Hete kip met komkommersalade

Ben je op zoek naar een heerlijk maar ook makkelijk recept voor 4 personen? Pak je braadpannen maar vast, want binnen een half uur heb je deze pittige en gezonde maaltijd op tafel staan.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram rijst (wit of naar eigen keuze)
  • 2 flinke komkommers
  • Half uitje of sjalotje
  • 4 eetlepels kwark
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • Een handje dille
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 500 gram kipfilet in reepjes. Natuurlijk kan je die ook zelf snijden
  • 2 eetlepels olie
  • 100 ml ketjap manis
  • 50 ml ketchup
  • 4 eetlepels pindakaas
    2 eetlepels sambal
  • Een mespunt zout

Braadpannen zorgen ervoor dat je snel en handig een gerecht kan klaarmaken en dat geldt ook voor deze maaltijd. Doe de olie in de braadpan en verhit dit. De kipreepjes bak je hierin tot ze goudbruin zijn, dat kan op een matig vuurtje of niet te hoge temperatuur. Daarna voeg je 200 ml water toe en de ketchup en ketjap. Draai nu het vuur laag en laat het geheel een kwartiertje stoven in de braadpan. Daarna is het tijd voor de pindakaas en die roer je er doorheen tot er een dikke saus ontstaat. Een flinke mespunt zout is voor vier personen wel nodig om de smaak op te peppen. De hete smaak komt van de pittige sambal en 2 eetlepel is in principe genoeg, maar dat kan je zelf natuurlijk aanpassen naar gelang de voorkeur van de eters. De kip hoeft nu nog maar 5 minuten te stoven.

Vergeet de salade niet

Tijdens het stoven van de kip kan je de komkommersalade even klaarmaken. Snij de komkommer in dunne plakjes en snipper hierdoor de half uitje of een sjalotje. Dat kan in een kom of een van je pannen. Meng in een andere kom (of een van je pannen) de kwark, mayonaise, mosterd en de dille. In plaats van kwark kan je ook Griekse yoghurt kiezen, dat geeft nog een extra exotisch tintje aan de salade. Als de dressing goed is gemengd en een dikke saus is ontstaan, doe je de komkommer erbij en meng je de salade goed door elkaar.

De rijst

Het bereiden van de rijst is uiteraard eenvoudig, kies hiervoor een van je grotere pannen en gebruik ruim water. Rijst koelt op je bord relatief snel af. Het is dus van belang dat je goed gaat timen wanneer de kip klaar is en hierop het koken van de rijst afstemt. Op die manier kan je de maaltijd lekker warm op de borden serveren.

Tip

Als je graag een glaasje wijn serveert bij dit gerecht, kies dan voor een frisse witte wijn met een laag alcoholpercentage. Een pittig gerecht zoals deze hete kip geeft je al gauw het gevoel alsof je mond in ‘brand’ staat. Wijn met een hoog alcoholpercentage versterkt dat gevoel en dat is minder prettig. Een licht zoete witte wijn kan een pittig gerecht wat zachter doen smaken. Een wijn met een percentage van minder dan 14% op de juiste temperatuur harmonieert heel goed met dit gerecht.

Hete kip met komkommersalade
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Kip recepten
Hoeveelheid: 4
Ingrediënten
  • 300 gram rijst (wit of naar eigen keuze)
  • 2 flinke komkommers
  • Half uitje of sjalotje
  • 4 eetlepels kwark
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • Een handje dille
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 500 gram kipfilet in reepjes. Natuurlijk kan je die ook zelf snijden
  • 2 eetlepels olie
  • 100 ml ketjap manis
  • 50 ml ketchup
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels sambal
  • Een mespunt zout
Bereiding
  1. Doe de olie in de braadpan en verhit dit.
  2. De kipreepjes bak je hierin tot ze goudbruin zijn, dat kan op een matig vuurtje of niet te hoge temperatuur.
  3. Daarna voeg je 200 ml water toe en de ketchup en ketjap.
  4. Draai nu het vuur laag en laat het geheel een kwartiertje stoven in de braadpan.
  5. Daarna is het tijd voor de pindakaas en die roer je er doorheen tot er een dikke saus ontstaat. 6. Een flinke mespunt zout is voor vier personen wel nodig om de smaak op te peppen.
  6. De hete smaak komt van de pittige sambal en 2 eetlepels is in principe genoeg, maar dat kan je zelf natuurlijk aanpassen naar gelang de voorkeur van de eters.
  7. De kip hoeft nu nog maar 5 minuten te stoven.

 

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: