Kerstmis betekent ook vaak bonbons eten. Dat kan, omdat je aan cadeautjes denkt, want wie is er nu niet gek op kerst chocolade? Bonbons in een speciaal feestelijke verpakking is een geschenk dat altijd werkt en het is daarna juist met de kerst extra prettig om te kunnen delen. Maar waar zijn de bonbons nu voor het eerst ontdekt en hoe worden ze gemaakt?
In deze koopgids
Van Houten als pionier op het gebied van de chocolade
In de 16e eeuw kwamen er voor het eerst cacaobonen naar West-Europa. Die werden op dat moment nog uitsluitend gebruikt voor een drankje met suiker. Het was een landgenoot die in de 19e eeuw ontdekte hoe het vet van de cacao gescheiden kon worden. Op basis daarvan werd eetbare chocolade ontwikkeld. Toch duurde het nog tot 1912 voordat de eerste echte bonbon werd gemaakt in Zwitserland. Het was een apothekerszoon. De medicijnen werden door zijn vader voorzien van een zoet omhulsel zodat deze makkelijker konden worden ingenomen. Zijn zoon kreeg daardoor het idee om een lekkere vulling te voorzien van een laagje chocolade. Hij noemde het nieuwe product ‘praliné’ naar een Frans toetje uit de vorige eeuw.
Hoe worden gevulde bonbons gemaakt?
Er zijn verschillende methodes voor het maken van bonbons met een vloeibare en een zachte vulling.
1. Vloeibare vulling
Als de vulling van de bonbon vloeibaar moet zijn, worden er vormpjes gebruikt, waarin een dun laagje chocolade wordt gegoten. Denk maar aan een kersenbonbon of een rumboon. In het algemeen is er sprake van likeur, soms met een behoorlijk percentage alcohol en af en toe wat minder. Daarna wordt er vloeibare chocolade op de vormpjes gegoten. Als de chocolade weer afgekoeld is, hen je een complete bonbon. Het is vakwerk om de bonbons precies goed te krijgen om te voorkomen dat de vloeistof gaat lekken.
2. Zachte vulling
Bij een zachte vulling wordt eerst een relatief dun laagje chocolade gevormd. De vulling wordt hierop geplaatst. Soms zijn er meerdere laagjes die je kan zien als je een hapje van de bonbon neemt. Als de vulling compleet is, wordt het product in gelijke blokjes gesneden en overgoten met de gewenste vloeibare chocolade. Als de chocolade is gestold, zijn de bonbons klaar.
Ganache
Een veelgebruikte vulling voor bonbons is ganache. Dit is opgeklopte room die even aan de kook is gebracht zodat de houdbaarheid verbeterd is. Aan ganache kan een groot aantal smaken worden toegevoegd van chocolade tot sinaasappel. Bij veel Belgische bonbons wordt ganache zonder toegevoegde smaken gebruikt.
Bijzondere bonbons
Er wordt met bonbons flink geëxperimenteerd. In België ontwikkelde een chocolatier de cola bonbon, hij noemde de combinatie perfect. Maar er zijn ook exemplaren in de handel gevuld met bijvoorbeeld groente en/of kruiden. Bonbons met bijzondere smaken zijn echter nooit populair geworden. De duurste bonbons zijn in Zwitserland gemaakt. De vulling is originele truffel die is bedekt met een laagje van de beste chocolade die het land kent. Je moet er wat voor overhebben, want 100 gram kost bijna € 500.
Zelf maken van bonbons is ook mogelijk. Ook kun je van chocolade heerlijke toetjes maken, zoals chocolademousse met Baileys.
Geef een reactie