Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Jamaicaanse jerk chicken maak je zo

Tijdens mijn rondreis in Midden-Amerika ben ik ook gestopt in Caye Caulker in Belize. Dit Eiland had ook wat inwoners uit Jamaica die maar al te graag Jerk Chicken maakten. Dit was dan ook één van mijn favoriete gerechten om te eten samen met Jerk pork en Jerk lobster.

Jamaicaanse jerk chicken recept

Tijdens mijn rondreis in Midden-Amerika ben ik ook gestopt in Caye Caulker in Belize. Dit Eiland had ook wat inwoners uit Jamaica die maar al te graag Jerk Chicken maakten. Dit was dan ook één van mijn favoriete gerechten om te eten samen met Jerk pork en Jerk lobster. De kip zelf is langzaam gegaard op de barbecue in behoorlijk wat kruiden. Iets pittig, maar niet te. Dat in combinatie met de rooksmaak van de barbecue, maakt dit voor mij echt een favorietje. Dit gerecht kun je overigens ook maken met een oven. Je gaart dan de kip simpelweg in de oven in plaats van op de barbecue.

Het geheim van goede Jamaicaanse jerk chicken

Jerk chicken is superlekker om te maken. Toch kan het soms wat droog zijn. Dit kun je eenvoudig voorkomen door de kip eerst te pekelen in een marinade. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, maar ook voor extra sappigheid. Daarbij hebben wij ook een lekkere Jamaicaanse jerk marinade uitgeschreven, waarin je de kip doet marineren. Als het niet goed doorblend in de blender, kun je eventueel een beetje water toevoegen om het beter te kunnen blenden. Zodra je de kip ten slotte gaat garen op de barbecue, is het belangrijk om de temperatuur te meten in het dikste stuk van de kip. Zo ben je ervan verzekerd dat de kip daadwerkelijk gaar is.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Tijdens mijn rondreis in Midden-Amerika ben ik ook gestopt in Caye Caulker in Belize. Dit Eiland had ook wat inwoners uit Jamaica die maar al te graag Jerk Chicken maakten. Dit was dan ook één van mijn favoriete gerechten om te eten tijdens de rondreis.

Opbrengsten1 portie

 4 kippenpoten
Voor de pekel
 70 g zout
 3 l water
 55 g suiker
 1 eetlepel pimentkorrels
 6 tenen gekneusde knoflooktenen
 1 madame jeanettepeper, gehalveerd
 1 duim gehakte gember
voor de Jamaicaanse jerk marinade
 10 g tijmblaadjes
 200 ml lichte sojasaus
 200 g worcestershire saus
 65 g tamarindepasta
 1 eetlepel gemalen piment
 1 eetlepel bruine suiker
 1 eetlepel zout
 5 tenen gehakte knoflook

1

Verwarm alle ingrediënten voor de pekel totdat het zout en de suiker is opgelost in het water. Laat dit afkoelen en leg hierin de kippenpoten. Laat dit in de koeling marineren voor een dag.

2

Maak vervolgens de jerk pasta door alle ingrediënten in een blender door te draaien tot een gladde massa. Dep de kippenpoten droog en marineer de kippenpoten in de jerk pasta. Laat dit weer marineren voor een halve dag. Je hebt overigens niet alles nodig van de marinade. Het restant kun je invriezen voor een andere keer.

3

Steek de barbecue aan met deksel en verwarm deze tot 107 graden Celsius. Leg ondertussen hickory barbecue chunks in water en leg deze op de barbecue, zodra je gaat grillen. Leg de kip op de grill en gaar de kip tot een temperatuur van 70 graden Celsius. Laat ten slotte de kippenpoten rusten voor 10 minuten en serveer dit met bijvoorbeeld rijst met zwarte bannen en gebakken banaan.

Ingrediënten

 4 kippenpoten
Voor de pekel
 70 g zout
 3 l water
 55 g suiker
 1 eetlepel pimentkorrels
 6 tenen gekneusde knoflooktenen
 1 madame jeanettepeper, gehalveerd
 1 duim gehakte gember
voor de Jamaicaanse jerk marinade
 10 g tijmblaadjes
 200 ml lichte sojasaus
 200 g worcestershire saus
 65 g tamarindepasta
 1 eetlepel gemalen piment
 1 eetlepel bruine suiker
 1 eetlepel zout
 5 tenen gehakte knoflook

Aanwijzingen

1

Verwarm alle ingrediënten voor de pekel totdat het zout en de suiker is opgelost in het water. Laat dit afkoelen en leg hierin de kippenpoten. Laat dit in de koeling marineren voor een dag.

2

Maak vervolgens de jerk pasta door alle ingrediënten in een blender door te draaien tot een gladde massa. Dep de kippenpoten droog en marineer de kippenpoten in de jerk pasta. Laat dit weer marineren voor een halve dag. Je hebt overigens niet alles nodig van de marinade. Het restant kun je invriezen voor een andere keer.

3

Steek de barbecue aan met deksel en verwarm deze tot 107 graden Celsius. Leg ondertussen hickory barbecue chunks in water en leg deze op de barbecue, zodra je gaat grillen. Leg de kip op de grill en gaar de kip tot een temperatuur van 70 graden Celsius. Laat ten slotte de kippenpoten rusten voor 10 minuten en serveer dit met bijvoorbeeld rijst met zwarte bannen en gebakken banaan.

Jamaicaanse jerk chicken recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier