Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Indische spekkoek maken

Indische Spekkoek Maken

Vanwege de historische banden met het voormalige Nederlands-Indië is er geen land in Europa waar je zo goed Indische gerechten kunt eten als in Nederland. De Indische keuken is door de Indisch-Nederlandse inwoners hier geïntroduceerd. Kenmerk is het gebruik van veel kruiden, maar ook het vele werk om een Indisch gerecht klaar te maken. Dit geldt ook voor Indische spekkoek.

Wat is spekkoek?

Indische spekkoek is een cake die gegeten kan worden als gebak bij de koffie, maar ook als dessert. Spekkoek is een laagjescake, met twee verschillende deegsoorten. Een laagje is betreffende smaak redelijk neutraal en de andere laag zit vol met kruiden. De manier van opdienen is ook anders dan de traditionele Nederlandse cake. Spekkoek wordt in dunne laagjes gesneden. De cake is meestal te koop in de toko en kan prijzig zijn. De reden hiervan is het vele werk dat er in het bakken zit. De laagjes worden per laag gebakken, waardoor je om de paar minuten de cake uit de oven haalt om een nieuwe laag toe te voegen. Spekkoek is absoluut een uitdaging en je moet er toch minimaal een halve dag voor uittrekken. Het vinden van een recept is gelukkig een stuk minder moeite. Iedereen die dankzij sim only vergelijken mobiel internet heeft, vindt het proces al gauw uitgelegd. Zo ook hieronder. Het soort recept wordt mede bepaald door het soort kruiden dat je gebruikt. De kruiden bepalen ook de kleur van de spekkoek. Tussen het bakken door even iets anders doen zit er niet in. Je moet de aandacht er voortdurend bijhouden. Hoewel het veel tijd vergt, zal de voldoening extra groot zijn als je je gasten een heerlijke originele Indische spekkoek voor kunt zetten.

Ingrediënten

Met dit recept bak je een spekkoek in een springvorm van 22 centimeter. Hiervoor heb je overigens wel veel eieren en boter nodig. Dit zijn de ingrediënten:

●        12 eieren

●        300 gram roomboter

●        265 gram rietsuiker

●        2 theelepels kaneel

●        1 theelepel gemalen kruidnagel

●        Halve theelepel kardemom

●        1 theelepel gemalen nootmuskaat

●        Mespuntje gemalen foelie

●        Eetlepel cacao

●        Theelepel vanillepoeder of custard.

●        150 gram bloem

●        Snufje zout

Instructies

●        De boter op kamertemperatuur in kleine blokjes snijden en eiwit en eigeel van elkaar splitsen in twee aparte kommen.

●        Kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, foelie, cacao en vanillepoeder in een kommetje met elkaar mengen. Het kommetje kun je wegzetten om later te gebruiken.

●        Klop in een vetvrije beslagkom de eiwitten stijf.

●        Klop nu in een andere kom de boter en suiker door elkaar en voeg hier de eierdooiers bij. Goed mixen tot één geheel en mix er daarna de bloem doorheen.

●        Spatel nu voorzichtig het eiwit door het zojuist gemaakte beslag. Niet te hard mixen, anders verliest het beslag zijn luchtigheid.

●        Het beslag ga je nu gelijkmatig verdelen over twee komen. Je hebt dus twee kommen met beslag.

●        Neem het schaaltje met kruidenmix en meng dit door het beslag uit één van de kommen. Dit beslag is nu donker van kleur, de andere kom bevat wit beslag.

●        Bekleed de springvorm met bakpapier en vet in met boter. Met twee tot drie eetlepels donker beslag breng je een dun laagje aan. Je zet nu de springvorm voor 3 tot 4 minuten in de oven op 175 graden.

●        Kijk of het laagje gaar is en haal de springvorm uit de oven. Breng nu een laagje met wit beslag aan over het donkere laagje en zet weer in de oven voor enkele minuten.

●        Herhaal dit telkens tot beide beslagkommen leeg zijn en je de cake laagje voor laagje hebt opgebouwd.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!