recept heeft de forel de hoofdrol!

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd10 minKooktijd50 minTotale tijd1 hr

 400 g vastkokende aardappelen (schoongemaakt en voorgegaard)
 3 forellen
 0,50 flespompoen
 2 rode paprika's
 1 rode ui
 1 prei
 1 winterpeen
 2 tenen knoflook
 olijfolie
 tijm en rozemarijn
 zout en peper

1

Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden Celsius.

2

Maak de Flespompoen schoon en snij deze in dunne en lange parten. Maak de paprika schoon en snijd deze julienne. Maak ten slotte de wortels schoon en snijd deze in schuine ringen.

3

Verwijder het buitenste blad van de prei en snij de prei in dunn halve ringen. Maak de ui schoon en snij deze ook in dunne halve ringen. Meng alle groenten met elkaar en pers de knoflook over de groenten met de beste knoflookpers. Leg tussen de groenten wat takjes rozemarijn en tijm en breng het geheel op smaak met rozemarijn en tijm en besprenkel de groenten met olijfolie.

4

Vul de buikholte met tijm en rozemarijn en breng het vlees op smaak met zout en peper. Leg de forellen vervolgens bovenop de groenten en gaar de forellen af in ongeveer 35 tot 50 minuten of totdat het visvlees gaar is.

Ingrediënten

 400 g vastkokende aardappelen (schoongemaakt en voorgegaard)
 3 forellen
 0,50 flespompoen
 2 rode paprika's
 1 rode ui
 1 prei
 1 winterpeen
 2 tenen knoflook
 olijfolie
 tijm en rozemarijn
 zout en peper

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden Celsius.

2

Maak de Flespompoen schoon en snij deze in dunne en lange parten. Maak de paprika schoon en snijd deze julienne. Maak ten slotte de wortels schoon en snijd deze in schuine ringen.

3

Verwijder het buitenste blad van de prei en snij de prei in dunn halve ringen. Maak de ui schoon en snij deze ook in dunne halve ringen. Meng alle groenten met elkaar en pers de knoflook over de groenten met de beste knoflookpers. Leg tussen de groenten wat takjes rozemarijn en tijm en breng het geheel op smaak met rozemarijn en tijm en besprenkel de groenten met olijfolie.

4

Vul de buikholte met tijm en rozemarijn en breng het vlees op smaak met zout en peper. Leg de forellen vervolgens bovenop de groenten en gaar de forellen af in ongeveer 35 tot 50 minuten of totdat het visvlees gaar is.

Geroosterde forel uit de oven

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier