Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Cocktail met gin? Dit zijn de lekkerste gincocktails

Gin! Het blijft altijd superlekker, vooral om mee te mixen. Ik help je graag verder om de lekkerste cocktails te maken met gin. Daarbij geef ik ook een aantal recepten om mee aan de slag te gaan achter de bar!

gincocktails

Cocktail met gin? Dit zijn de lekkerste gincocktails

Wie is er nou geen fan van gin? In combinatie met een tonic of een heerlijke cocktail. Met gin kun je echt fantastische cocktails maken. Toch is het belangrijk om de gin op de juiste manier te mixen om de lekkerste gincocktail te maken. In dit blog leg ik je uit hoe je met gin kunt mixen en hoe je een lekkere gincocktail kunt maken. Ikzelf werk dolgraag met gin. Er zijn namelijk heel veel smaken en serveer ze regelmatig tijdens catering met De Huissommelier. Om goed te mixen moet je wel eerst weten wat gin is en hoe je het combineert. Vervolgens geef ik ook nog een aantal recepten waarmee je aan de bak kunt om thuis lekkere gincocktails te maken!

Wat is gin?

Gin is een destillaat dat gemaakt is met verschillende kruiden zoals de jeneverbes. Je zou dus kunnen zeggen dat het een soort vodka is gemaakt een smaakje. De kruiden kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende bloemen, wortels en kruiden. Het woord gin is afgeleid van het woord genever. Wat eigenlijk de Engelse uitspraak is van het Nederlandse woord jenever. Gin werd namelijk bekend rond 1600 toen Nederland in oorlog was met Engeland. In die tijd werd jenever Dutch Courage genoemd. Vrij vertaald betekent dat de Nederlandse zeelui aangeschoten, al dan niet dronken, waren tijdens een gevecht op zee. Later werd het drankje verbetert zodat het ook lekkerder werd.

Waar wordt gin van gemaakt?

Natuurlijk is het nu de vraag waar het drankje van wordt gemaakt. Feitelijk kan gin overal van worden gemaakt. Vaak wordt alcohol geïnfuseerd met verschillende kruiden en vervolgens teruggebracht naar een bepaald alcoholpercentage. Hierdoor kun je gin overal van maken. Vaak wordt gin gemaakt in een pot-still om ervoor te zorgen dat de gin intenser wordt in smaak. Hierdoor kan de gin complexer worden van smaak.

Welke ginsoorten zijn er?

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten welke typen gin er zijn. Dit zijn er nogal eens wat. Dit betekent dus ook dat je veel keuze hebt in de smaken die je kunt gebruiken voor je gincocktail.

London Dry Gin

Een London Dry Gin hoeft niet uit Londen te komen. De benaming betekent niets anders dat het op de originele manier wordt gemaakt. De gin wordt slechts 1 keer gedestilleerd met alle ingrediënten, waarna er water wordt toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. De gin moet ‘droog’ smaken en smaakt voornamelijk naar de klassieke gin, ofwel naar jeneverbes.

Distilled Gin

Distilled gin heeft feitelijk hetzelfde productieproces als London Dry Gin. De Gin wordt na de productie nogmaals gedestilleerd om smaken terug te laten komen zoals sinaasappel, limoen of andere specerijen. Dit soort gins zijn erg leuk om mee te experimenteren als je een cocktail gaat maken, dankzij de brede keuze aan gintypen waarmee je kunt werken.

Old Tom Gin  

Dit soort gin is zoeter dan andere gintypen zoals London Dry Gin. Old Tom Gin is eveneens erg interessant om mee te mixen door de zoetere smaak.

Pin Gin

Een nieuwe speler op de markt van gin is de pink gin. Het roze destillaat is vaak een stuk fruitiger en bloemiger van smaak. Hierdoor kun je meer bloemigere cocktails maken. Denk bijvoorbeeld aan pink gins zoals Gordon’s Pink Gin of Beefeater Pink Gin.

Plymouth gin

Een laatste aparte gin is Plymouth Gin. Dit type gin is het enige type gin met het Franse AOC-keurmerk. Overiges wordt deze gin enkel gemaakt door Black Friars Distillery uit Plymouth. De gin wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de gimlet.

Hoe mix je met gin een lekkere cocktail?

Als eerste is het belangrijk om na te gaan welke smaak je wilt hebben in je gincocktail. Dit kunnen allerlei smaken zijn zoals bloemig of drogend. Vervolgens kies je welke likeuren hierbij passen. Kies dus smaken die de smaak versterken van de al bestaande smaken in de cocktail. Kies als laatste welk type fruit je toevoegt zoals bijvoorbeeld limoen, citroen of zelfs sinaasappel.

Welke tonic kies ik bij mijn gin?

Je hebt een lekkere gin gekocht in de slijterij. Top! Maar wat nu? Als je een gin-tonic gaat maken moet je nagaan welke smaken de gin heeft. Vervolgens kies je daar een passende tonic bij. Heb je een hele fruitige gin? Kies dan niet voor extreem kruidige tonics. Heb je bijvoorbeeld Bombay Sapphire gin? Kies dan voor bijvoorbeeld een Elderflower tonic.

Een paar tips voor je gincocktails gaat maken

Als het gaat om gin zijn er talloze smaken waaruit je kunt kiezen. Mijn advies is om een aantal gins in huis te nemen waarmee je kunt mixen. Hierdoor heb je altijd een brede keuze en kun je ter plekke kiezen welke gin nodig is voor de specifieke gincocktail.

Cocktails met pink gin?

Als je een gincocktail gaat maken met pinkgin wil je natuurlijk de roze kleur goed laten terugkomen in de gincocktail. Mijn persoonlijke voorkeur is om met roze gins een gin tonic te maken. Hierdoor kun je de roze smaak terug laten komen in een mooi tonicglas. Daarnaast komen de smaken dan ook beter tot hun recht in de cocktail. Wil je eens wat anders dan een klassieke pink gin-tonic? Ga dan voor eens voor een combinatie van Fanta Lemon of Bitter-lemon met Pink gin. Een smaaksensatie is gegarandeerd!

The Martini: Shaken Not Stirred

Ik denk dat een van de meest bekende gincocktails de dry martini is die James Bond drinkt in onder andere Casino Royale (overigens drinkt hij niet de klassieke dry martini maar de variant met vodka). Toch is dit een erg makkelijke cocktail om te maken. Het enige dat je nodig hebt is een droge gin (60ml), dry vermouth (30ml), ijs en olijven. Vervolgens doe je alle ingrediënten in een shaker en schudt voor 10 seconden. De

Een aantal gincocktail recepten

Hieronder staan een aantal voorbeelden die je kunt maken met gin. Als er geen specifieke gin bijstaat, kun je in principe de meeste gins gebruiken. Let er wel op dat deze wel past bij de overige likeuren van de cocktail.

Last word cocktail

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een van mijn favoriete gincocktails en erg eenvoudig om te mixen.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd3 minuten

 20 ml gin
 20 ml green chartreuse
 20 ml limoensap
 20 ml maraschinolikeur

1

Schud alle ingrediënten met elkaar in een cocktailshaker met ijs voor 12 seconden. Strain vervolgens alle de cocktail in een cocktailglas.

Ingrediënten

 20 ml gin
 20 ml green chartreuse
 20 ml limoensap
 20 ml maraschinolikeur

Aanwijzingen

1

Schud alle ingrediënten met elkaar in een cocktailshaker met ijs voor 12 seconden. Strain vervolgens alle de cocktail in een cocktailglas.

Notes

Last word cocktail

Corpse Reviver #2

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een bijzondere cocktail met wat meer ingrediënten dan normaal. Toch een toppertje om je tafelgasten mee te verrassen!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd3 minuten

 20 ml gin
 20 ml Triple sec
 20 ml Lillet blanc
 20 ml Citroensap
 Absint

1

Bespuit (met een Sprayflesje) het glas twee keer met absint. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan een shaker met ijs en schud goed voor 12 seconden. Strain de cocktail in een glas

Ingrediënten

 20 ml gin
 20 ml Triple sec
 20 ml Lillet blanc
 20 ml Citroensap
 Absint

Aanwijzingen

1

Bespuit (met een Sprayflesje) het glas twee keer met absint. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan een shaker met ijs en schud goed voor 12 seconden. Strain de cocktail in een glas

Notes

Corpse Reviver #2

Aviation

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een bloemige cocktail met crème de violette voor een extra bloemige smaak!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd3 minuten

 60 ml gin
 15 ml marasquino likeur
 7,50 ml crème de violette
 15 ml limoensap

1

Schud alle ingrediënten met elkaar in een cocktailshaker met ijs voor 12 seconden. Strain vervolgens alle de cocktail in een cocktailglas.

Ingrediënten

 60 ml gin
 15 ml marasquino likeur
 7,50 ml crème de violette
 15 ml limoensap

Aanwijzingen

1

Schud alle ingrediënten met elkaar in een cocktailshaker met ijs voor 12 seconden. Strain vervolgens alle de cocktail in een cocktailglas.

Notes

Aviation

Gimlet

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een klassieker die veel gedronken werd door de Britse zeelui als ze lang op het water waren! Weinig ingrediënten en dus supereenvoudig om te maken.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd3 minuten

 60 ml gin
 30 ml limoensap
 20 ml suikersiroop

1

Mix alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijs en schud voor 12 seconden. Strain in een cocktailglas.

Ingrediënten

 60 ml gin
 30 ml limoensap
 20 ml suikersiroop

Aanwijzingen

1

Mix alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijs en schud voor 12 seconden. Strain in een cocktailglas.

Notes

Gimlet

Negroni

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Supersimpel om te maken en perfect voor een warme zomerdag of als apperitief!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd3 minuten

 30 ml campari
 30 ml gin
 30 ml sweet vermouth

1

Voeg alle ingrediënten toe aan een glas en roer voor 20 seconden, totdat de cocktail koud is.

Ingrediënten

 30 ml campari
 30 ml gin
 30 ml sweet vermouth

Aanwijzingen

1

Voeg alle ingrediënten toe aan een glas en roer voor 20 seconden, totdat de cocktail koud is.

Notes

Negroni

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier