Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Overheerlijk recept voor Indiase Dahl

Dahl maken is heel erg eenvoudig en zeer smaakvol. Daarnaast is dit het perfecte gerecht voor vegetariërs en voor mensen die graag willen koken met een budget.
dahl zelf maken

Dahl maken is heel erg eenvoudig en zeer smaakvol. Daarnaast is dit het perfecte gerecht voor vegetariërs en voor mensen die graag willen koken met een budget. Dahl van linzen is een zeer hartige soep. Het komt oorspronkelijk uit India en is een echte Indiase klassieker. Het woord Dahl is een verwijzing naar peulvruchten zoals rode linzen, maar ook andere peulvruchten zoals mungbonen. De linzen die je kunt gebruiken voor Indiase Dahl gebruikt zijn rode linzen. Daarnaast is het zijn Dahl recepten zijn bewerkelijk je kunt vanaf de basis dus verschillende ingrediënten toevoegen zoals spinazie om het extra voedzaam te maken. De basis ingrediënten voor het recept voor Dahl zijn in grote lijnen altijd dezelfde: rode linzen, ui, knoflook, een goede kruidenmix, tomaat en eventueel kokosmelk. Kokosmelk is geen vereiste maar geeft wel een extra dimensie aan de Dahl van rode linzen. De soep zelf is vaak erg dik, doordat deze voor een redelijke tijd worden gekookt. Het grote voordeel van de dikte is echter wel dat het perfect is om er naanbrood in te dippen. Naanbrood is een Indiaas brood dat vooral wordt gebruik in India om mee te dippen in bijvoorbeeld Indiase Dahl, curries, biryani en ga zo maar door.  Overigens moet je niet schrikken van de hoeveelheid aan ingrediënten voor Indiase gerechten zoals Indiase Dahl van rode linzen. Zodra je eenmaal alle kruiden hebt kun je makkelijk 4 personen te eten geven voor een totaalbedrag van 5 Euro. Om die reden is Dahl zelf maken een echte aanraden. Dit recept om Indiase Dahl te maken is geschikt voor ongeveer 4 personen. Dit Dahl recept maakt ook gebruik van asafoetida. Dit kruid kan behoorlijk ruiken en moet met mate worden gebruikt. Voor een heel gerecht kun je de smaak van de Indiase Dahl al omhoog brengen met slechts een mespuntje.

Naanbrood maken voor bij de Indiase Dahl

Traditioneel gezien zit er in Naanbrood altijd een vorm van yoghurt in. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld Griekse yoghurt, maar ook volle yoghurt voldoet al. Mocht je echt serieus op een budget zijn dan kun je het brood ook maken met bloem, water en zout en er vervolgens deeg van te maken. Het brood kun je vervolgens besmeren met knoflookolie of bestrooien met wat komijnzaad. Vervolgens rol je het deeg uit en kun je de broden afbakken in de pan. Probeer wel kruiden voor het naanbrood te gebruiken die passen bij de Indiase Dahl. De verhouding voor naanbrood met yoghurt is 400 gram bloem of zelfrijzend bakmeel, 300 gram volle yoghurt en 2 theelepels zout. Vervolgens bereid je dit net zoals deeg.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Dahl maken is heel erg eenvoudig en zeer smaakvol. Daarnaast is dit het perfecte gerecht voor vegetariërs en voor mensen die graag willen koken met een budget.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd10 minKooktijd20 minTotale tijd30 min

 300 g gedroogde rode linzen
 0,60 l groentebouillon
 1 flinke scheut olie
 1 ui
 3 tenen knoflook
 1 duim verse gember
 1 tl kurkuma
 1 tl garam massala
 1 tl komijnpoeder
 0,50 tl korianderpoeder
 0,50 tl chilipoeder
 400 ml kokosmelk
 400 g tomatenblokjes uit blik
 1 mespunt asafoetida (optioneel)
 300 g verse spinazie

1

Maak de ui, knoflook en gember schoon. Snijd de ui in halve ringen, rasp de gember en hak de knoflook.

2

Zet een pan op middelhoog tot laag vuur en voeg olie toe. Fruit hierin de ui, gember en knoflook in 5 tot 10 minuten.

3

Voeg vervolgens alle kruiden en verwarm deze 1 minuut. Let er hierbij op dat het vuur laag staat, zodat de kruiden niet aanbranden.

4

Voeg de rode linzen toe en blus het geheel af met de groentebouillon.

5

Breng het geheel aan de kook en draai het vuur lager. Na 15 minuten kun je de kokosmelk toevoegen aan de Indiase dahl.

6

Laat het geheel verder inkoken, totdat de rode linzen gaar zijn en de soep dik is.

7

Mocht je spinazie toevoegen aan de Indiase dahl, dan kun je deze in de laatste 2 minuten toevoegen van de kooktijd.

Ingrediënten

 300 g gedroogde rode linzen
 0,60 l groentebouillon
 1 flinke scheut olie
 1 ui
 3 tenen knoflook
 1 duim verse gember
 1 tl kurkuma
 1 tl garam massala
 1 tl komijnpoeder
 0,50 tl korianderpoeder
 0,50 tl chilipoeder
 400 ml kokosmelk
 400 g tomatenblokjes uit blik
 1 mespunt asafoetida (optioneel)
 300 g verse spinazie

Instructies

1

Maak de ui, knoflook en gember schoon. Snijd de ui in halve ringen, rasp de gember en hak de knoflook.

2

Zet een pan op middelhoog tot laag vuur en voeg olie toe. Fruit hierin de ui, gember en knoflook in 5 tot 10 minuten.

3

Voeg vervolgens alle kruiden en verwarm deze 1 minuut. Let er hierbij op dat het vuur laag staat, zodat de kruiden niet aanbranden.

4

Voeg de rode linzen toe en blus het geheel af met de groentebouillon.

5

Breng het geheel aan de kook en draai het vuur lager. Na 15 minuten kun je de kokosmelk toevoegen aan de Indiase dahl.

6

Laat het geheel verder inkoken, totdat de rode linzen gaar zijn en de soep dik is.

7

Mocht je spinazie toevoegen aan de Indiase dahl, dan kun je deze in de laatste 2 minuten toevoegen van de kooktijd.

Overheerlijk recept voor Indiase Dahl
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur en heb ik een eigen bonbonlijn opgezet, want chocola is een vak apart en daarmee kun je je expertise laten zien. Een tweede reden is dat ik erg hou van chocola. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.