Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Lekkere recepten met groenten

Groenten zijn heel erg gezond, maar wanneer je in de keuken staat, wil je vooral iets lekkers op tafel zetten. Ieder heeft een geheel eigen smaak en daardoor houdt de een meer van spinazie en de ander meer van sperziebonen. Maar ook groenten die je normaal niet zo lekker vindt, kun je lekker maken met het juiste recept. Neem als voorbeeld witlof. Als je dat rauw of gekookt eet, is het vaak erg bitter. Daar is een foefje voor: witlof karamelliseren. Door de suiker die je bij dit gerecht gebruikt, verdwijnt de bittere smaak van de witlof. Zo lust ook jouw zoon of dochter straks graag witlof. Let wel op dat je niet te veel suiker toevoegt, omdat het uiteraard niet de gezondste toevoeging is.

Groenten uit de oven

Vandaag de dag zijn groenten uit de oven erg in. Bij de supermarkt verkopen ze zelfs zakjes met gesneden ovengroenten. Natuurlijk kun je de groenten ook zelf snijden en zo zelf een combinatie samenstellen. Wanneer je groenten zelf snijdt, bevatten deze meer vitamine C dan wanneer je voorgesneden groenten neemt. Gegrilde groenten zijn gezond, maar hoe langer je ze verhit, hoe meer vitaminen eruit verdwijnen. Het wordt aangeraden om grillen, koken en bakken af te wisselen, om zoveel mogelijk vitaminen uit je groenten te halen.

Groenterecepten combineren

Er zijn natuurlijk groenterecepten voor een complete ovenschotel of stoofschotel. Je kunt dan vegetarisch eten zonder al te veel vitamines en mineralen te missen. Maar je kunt groenten ook prima combineren met vlees of vis. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld gehakt. Hiermee kun je eindeloos veel gerechten klaarmaken. Denk aan een smakelijke ovenschotel met broccoli of bonen of aan een heerlijke quiche met champignons. Maar ook een gezonde vis als zalm is een prima keuze bij je groenten. Venkel met zalm is een gouden combinatie, maar je kunt ook denken aan peulen met gember en zalm.

Groenten op smaak brengen

Sommige groenten zijn minder vol van smaak dan andere groenten. Dan heb je smaakmakers nodig. Van vroeger uit werd er in Nederland vaak met nootmuskaat gewerkt, maar vandaag de dag heb je veel meer mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om standaard knoflook, bieslook en peterselie in je keuken te hebben. Deze kruiden gebruik je voor soep en ovenschotels, maar ook voor stoofschotels of simpele salades. Ook mediterrane kruiden zijn altijd een goed idee. Wat dacht je van oregano, basilicum en tijm? Met deze kruiden maak je elke groenteschotel binnen een oogwenk op smaak. Het voordeel van verse kruiden is dat deze ook erg gezond zijn.