Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Kibbeling maken doe je zo

Eerlijk is eerlijk: wie is er nou geen fan van kibbeling. Zelfs mensen die zeggen geen vis te lusten, lusten wel een portie kibbeling. Dit recept heb je in een handomdraai gemaakt!
kibbeling recept

Eerlijk is eerlijk: wie is er nou geen fan van kibbeling. Zelfs mensen die zeggen geen vis te lusten, lusten wel een portie kibbeling. De krokante vis is heerlijk om zo op te eten en is dan ook een typisch Nederlands gerecht. Het woord kibbeling is zelfs gevonden in een Nederlands woordenboek uit 1648. Je zou dus kunnen zeggen dat wij deze lekkere snack als bijna eeuwen aan het eten zijn! Ondanks dat kibbeling uit de frituur komt is kibbeling toch best gezond. In 100 gram kibbeling zit namelijk 220 calorieën met 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Dankzij de hoge hoeveelheid aan eiwitten die in de snack zitten is het een best gezond, en lekker, tussendoortje.

Dit recept voor kibbeling is erg eenvoudig. In slechts een paar stappen zet je overheerlijke en krokante kibbeling op tafel. De truc is om het juiste beslag te maken en de kibbeling te frituren in het juiste vet. Is het vet erg oud? Dan smaakt de kibbeling oud en muf. Zorg er daarom altijd voor dat je frituurt in nieuw frituurvet.

Waar wordt kibbeling van gemaakt?

Kibbeling kun je maken van heel wat ingrediënten. Toch wordt er oorspronkelijk kabeljauw gebruikt voor het maken van kibbeling. Tegenwoordig is kabeljauw een vrij prijzige vis. Om die reden kun je ook kibbeling maken van andere vissen dan kabeljauw zoals heek, pollak, wijting, schelvis en koolvis. Deze vissen zijn allemaal witvissen met een vergelijkbare structuur als wat kabeljauw heeft. Hierdoor zijn deze vissen een goede keuze om te gebruiken als vis voor de kibbeling.

Welke saus bij dit recept voor kibbeling?

Als je kibbeling zelf maakt moet daar wel een lekkere saus bij. Dit kunnen verschillende sauzen zijn. Bij de visboer krijg je over het algemeen remouladesaus. Ook ravigotte is erg lekker bij kibbeling. Dit is meer een vinaigrette, terwijl remoulade een mayonaise is.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Eerlijk is eerlijk: wie is er nou geen fan van kibbeling. Zelfs mensen die zeggen geen vis te lusten, lusten wel een portie kibbeling. Dit recept voor kibbeling heb je in een handomdraai gemaakt!

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd10 minKooktijd5 minTotale tijd15 min

 600 g kabeljauwfilet of koolvis, heek, wijting of schelvis
 250 g bloem
 1 ei
 0,50 l volle melk
 1 citroen
 zout en peper
 viskruiden

1

Verwarm olie in een pan of frituur naar een temperatuur van 180 graden Celsius.

2

Dep de vis goed droog en snijdt de vis in mooie blokjes.

3

Bestrooi de vis met zout, peper en eventueel viskruiden

4

Meng het ei, bloem, melk en een snuf goed door.

5

Dompel de blokjes vis in het beslag en laat vervolgens goed uitlekken.

6

Leg de blokjes kibbeling voorzichtig in de frituur en bak aan allebei de kanten, totdat de vis goudbruin is. Dit duurt drie tot vijf minuten ongeveer.

7

Bedek een bekken met keukenpapier en laat de kibbeling hierop uitlekken na het frituren.

8

Bestrooi de vis met wat extra zout en peper en serveer het met een citroentje. Als je het in huis hebt is remoulade of ravigottesaus er heerlijk bij!

Ingrediënten

 600 g kabeljauwfilet of koolvis, heek, wijting of schelvis
 250 g bloem
 1 ei
 0,50 l volle melk
 1 citroen
 zout en peper
 viskruiden

Instructies

1

Verwarm olie in een pan of frituur naar een temperatuur van 180 graden Celsius.

2

Dep de vis goed droog en snijdt de vis in mooie blokjes.

3

Bestrooi de vis met zout, peper en eventueel viskruiden

4

Meng het ei, bloem, melk en een snuf goed door.

5

Dompel de blokjes vis in het beslag en laat vervolgens goed uitlekken.

6

Leg de blokjes kibbeling voorzichtig in de frituur en bak aan allebei de kanten, totdat de vis goudbruin is. Dit duurt drie tot vijf minuten ongeveer.

7

Bedek een bekken met keukenpapier en laat de kibbeling hierop uitlekken na het frituren.

8

Bestrooi de vis met wat extra zout en peper en serveer het met een citroentje. Als je het in huis hebt is remoulade of ravigottesaus er heerlijk bij!

Kibbeling maken doe je zo

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier