In mijn studententijd at ik veel kip pilav. Het is lekker, super snel klaar en ook niet zo duur. Voor een goede kip pilav met perzik is het wel een aanrader om te investeren in goede kwaliteit kip (geen plofkip dus). Ik haal zelf bij de Marokkaanse toko kippendijen van een premium kwaliteit voor 4,99 euro per kilo. Maar een goed stuk kip van de biologische slager is natuurlijk nog beter. Kip is het hoofdingrediënt van dit gerecht dus dat zal je zeker proeven. Daarnaast zorgen paprika, een zoetzure saus en perzik voor een heerlijke smaak. Lees even mee hoe je snel kip pilav kunt maken.
In deze koopgids
Variaties voor kip pilav
Wat is kip pilav? Kip pilav is van oorsprong een rijstgerecht uit het Midden Oosten. Daar is het meestal een bijgerecht, maar wij eten het vooral als hoofdgerecht. In de traditionele bereiding wordt de rijst net als risotto met ui en boter gebakken en daarna in bouillon gegaard. Er zijn allerlei variaties op kip pilav. We noemen er even een paar:
- Houd je niet van rijst? Dan kun je ook kiezen voor quinoa, bulgur, couscous of risotto.
- Voor een vegetarische variant zijn er tegenwoordige heerlijke kant-en-klare stukjes kip te koop. Deze zijn nauwelijks van echte kip te onderscheiden.
- Wil je liever geen kip pilaf met kip? Plaats dan bijvoorbeeld rul gebakken gehakt in je kip pilav. Ook heerlijk!
- Voeg voor andere smaakvariaties bijvoorbeeld kikkererwten, saffraan, dadels, pijnboompitten of tomaat en spinazie toe aan je kip pilav.
Snipper de ui in kleine stukjes en snijd ook de knoflook fijn.
Plaats een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook mooi goudbruin in 2-3 minuten.
Snijd de kipfilet in kleine blokjes van ongeveer drie centimeter. Bestrooi de kip met wat kerrie, zout en peper.
Snijd ook de paprika in reepjes en de perzik in partjes.
Bak de stukjes kip nu mee met de ui en knoflook. Laat ze in de olie rondom mooi goudbruin worden.
Voeg daarna de paprika’s toe en laat de paprika’s even gaar smoren in zo’n 5 minuten.
Daarna plaats je ook de perziken en tomatenpuree erbij. Dit laat je nog een minuutje garen allemaal.
Nu kun je de rest toevoegen: ketjap, sambal, groentebouillon. Laat de kip pilav nog zo’n tien minuten pruttelen op een laag vuur.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet de rijst af in een vergiet en plaats deze daarna terug in de pan.
Laat de rijst even iets afkoelen. En smullen maar!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Snipper de ui in kleine stukjes en snijd ook de knoflook fijn.
Plaats een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook mooi goudbruin in 2-3 minuten.
Snijd de kipfilet in kleine blokjes van ongeveer drie centimeter. Bestrooi de kip met wat kerrie, zout en peper.
Snijd ook de paprika in reepjes en de perzik in partjes.
Bak de stukjes kip nu mee met de ui en knoflook. Laat ze in de olie rondom mooi goudbruin worden.
Voeg daarna de paprika’s toe en laat de paprika’s even gaar smoren in zo’n 5 minuten.
Daarna plaats je ook de perziken en tomatenpuree erbij. Dit laat je nog een minuutje garen allemaal.
Nu kun je de rest toevoegen: ketjap, sambal, groentebouillon. Laat de kip pilav nog zo’n tien minuten pruttelen op een laag vuur.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet de rijst af in een vergiet en plaats deze daarna terug in de pan.
Laat de rijst even iets afkoelen. En smullen maar!
Geef een reactie