Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Hollands Nieuwe haring op 3 manieren

Je hebt het vast al wat vlaggetjes zien hangen bij de lokale visboer. Want de Hollandse Nieuwe zijn er weer en wij geven je 3 recepten met Hollandse Nieuwe.
Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe haring

Je hebt het vast al wat vlaggetjes zien hangen bij de lokale visboer. Want de Hollandse Nieuwe zijn er weer! Nederland staat immers bekend om de Hollandse Nieuwe. Sterker nog: Nederland staat er in het buitenland zelfs bekend om het welbekende haringhappen. De officiële start van de Hollandse Nieuwe is vaak rond half juni. De officiële start varieert per jaar en is van start zodra het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is verkocht. De haringen rond de periode juni zijn het vetst en daardoor ook het meest smaakvol. Er zitten zelfs verschillende eisen aan om Hollandse Nieuwe benoemd te worden. Zo moet de Hollandse Nieuwe minimaal 16% vet hebben en niet meer dan 26% procent. Daarnaast moet de haring gezouten en gerijpt en gekaakt zijn. Daarnaast zitten er aan de Hollandse Nieuwe nog een aantal andere eisen om zo benoemd te worden. Een goede haring herken je aan de frisse zilte geur en een heerlijke zilte romige smaak. Er zijn meerdere manieren om Hollandse Nieuwe te eten dan enkel happen of op een broodje. Daarom geven wij je 3 recepten hoe je Hollandse Nieuwe ook kunt maken!

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Smaakvol en een unieke manier om Hollandse Nieuwe te serveren.

Hoeveelheid4 Porties

 5 Hollandse Nieuwe
 1 gekookte rode biet
 1 granny smith appel
 100 g aardappel
 olijfolie
 zout en peper
 0,50 tl mierikswortel

1

Snijd de aardappel in blokjes en kook ze beetgaar af.

2

Snijd de rode biet, appel en haring in blokjes en meng dit met de aardappel.

3

Breng dit nu op smaak met olijfolie, zout, peper en mierikswortel

Ingrediënten

 5 Hollandse Nieuwe
 1 gekookte rode biet
 1 granny smith appel
 100 g aardappel
 olijfolie
 zout en peper
 0,50 tl mierikswortel

Instructies

1

Snijd de aardappel in blokjes en kook ze beetgaar af.

2

Snijd de rode biet, appel en haring in blokjes en meng dit met de aardappel.

3

Breng dit nu op smaak met olijfolie, zout, peper en mierikswortel

Salade met haring, rode biet, aardappel en mierikswortel

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd5 min

 8 haringen
 1 sjalot
 0,50 bosje bieslook
 1 el zure room
 1 aardappel

1

Zet de frituur op 170 graden.

2

Maak de aardappel schoon met een dunschiller. Snijd de aardappel verder met de dunschiller zodat je chips krijgt.

3

Frituur de chips voor 2 minuten, terwijl je de chips regelmatig draait. Als de chips licht bruin zijn stort je ze in een bekken met papier. Breng dit op smaak met zout en peper.

4

Snijd de haring in blokjes. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Snijd de bieslook zo fijn mogelijk

5

Meng de haring met de zure room, bieslook en sjalot en breng op smaak met zout en peper.

6

Maak het bord op en garneer dit met de aardappelchips.

Ingrediënten

 8 haringen
 1 sjalot
 0,50 bosje bieslook
 1 el zure room
 1 aardappel

Instructies

1

Zet de frituur op 170 graden.

2

Maak de aardappel schoon met een dunschiller. Snijd de aardappel verder met de dunschiller zodat je chips krijgt.

3

Frituur de chips voor 2 minuten, terwijl je de chips regelmatig draait. Als de chips licht bruin zijn stort je ze in een bekken met papier. Breng dit op smaak met zout en peper.

4

Snijd de haring in blokjes. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Snijd de bieslook zo fijn mogelijk

5

Meng de haring met de zure room, bieslook en sjalot en breng op smaak met zout en peper.

6

Maak het bord op en garneer dit met de aardappelchips.

Tartaar van haring met venkel, zure room en aardappelchips

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Hoeveelheid2 Porties
Voorbereidingstijd10 minKooktijd10 uurTotale tijd10 uur 10 min

 10 Hollandse Nieuwe
 400 ml natuurazijn
 400 ml water
 2 laurierblaadjes
 1 tl peperkorrels
 1 tl korianderkorrels
 2 steranijs
 30 g suiker

1

Weeg alle ingrediënten af op de Hollandse Haring na.

2

Breng dit alles aan de kook en laat het reduceren tot ongeveer de helft.

3

Laat het zoetzuur een afkoelen

4

Stort de licht afgekoelde zoetzuur op de haringen en laat dit 2 dagen staan in de koeling.

5

Mocht je de haringen langer willen bewaren, dan kun je deze wecken.

6

Serveer de ingelegde haring op een broodje of als lekkere snack.

Ingrediënten

 10 Hollandse Nieuwe
 400 ml natuurazijn
 400 ml water
 2 laurierblaadjes
 1 tl peperkorrels
 1 tl korianderkorrels
 2 steranijs
 30 g suiker

Instructies

1

Weeg alle ingrediënten af op de Hollandse Haring na.

2

Breng dit alles aan de kook en laat het reduceren tot ongeveer de helft.

3

Laat het zoetzuur een afkoelen

4

Stort de licht afgekoelde zoetzuur op de haringen en laat dit 2 dagen staan in de koeling.

5

Mocht je de haringen langer willen bewaren, dan kun je deze wecken.

6

Serveer de ingelegde haring op een broodje of als lekkere snack.

Ingelegde Hollandse Haring
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.