Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

De lekkerste kimchi voor thuis

Met kimchi kun je alle kanten op. Je kunt het bijvoorbeeld eten als bijgerecht. Ook kun je het meebakken met bijvoorbeeld wat rijst en eieren.

Kimchi is misschien wel één van de bekendste gerechten uit Korea. Sterker nog: geen enkele maaltijd is compleet zonder kimchi. Het leuke aan kimchi is dat iedere familie ook een eigen variant heeft. Vaak is het recept per generatie doorgegeven. Ook is er een nationale dag waarin veel Koreaanse gezinnen kimchi inleggen voor de winter. Daarnaast is kimchi erg gezond door de goede bacteriën en vitamines die het bevat. Het is erg eenvoudig om kimchi zelf te maken. Wel is het belangrijk te letten op een aantal punten.

Aandachtspunten bij het maken van kimchi

Kimchi is feitelijk gefermenteerde kool. Dit betekent dat je erop moet letten dat je hygiënisch werkt. Zorg ervoor dat je kimchi mengt met handschoenen aan. Dit is niet alleen prettig, doordat je peperresten kunt hebben op je handen, maar ook omdat je de kool dan niet in contact komt met de bacteriën van je handen. Daarnaast is het belangrijk om de kimchi donker en koel te bewaren. Dit betekent dat je een kelder de ideale plek is om kimchi te bewaren. Zodra het fermentatieproces klaar is, kun je de potten in de koelkast zetten. De koelte stopt het fermentatieproces en zorgt ervoor dat je kimchi minimaal weken kunt bewaren. Bij het fermentatieproces komen er ook gassen vrij. Zorg ervoor dat je tijdens het fermenteren de gassen vrijlaat uit de potten. Doe je dit niet dan klappen de potten. Het is daarom aan te raden om de potten even te openen om de 2 tot 3 dagen. Let er ten slotte op dat je tijdens het fermenteren het proces in de gaten blijft houden. Als de kimchi zuur smaakt en je geen schimmel ziet, dan gaat het proces goed. Zodra dit niet het geval is kun je de kimchi het beste weggooien.

Wat kun je allemaal doen met kimchi?

Met kimchi kun je alle kanten op. Je kunt het bijvoorbeeld eten als bijgerecht. Ook kun je het meebakken met bijvoorbeeld wat rijst en eieren. Daarnaast kun je kimchi ook nog eens gebruiken in bijvoorbeeld stoofschotels, soepen en omeletten. Of wat dacht je ervan om het te eten samen met een boterham. Met kimchi kun je dus alle kanten op.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Met kimchi kun je alle kanten op. Je kunt het bijvoorbeeld eten als bijgerecht. Ook kun je het meebakken met bijvoorbeeld wat rijst en eieren. Ofwel je kunt kimchi overal bij gebruiken.

Hoeveelheid10 Porties

 1 grote pot
 1 Chinese kool
 75 g grof zeezout
 1,50 l water
 0,50 winterpeen
 2 bosuien
 1 duim verse rettich
 1 el rijstmeel
 125 ml water
 2 el rietsuiker
 6 knoflooktenen
 0,50 witte ui
 50 g kochugaru (Koreaanse chilipasta)
 100 ml vissaus
 1 duim gember

1

Snijd de rettich in dunne reepjes. Snijd de Chinese kool doormidden en spoel de helften grondig af.

2

Verwijder de harde bladeren van de kool en snijd een stuk van de wortel van de kont af.

3

Los nu het zout op in het water en leg de kool daar een halve dag in. Mochten de kolen blijven drijven, dan kun je er ook een deksel of bord op leggen

4

Haal de kool uit het pekelwater en spoel de bladeren zeer grondig af.

5

Meng nu 125 milliliter water met de rijstmeel en kook het in tot het een papje is. Pureer de knoflook, ui, gochugaru, vissaus, gember en suiker tot een gladde pap.

6

Besmeer nu elk blad van de kool grondig, met handschoenen aan, met de kimchimengsel.

7

Vouw de kool nu op en stop het in een schone glazen, of plastic, pot. Let erop dat er voldoende ruimte zit bij de deksel. Zo voorkom je dat de potten klappen.

8

Laat de kimchi fermenteren. Dit duurt ongeveer 1 tot 5 dagen. Mits goed bereid blijft de kimchi maanden goed, zolang je enkel schoon bestek gebruikt om kimchi uit de pot te halen.

Ingrediënten

 1 grote pot
 1 Chinese kool
 75 g grof zeezout
 1,50 l water
 0,50 winterpeen
 2 bosuien
 1 duim verse rettich
 1 el rijstmeel
 125 ml water
 2 el rietsuiker
 6 knoflooktenen
 0,50 witte ui
 50 g kochugaru (Koreaanse chilipasta)
 100 ml vissaus
 1 duim gember

Instructies

1

Snijd de rettich in dunne reepjes. Snijd de Chinese kool doormidden en spoel de helften grondig af.

2

Verwijder de harde bladeren van de kool en snijd een stuk van de wortel van de kont af.

3

Los nu het zout op in het water en leg de kool daar een halve dag in. Mochten de kolen blijven drijven, dan kun je er ook een deksel of bord op leggen

4

Haal de kool uit het pekelwater en spoel de bladeren zeer grondig af.

5

Meng nu 125 milliliter water met de rijstmeel en kook het in tot het een papje is. Pureer de knoflook, ui, gochugaru, vissaus, gember en suiker tot een gladde pap.

6

Besmeer nu elk blad van de kool grondig, met handschoenen aan, met de kimchimengsel.

7

Vouw de kool nu op en stop het in een schone glazen, of plastic, pot. Let erop dat er voldoende ruimte zit bij de deksel. Zo voorkom je dat de potten klappen.

8

Laat de kimchi fermenteren. Dit duurt ongeveer 1 tot 5 dagen. Mits goed bereid blijft de kimchi maanden goed, zolang je enkel schoon bestek gebruikt om kimchi uit de pot te halen.

De lekkerste kimchi voor thuis

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier