Kruidige kip tajine met couscous

Printen

Kruidige kip tajine met couscous

Kip tajine

De tajine is de ovenschotel waarin kip, lam of ander vlees wordt gestoofd. Het gebruik van een tajine is heel erg makkelijk en is een zeer populair aardewerken keukengerei die niet mag ontbreken in je keuken. Daarnaast is de tajine ook een erg bijzondere manier om je tafelgasten te verassen met een overheerlijke stoofschotel die urenlang heeft gesudderd. Een tajine bestaat uit 2 delen: de ronde holle schaal en een kegelvormige deksel. De vorm van de tajine zorgt ervoor dat de warmte goed wordt geleid. De kegelvorm zorgt er ook nog eens vorm dat het vocht circuleert, waardoor de stoof niet kan uitdrogen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten tajines, waarmee aan de slag kunt.

Het kiptajine recept

Dit recept voor kip tajine maakt gebruik van kippendijen. Kippendijen blijven altijd mals en zijn zeer smaakvol door het vetpercentage van het vlees. Daarnaast hebben kippendijen ook geen botten, waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken dat je tafelgasten je gerecht niet lusten doordat het vlees aan het bot zit. De kruidige kiptajine is op smaak gebracht met ras el hanout. Dit is een kruidenmix bestaande uit diverse kruiden zoals koriander, komijn, kurkuma en nog veel meer. De mix zelf kan erg per recept verschillen, doordat iedereen voor ras el hanout een eigen receptuur heeft. Daarnaast is de kruidenmix voor dit recept nog verder op smaak gebracht met saffraan en chilipoeder. Dit recept voor kiptajine is geschikt voor 4 personen.

  • Auteur: Daniël Vergouwen
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 1,5 uur
  • Totale tijd: 2 uur
  • Methode: stoven
  • Keuken: Marokkaans
Schalen

Ingrediënten

450 gram kippendijen

1 venkelknol

200 gram pompoen

1 wortel

2 uien

80 gram olijven

3 tenen knoflook

1 gram saffraan

500ml groenten- of kippenbouillon

2 eetlepels ras el hanout

0,5 theelepel chilipoeder

1 pak couscous

Instructies

Marineer de kip voor een paar uur met zout, peper, ras el hanout en chilipoeder.

Week de saffraandraadjes in lauwwarm water.

Braad dan de kippendijen goudbruin aan in een pan.

Hak de knoflook en snijd de uien in halve ringen.

Maak de flespompen, wortel en venkel schoon.

Snijd de wortel, pompoen en venkel in grove blokken.

Voeg nu aan de kippendijen de uien en knoflook toe en fruit deze voor 2 minuten mee.

Voeg vervolgens de overige ingrediënten en saffraan toe aan de pan.
Kook ondertussen de couscous volgens de verpakking af.

Voeg ten slotte de bouillon toe aan de pan en breng dit aan de kook. Laat het geheel anderhalfuur sudderen en controleer regelmatig of er nog vocht in de pan zit.

Serveer de tajine samen met de couscous en wat Turks brood en eventueel wat koriander.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website