Köfte zijn feitelijk Turkse gekruide gehakballen. Ik ben zelf altijd erg fan van gekruide gerechten. Vandaar dat ik ook graag köfte maak. Dit recept van köfte heeft ook wat Indiase invloeden. Voor dit recept voor köfte maak je namelijk gebruik van garam massala. Deze complexe mix zorgt voor behoorlijk wat extra smaken in het gerecht. Dit recept voor köfte is daarnaast zeer eenvoudig om zelf te maken, doordat je aan de köfte allerlei kruiden aan kan toevoegen. Voor vegetarische köfte kan je ervoor kiezen om linzen en kikkererwten te gebruiken in plaats van gehakt. Zo krijg je een basisrecept dat meer lijkt op falafel. Daarnaast kun je variëren met de couscous door (volkoren) rijst of bulghur te gebruiken. De variaties wat dat betreft zijn eindeloos! Wel is het aan te raden om de couscous te koken in groentebouillon. Door de bouillon is de couscous smaakvoller en ook eenvoudiger op smaak te brengen.
De kruiden voor zelfgemaakte köfte
Het leuke aan köfte zelf maken is dat het recept erg bewerkelijk is. Je kunt bijvoorbeeld ook een kruidenmix maken met bijvoorbeeld kardemonpoeder, kaneel of korianderpoeder. Wel is het aan te raden om minimaal komijnpoeder toe te voegen. Dit in combinatie met bijvoorbeeld fenegriek en korianderpoeder is een heerlijke combinatie. Wil je de zelfgemaakte köfte iets zoeter maken? Dan kun je ook een mespuntje kaneelpoeder toevoegen. Ook kun je verse kruiden toevoegen zoals koriander, peterselie of bieslook. Ten slotte kun je ook de saus voor de köfte rijkelijk op smaak brengen met bijvoorbeeld kardemonpeulen, kruidnagel of steranijs. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden eindeloos.
Köftes zijn gekruide gehaktballetjes. Ze zijn erg eenvoudig om te smaken en o zo smaakvol. Een ideaal recept voor als je snel iets op tafel wilt zetten.
Bereid de couscous volgens de instructie op de verpakking.
Meng in een kom het gehakt, kurkuma, komijnpoeder en garam massala met elkaar. Kneed goed door en breng het op smaak met zout en peper.
Kneed vervolgens al het gehakt in balletjes.
Zet een pan op en bak ze aan alle kanten goudbruin en zet ze even apart.
Hak de ui en maak de knoflook schoon. Snijd ten slotte de kop van de Spaanse peper eraf.
Doe de gember, knoflook, tomatenblokken en Spaanse peper in een blender en draai goed door. Mocht je koriander gebruiken, kun je ook de stelen doordraaien.
Verwarm het mengsel kort op middelhoog vuur en voeg de gehaktballen weer terug toe.
Breng de couscous op smaak met olijfolie en voeg de diepvriesdoperwten toe. Rooster vervolgens de amandelen kort in een bakpan.
Doe in een kommetje of bord een beetje couscous en leg erbovenop de gehaktballen met tomatensaus. Garneer dit ten slotte met koriander, de geroosterde amandelen en olijfolie.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Bereid de couscous volgens de instructie op de verpakking.
Meng in een kom het gehakt, kurkuma, komijnpoeder en garam massala met elkaar. Kneed goed door en breng het op smaak met zout en peper.
Kneed vervolgens al het gehakt in balletjes.
Zet een pan op en bak ze aan alle kanten goudbruin en zet ze even apart.
Hak de ui en maak de knoflook schoon. Snijd ten slotte de kop van de Spaanse peper eraf.
Doe de gember, knoflook, tomatenblokken en Spaanse peper in een blender en draai goed door. Mocht je koriander gebruiken, kun je ook de stelen doordraaien.
Verwarm het mengsel kort op middelhoog vuur en voeg de gehaktballen weer terug toe.
Breng de couscous op smaak met olijfolie en voeg de diepvriesdoperwten toe. Rooster vervolgens de amandelen kort in een bakpan.
Doe in een kommetje of bord een beetje couscous en leg erbovenop de gehaktballen met tomatensaus. Garneer dit ten slotte met koriander, de geroosterde amandelen en olijfolie.
Geef een reactie