Heerlijke griesmeel plaatkoek met sinaasappel. Bij gebak of taart denk je misschien niet direct aan griesmeel maar deze combinatie is echt heel erg verrassend en zeker de moeite waard om een keer te proberen. Bij griesmeel denken we eerder aan griesmeelpudding met bessen of aardbeiensaus maar in gebak/koek is het ook heel erg lekker. Het lekkerste is als je deze plaatkoek bij voorkeur een dag van tevoren maakt zodat de sinaasappelsiroop goed in de griesmeel plaatkoek kan trekken en je een natte smeuïge koek krijgt…. Een simpele taart/koek maar niet minder lekker:)
Hak de walnoten grof.
Smelt de boter in een steelpan.
Meng de griesmeel met de bloem, vanillesuiker en het bakpoeder.
Giet de griekse yoghurt erbij en 350 gram van de suiker.
Roer goed door en giet dan de vloeibare boter en de walnoten erbij.
Meng nogmaals goed door.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was vervolgens de sinaasappels en rasp de schil eraf en bewaar.
Pers de sinaasappels nu uit.
Karameliseer de overige suiker (150 gram) met 2 eetlepels water in de pan todat deze een mooi kleurt, niet te donker dan word de siroop bitter.
Giet vervolgens de sinaasappelsap erbij en laat zachtjes koken voor 10-15 minuten.
Roer vervolgens de sinaasappelschil erdoor en laat de siroop afkoelen.
Vet een bakblik van ongeveer 25x25cm in.
Meng het mengsel nog een keer goed door en giet in het bakblik.
Bak de plaatkoek nu af in ongeveer 25 minuten.
Giet vervolgens direct de siroop over de griesmeelkoek en laat bij voorkeur een nacht staan zodat de siroop goed in de griesmeel koek getrokken is.
Ook lekker als dessert met een bolletje ijs. Eet smakelijk!
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Hak de walnoten grof.
Smelt de boter in een steelpan.
Meng de griesmeel met de bloem, vanillesuiker en het bakpoeder.
Giet de griekse yoghurt erbij en 350 gram van de suiker.
Roer goed door en giet dan de vloeibare boter en de walnoten erbij.
Meng nogmaals goed door.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was vervolgens de sinaasappels en rasp de schil eraf en bewaar.
Pers de sinaasappels nu uit.
Karameliseer de overige suiker (150 gram) met 2 eetlepels water in de pan todat deze een mooi kleurt, niet te donker dan word de siroop bitter.
Giet vervolgens de sinaasappelsap erbij en laat zachtjes koken voor 10-15 minuten.
Roer vervolgens de sinaasappelschil erdoor en laat de siroop afkoelen.
Vet een bakblik van ongeveer 25x25cm in.
Meng het mengsel nog een keer goed door en giet in het bakblik.
Bak de plaatkoek nu af in ongeveer 25 minuten.
Giet vervolgens direct de siroop over de griesmeelkoek en laat bij voorkeur een nacht staan zodat de siroop goed in de griesmeel koek getrokken is.
Ook lekker als dessert met een bolletje ijs. Eet smakelijk!
Apart met de griesmeel dacht ik eerst maar het was erg lekker
Heerlijke taart zeker met die sinaasappel siroop. Volgende keer zal ik zeker minder suiker in het beslag doen. Na een suikervrije periode was deze taart wel erg zoet maar absoluut lekker. Mijn gekarakteriseerde suiker werd niet bruin. Wat heb ik verkeerd gedaan?? Siroop was wel erg lekker.
Ik heb een bak blik van 25*27,5cm ongeveer en hogte van 2,5 cm ongeveer..is dat goed? Kan ik gewoone sinaasappel gebruiken?
Alvast bedankt voor je reactie
Beste Nada,
Ja hoor dat bakblik kan prima, de mijne is iets kleiner dus die van jou word hooguit iets lager maar het kan prima. Hou wel de baktijd in de gaten, eventueel iets korter bakken en dan controleren. Je kunt biologische sinaasappelen gebruiken, deze zijn onbespoten, gebruik je gewone sinaasappelen boen dan de schil goed schoon met lauwwarm water. Succes met bakken.
ik vond een heerlijk dessert om bij groot bezoek of tussen door te geven met heerlijk tas koffie