Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Het lekkerste recept voor mokkataart

Mokkataart is misschien wel een van de meest geliefde taartjes om te maken. En terecht: het is lekker zoet, smaakvol en toch een kruidig hintje van de koffie.

Mokkataart recept

Mokkataart is misschien wel een van de meest geliefde taartjes om te maken. En terecht: het is lekker zoet, smaakvol en toch een kruidig hintje van de koffie. Toch is dit een van de moeilijkere taartjes om te maken. Dit komt, omdat mokkataart behoorlijk wat stappen bevat. Je maakt bijvoorbeeld Italiaanse merinque, maar ook siroop, biscuit en de botercrème. Het zijn dus behoorlijk wat stappen waar iets fout kan gaan. Probeer daarom dit recept voor mokkataart stap voor stap te volgen. Zorg er dan ook voor dat je apparatuur vetvrij is, zodat de eiwitten de kans krijgen om luchtig te worden. Voor dit recept is het misschien ook handig om gepasteuriseerde eieren te gebruiken. Dit maakt het ook meer zwangerproof!

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadGevorderd

Mokkataart is een erg geliefd taartje. Toch is het een van de moeilijkere taarten om te maken door de verschillende bereidingen. Het is ook wat werk, maar je gaat er zeker van smullen!

Opbrengsten1 portie

Voor de rumsiroop
 150 ml water
 70 g suiker
 20 ml bruine rum
voor het biscuit
 120 g bloem
 120 g maizena
 0,50 zakje bakpoeder
 5 gesplitste eieren
 150 g suiker
voor de botercrème
merinque
 40 g water
 100 g suiker
 70 g eiwit
 25 g suiker
voor de eidooiersmassa van de botercrème
 5 eidooiers
 240 g kristalsuiker
 100 ml water
 360 g roomboter op kamertemperatuur
voor de koffiecrème
 500 g botercrème
 1 bak espresso van 30 milliliter

Voor de merinque van de botercrème
1

Maak de merinque door 100 gram suiker te verwarmen met het water. Kook de suiker tot 118 graden Celsius

2

Klop het eiwit stijf met 25 gram suiker. Als het suikerwater is afgekoeld tot 114 graden Celsius voeg je dit toe aan de eiwitten. Klop deze massa koud.

Voor de eidooiermassa van de botercrème
3

Klop de eidooiers op hoge snelheid bleek. Verwarm suiker tot 118 graden Celsius en schenk deze weer over de eidooiers. Klop de massa wit. Voeg het eidooiersmengel toe aan de boter en klop dit op lage snelheid. Meng vervolgens de eiwitten met de botercrème. Voor de koffiecrème meng je de koffie met de basisbotercrème

voor de rumsiroop
4

Maak als eerste de siroop van rum door het water, suiker en rum op te koken.

Maak nu het biscuit
5

Verwarm een oven voor op 180 graden Celsius. Zeef vervolgens de bloem, maizena en het bakpoeder.

6

Klop ondertussen de eiwitten voor de crème en klop ondertussen ook de eidooiers met een derde van de suiker. Bij de eiwitten voeg je in drie delen de suiker toe, totdat het pieken gaat vormen. De eidooiers moeten bleek geklopt worden. Schep het eiwit door de eidooiers en meng dit voorzichtig. Meng nu met een spatel het gezeefde bloemmengel met de eiermassa. Schep door totdat dit goed gemengd is.

7

Bekleed een bakplaat van 20 centimeter met bakpapier. Zorg er ook voor dat je de randen van de bakvorm hebt bekleed. Verdeel het beslag en bak af voor 20 minuten in de oven.

8

Laat het biscuit afkoelen en snijdt deze doormidden. Doordrenk het biscuit met de rumsiroop. Smeer vervolgens tussen de lagen biscuit de botercrème. Werk vervolgens de randen eveneens netjes af met de crème en laat dit opstijven in de koelkast. Je kunt de taart nu afmaken met amandelschaafsel en eventueel met rozetjes van koffiecrème.

Ingrediënten

Voor de rumsiroop
 150 ml water
 70 g suiker
 20 ml bruine rum
voor het biscuit
 120 g bloem
 120 g maizena
 0,50 zakje bakpoeder
 5 gesplitste eieren
 150 g suiker
voor de botercrème
merinque
 40 g water
 100 g suiker
 70 g eiwit
 25 g suiker
voor de eidooiersmassa van de botercrème
 5 eidooiers
 240 g kristalsuiker
 100 ml water
 360 g roomboter op kamertemperatuur
voor de koffiecrème
 500 g botercrème
 1 bak espresso van 30 milliliter

Aanwijzingen

Voor de merinque van de botercrème
1

Maak de merinque door 100 gram suiker te verwarmen met het water. Kook de suiker tot 118 graden Celsius

2

Klop het eiwit stijf met 25 gram suiker. Als het suikerwater is afgekoeld tot 114 graden Celsius voeg je dit toe aan de eiwitten. Klop deze massa koud.

Voor de eidooiermassa van de botercrème
3

Klop de eidooiers op hoge snelheid bleek. Verwarm suiker tot 118 graden Celsius en schenk deze weer over de eidooiers. Klop de massa wit. Voeg het eidooiersmengel toe aan de boter en klop dit op lage snelheid. Meng vervolgens de eiwitten met de botercrème. Voor de koffiecrème meng je de koffie met de basisbotercrème

voor de rumsiroop
4

Maak als eerste de siroop van rum door het water, suiker en rum op te koken.

Maak nu het biscuit
5

Verwarm een oven voor op 180 graden Celsius. Zeef vervolgens de bloem, maizena en het bakpoeder.

6

Klop ondertussen de eiwitten voor de crème en klop ondertussen ook de eidooiers met een derde van de suiker. Bij de eiwitten voeg je in drie delen de suiker toe, totdat het pieken gaat vormen. De eidooiers moeten bleek geklopt worden. Schep het eiwit door de eidooiers en meng dit voorzichtig. Meng nu met een spatel het gezeefde bloemmengel met de eiermassa. Schep door totdat dit goed gemengd is.

7

Bekleed een bakplaat van 20 centimeter met bakpapier. Zorg er ook voor dat je de randen van de bakvorm hebt bekleed. Verdeel het beslag en bak af voor 20 minuten in de oven.

8

Laat het biscuit afkoelen en snijdt deze doormidden. Doordrenk het biscuit met de rumsiroop. Smeer vervolgens tussen de lagen biscuit de botercrème. Werk vervolgens de randen eveneens netjes af met de crème en laat dit opstijven in de koelkast. Je kunt de taart nu afmaken met amandelschaafsel en eventueel met rozetjes van koffiecrème.

Notes

Het lekkerste recept voor mokkataart

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier