Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Kies de wijn die past bij het gerecht

Beste wijnopener

Wie een echte wijnliefhebber is zal dit artikel waarschijnlijk niet nodig hebben. Maar voor de beginnende wijnproever kan het handig zijn om meer te weten te komen over wijn en bij welke gerechten wijnen goed passen. Daarom vertellen wij je in dit artikel meer over de soorten wijn en bij welke gerechten ze passen, voordat je wijn bestellen gaat! 

Soorten wijn

Er zijn verschillende soorten wijn. Het grootste onderscheid wordt gemaakt tussen rode wijn en witte wijn. Naast deze twee soorten zijn er ook andere soorten wijnen, zoals prosecco en champagne. Elke wijn hoort bij een ander gerecht of een andere gelegenheid. Champagne wordt bijvoorbeeld veelal gedronken bij speciale gelegenheden of als er wat te vieren valt. Ook wordt champagne gebruikt voor de bekende: champagne shower. In een champagne shower wordt de champagne helemaal niet gedronken, maar alleen gespoten.

Rode wijn

Als we naar rode wijn kijken dan zijn er een aantal rode wijnen die enorm populair zijn! Een goede rode wijn is vol van smaak en heeft fruitige ondertonen. Het past hierdoor goed bij rood vlees. Denk bijvoorbeeld aan vleesgerechten als biefstuk, maar ook vlees als lam en wild! Rode wijn past echter ook goed bij chocolade! Het is daarom ook aan te raden om rode wijn bij het dessert te serveren. Maar rode wijn is een lekker wijn die je ook buiten het eten om kan eten. Een aantal goede rode wijnen zijn onder andere: Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir.

Witte wijn

Witte wijn is anders dan rode wijn. Bij de witte wijn soorten wordt er ook een verschil gemaakt tussen zoete en droge witte wijn. Dit verschil wordt veroorzaakt door de druiven die gebruikt worden bij het maken van de wijn. Wanneer het suiker gehalte in de druiven hoog is zal deze zoeter smaken. Dit betekent niet dat de smaak van witte wijn hier stopt, er kunnen ondertonen van verschillende fruitsoorten in witte wijn verwerkt worden. Hierdoor is er enorm veel variatie in witte wijn. Witte wijn is eigenlijk een wijn die bij elk gerecht past. Dit komt door zijn veelzijdigheid in smaak. Maar vaak wordt witte wijn gebruikt bij gerechten met vis of gevogelte. Ook gerechten met kaas zijn gerechten waarbij witte wijn de superster is. Daarom wordt er altijd geadviseerd om een witte wijn te drinken bij de pasta! De witte wijnen die je echt moet weten zijn onder andere: Sauvignon Blanc, Chardonnay en Riesling.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!