Alcohol doet wonderen in de keuken. En nee, dan bedoelen we niet dat glaasje wijn om de maaltijd mee te verorberen. Hoewel dat uiteraard ook heerlijk kan zijn. Hiermee bedoelen we die enkele druppels waarmee je een gerecht compleet kunt veranderen. Voor een veel rijkere smaakbeleving kunt zorgen. En het mooie is dat je maar heel weinig nodig hebt. Toch is koken met alcohol niet iets wat de meeste mensen dagelijks doen. Daarom in dit artikel enkele handige tips. Hier moet je aan denken wanneer je alcohol in de keuken gebruikt.
In deze koopgids
Er blijft altijd wat alcohol achter
Er zijn nog genoeg mensen die geloven dat een gerecht met alcohol na verhitting onschadelijk is voor zwangeren en/of jonge kinderen. Echter, er zal altijd een restje alcohol achterblijven. Om hoeveel alcohol dit gaat, verschilt per bereidingswijze. Goed om hier rekening mee te houden wanneer je gaat koken voor een grote groep gasten.
De bereidingswijze waarbij de meeste alcohol achterblijft is bij het flamberen van een gerecht. Wil je alcohol kopen om te flamberen? Dan kies je bij voorkeur voor een alcoholsoort met een sterk percentage (minimaal 40 procent). Tijdens het flamberen wordt het gerecht kort sterk verhit. Dit is echter niet lang genoeg om de alcohol voor een groot deel te verdamping. Gemiddeld blijft er circa nog 75 procent van de totale hoeveelheid alcohol achter in het gerecht. Let daarom goed op de portiegrootte en het aantal porties dat wordt genomen. Anders zou je misschien zonder het te beseffen meer alcohol binnenkrijgen dan is toegestaan om bijvoorbeeld te mogen rijden.
Voor welke drank kies je?
De meeste soorten alcohol kunnen wel gebruikt worden tijdens het koken. Mixdrankjes natuurlijk daargelaten. Denk bij het koken met alcohol vooral aan wijn, bier, whiskey, rum, gin en wodka.
Wijn is misschien wel de absolute favoriet in de keuken. Deze past bij vrijwel elk gerecht en is heel populair bij het bereiden van Franse gerechten. Rode wijn wordt met name gebruikt voor sauzen en het bereiden van stoofschotels. Witte wijn kan ook in sauzen gebruikt worden, maar zien we ook vaker terug bij de bereiding van bijvoorbeeld uiensoep of mosselen.
Bier is een favoriete smaakmaker bij de bereiding van vlees. Ook in het beslag van oliebollen wordt vaak een beetje bier toegevoegd.
Gin is misschien iets minder bekend in de keuken, maar kan ook voor heel veel verschillende bereidingen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een pastasaus of de bereiding van mosselen.
Whiskey wordt vooral gebruikt voor het maken van de heerlijkste sauzen. Bijvoorbeeld om vlees in te bereiden of voor een fijne pasta. Het geeft een warme, donkere en krachtige smaak aan het eten.
Wodka is favoriet bij de Italianen voor het bereiden van pastasauzen.
Geef een reactie