Katsu curry is een Japans gerecht gemaakt van varkensschouder. Feitelijk is het de Japanse variant op de bij ons bekende schnitzel. Het gerecht is op smaak gebracht met een mooie fluweelzachte saus op basis van roux. Dit betekent dat je een gebonden saus maakt met boter en bloem. Het recept voor Katsu curry is redelijk wat werk, maar dat is het meer dan waard. Vooral op de koudere dagen. Wil je een lichtere variant maken? Dan kun je ook kip katsu curry maken. Dit maak je dan met kipfilet. Het is dan wel belangrijk dat je de kipfilet goed platslaat, zodat de goed en gelijktijdig gaar is.
Dit recept is een vrij klassieke variant op de katsu curry. Er zit dan ook ve-tsin in. Wil je dit niet? Dan kun je ook meer zout gebruiken, maar dit geeft tot een iets andere smaak. De karbonade zelf kun je het beste frituren in een frituurpan bij een temperatuur van 50 graden.
Katsu curry is lichtzoet, hartig en een erg mooie variatie op de welbekende schnitzel.
Snijd de uien in dunne ringen en karamelliseer 30 tot 45 minuten en krab de uien eventueel van de bodem.
Zet de bouillon op het vuur en laat de shiitakes erin trekken.
Schil de appel en snijd in dunne reepjes en bak mee met de uien. Voeg de tomatenpuree toe en zet het vuur lager en zet apart op een bord.
Voeg in de pan nu 115 gram boter toe en voeg de bloem toe. Roer voor 30 seconden en voeg de garam masala, currykruiden en ve-tsin toe. Roer door voor een minuut en voeg een derde van de bouillon, worcestershire, honing en de uien toe. Roer door en voeg de rest toe. Blend de saus en voeg de laatste hoeveelheid boter toe en haal de saus door een zeef.
Maak indien nodig de schouderkarbonade schoon en kerf het vlees lichtjes in.
Sla de karbonade iets platter met een vlees hamer en zout het vlees. Laat voor enkele uren staan.
Klop de eieren. Haal de karbonade door de bloem, dan in de eieren en ten slotte door de panko. Laat even staan en herhaal dit tot je alle karbonades hebt gedaan.
Zet een frituur aan of verwarm in een pan een ruime hoeveelheid olie. Verwarm tot 180 graden Celsius. Frituur de katsu’s voor een minuut of 5 à 6 of tot de katsu goudbruin is.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Snijd de uien in dunne ringen en karamelliseer 30 tot 45 minuten en krab de uien eventueel van de bodem.
Zet de bouillon op het vuur en laat de shiitakes erin trekken.
Schil de appel en snijd in dunne reepjes en bak mee met de uien. Voeg de tomatenpuree toe en zet het vuur lager en zet apart op een bord.
Voeg in de pan nu 115 gram boter toe en voeg de bloem toe. Roer voor 30 seconden en voeg de garam masala, currykruiden en ve-tsin toe. Roer door voor een minuut en voeg een derde van de bouillon, worcestershire, honing en de uien toe. Roer door en voeg de rest toe. Blend de saus en voeg de laatste hoeveelheid boter toe en haal de saus door een zeef.
Maak indien nodig de schouderkarbonade schoon en kerf het vlees lichtjes in.
Sla de karbonade iets platter met een vlees hamer en zout het vlees. Laat voor enkele uren staan.
Klop de eieren. Haal de karbonade door de bloem, dan in de eieren en ten slotte door de panko. Laat even staan en herhaal dit tot je alle karbonades hebt gedaan.
Zet een frituur aan of verwarm in een pan een ruime hoeveelheid olie. Verwarm tot 180 graden Celsius. Frituur de katsu’s voor een minuut of 5 à 6 of tot de katsu goudbruin is.
Geef een reactie