Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Echte Griekse moussaka zelf maken

Wanneer wij Nederlanders zelf moussaka maken, dan lijkt dit vaak toch niet echt op de traditionele Griekse moussaka. We snijden de groente bijvoorbeeld te dik of bakken deze niet mooi gaar en crispy. Ook plaatsen we er vaak aardappelpuree bovenop in plaats van aardappelschijfjes. Kortom voor een echte traditionele moussaka heb je ook een echt Grieks recept nodig. En je moet ook even weten hoe je de groente moet voorbereiden. Daarom hebben we vandaag een moussaka recept voor je van een echte Griek. Een gezond, makkelijk en koolhydraatarm diner. Probeer hem even uit en je zult zien dat je je direct aan een boulevard bij een haventje in een Grieks vissersdorpje waant.

griekse moussaka recept

AuteurKooktijdschriftMoeilijkheidsgraadBeginner

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd20 minutenKooktijd1 uurTotale tijd1 uur 20 minuten

Ingrediënten
 3 grote aardappelen
 8 eetlepel olijfolie
 2 uien
 2 aubergines
 2 courgettes
 tijm
 2 teentjes knoflook
 3 theelepel suiker
 1 theelepel nootmuskaat
 1 theelepel kaneel
 1 eetlepel tomatenpuree
 500 g gehakt
 400 g tomaten in blik
 100 g boter
 100 g bloem
 750 ml melk
 100 g Parmezaanse kaans
 3 eieren
 peper & zout
 verse peterselie
 verse basilicum

Griekse moussaka maken
1

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne ronde plakken. Bak de aardappelplakken op middelhoog vuur mooi goudbruin en knapperig.

2

Snijd de aubergine en courgette in dunne plakken en laat deze even weken in water met wat azijn. Dep ze droog.

3

Plaats een koekenpan op hoog vuur en bak in hete olie de aubergine en courgette in 5-10 minuten gaar.

4

Verwijder ze met een schuimspaan ui de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

5

Snipper 1 ui en fruit deze goudbruin in de koekenpan. Snijd ook de knoflook fijn en voeg deze toe met de tijm en suiker. Laat dit mengsel even 2-3 minuten bakken.

6

Voeg nu het gehakt toe en maak het rul met een spatel. Laat dit 2-3 minuten bakken. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak deze even mee.

7

Plaats het blik met gepelde stukjes tomaten in de pan en laat dit alles even 5-10 minuten sudderen.

8

Haal van het vuur af en voeg dan de fijngeknipte basilicum en peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper.

9

De bechamelsaus kun je zelf maken met de ingrediënten in onze lijst. Maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare bechamelsaus kopen.

10

Voor de bechamelsaus smelt je de boter op laag vuur. Voeg beetje voor beetje de bloem toe en blijf roeren.

11

Voeg nu beetje voor beetje de melk toe en blijf continu roeren. Haal van het vuur af.

12

Voeg de nootmuskaat, zout, peper, Parmezaanse kaas en eidooiers toe. Roer alles goed door elkaar.

13

Verwarm de oven voor op 180 graden.

14

Plaats een laag aardappelen in een ovenschaal en plaats daar de aubergine en courgette bovenop . Breng elke laag op smaak met zout en peper.

15

Voeg 2 el bechamel toe aan het gehaktmengsel en verdeel dit over de groente. Bedek met een laag aardappelen en bechamelsaus en als laatste Parmezaanse kaas.

16

Bak de Griekse moussaka in 35-40 minuten gaar in de oven. Serveer met verse kruiden en olijfolie.

Ingrediënten

Ingrediënten
 3 grote aardappelen
 8 eetlepel olijfolie
 2 uien
 2 aubergines
 2 courgettes
 tijm
 2 teentjes knoflook
 3 theelepel suiker
 1 theelepel nootmuskaat
 1 theelepel kaneel
 1 eetlepel tomatenpuree
 500 g gehakt
 400 g tomaten in blik
 100 g boter
 100 g bloem
 750 ml melk
 100 g Parmezaanse kaans
 3 eieren
 peper & zout
 verse peterselie
 verse basilicum

Aanwijzingen

Griekse moussaka maken
1

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne ronde plakken. Bak de aardappelplakken op middelhoog vuur mooi goudbruin en knapperig.

2

Snijd de aubergine en courgette in dunne plakken en laat deze even weken in water met wat azijn. Dep ze droog.

3

Plaats een koekenpan op hoog vuur en bak in hete olie de aubergine en courgette in 5-10 minuten gaar.

4

Verwijder ze met een schuimspaan ui de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

5

Snipper 1 ui en fruit deze goudbruin in de koekenpan. Snijd ook de knoflook fijn en voeg deze toe met de tijm en suiker. Laat dit mengsel even 2-3 minuten bakken.

6

Voeg nu het gehakt toe en maak het rul met een spatel. Laat dit 2-3 minuten bakken. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak deze even mee.

7

Plaats het blik met gepelde stukjes tomaten in de pan en laat dit alles even 5-10 minuten sudderen.

8

Haal van het vuur af en voeg dan de fijngeknipte basilicum en peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper.

9

De bechamelsaus kun je zelf maken met de ingrediënten in onze lijst. Maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare bechamelsaus kopen.

10

Voor de bechamelsaus smelt je de boter op laag vuur. Voeg beetje voor beetje de bloem toe en blijf roeren.

11

Voeg nu beetje voor beetje de melk toe en blijf continu roeren. Haal van het vuur af.

12

Voeg de nootmuskaat, zout, peper, Parmezaanse kaas en eidooiers toe. Roer alles goed door elkaar.

13

Verwarm de oven voor op 180 graden.

14

Plaats een laag aardappelen in een ovenschaal en plaats daar de aubergine en courgette bovenop . Breng elke laag op smaak met zout en peper.

15

Voeg 2 el bechamel toe aan het gehaktmengsel en verdeel dit over de groente. Bedek met een laag aardappelen en bechamelsaus en als laatste Parmezaanse kaas.

16

Bak de Griekse moussaka in 35-40 minuten gaar in de oven. Serveer met verse kruiden en olijfolie.

Notes

Echte Griekse moussaka zelf maken

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!