Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Zelfgemaakte Italiaanse kippenleverpaté

De perfecte antipasti: Italiaanse kippenleverpaté op een stuk crostini. Heerlijk om een diner mee te starten!
kippenleverpaté
overheerlijke Italiaanse kippenleverpaté

Kippenleverpaté is een van die bijgerechten die Italianen serveren bij de antipasti. Antipasti zijn kleine hapjes voordat het diner begint. Vaak kun je tijdens de antipasti verschillende hammen, salades en kazen serveren. Het lekkere van kippenleverpaté is dat je het ook kunt gebruiken om te eten tijdens de lunch. Het doel van de antipasti is om de eetlust te vergroten, voordat je het diner begint. Het serveren van antipasti is een leuk idee om een diner te beginnen tijdens een Italiaanse avond of om een avond te genieten van verschillende heerlijke hapjes. De Italiaanse traditie om antipasti te serveren stamt al uit de Middeleeuwen. Toen bestond het vaak uit gesuikerde nootjes en wat ham. In de loop van de jaren zijn er veel verschillende hapjes bijgekomen, zoals vis en groenten en graansoorten zoals gefrituurde polenta.

Tips bij het bereiden van kippenlever

Kippenlevertjes hebben een zeer specifieke, maar zachte, smaak door het ijzergehalte in de levertjes. Bij kippenleverpaté is het wel belangrijk dat je zorgt dat de levertjes vers zijn. De levertjes mogen nog lichtroze zijn en let erop dat je de levers nooit te ver gaart als je het niet gebruikt voor kippenleverpaté. Zodra de levertjes te gaar zijn wordt de structuur korrelig en droog. Mocht dit toch gebeuren, voeg dan extra melk toe. Daarnaast moet je bij kippenlevertjes het overtollige vet verwijderen en daarnaast kun je de kippenlevers ook nog een half uur in melk leggen om de smaak van de levers te verzachten. Het leuke van dit recept voor kippenleverpaté is dat je er veel mee kunt variëren. Je kunt er bijvoorbeeld wortel aan toevoegen om de paté nog zoeter te maken. Andere lekkere toevoegingen zijn selderij en rozemarijn.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Kippenleverpaté is een van die bijgerechten die Italianen serveren bij de antipasti. Een overheerlijk hapje om als amuse te serveren

Hoeveelheid3 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd15 minTotale tijd20 min

 3 el olijfolie
 45 g roomboter
 130 g rauwe ham
 1 ui
 7 el warme melk
 150 g kippenlevertjes
 2 blaadjes salie

1

Verhit de olijfolie in een pan en voeg de helft van de boter toe.

2

Snijd de ham fijn en voeg deze toe aan de pan.

3

Snipper de ui en voeg ook deze toe aan de pan en bak dit op heel laag vuur voor 25 tot 30 minuten.

4

Roer regelmatig en voeg langzaam de melk toe aan de massa, zodat deze vochtig blijft.

5

Voeg de kippenlevers en salie toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit 3 minuten pruttelen.

6

Haal de pan van het vuur en hak het mengsel fijn in een blender en doe het weer terug in de pan.

7

Breng het nogmaals aan de kook en giet eventueel extra melk toe en laat het nogmaals 3 minuten koken. Je kunt de lever nu serveren op bijvoorbeeld crostini of voor op de boterham!

Ingrediënten

 3 el olijfolie
 45 g roomboter
 130 g rauwe ham
 1 ui
 7 el warme melk
 150 g kippenlevertjes
 2 blaadjes salie

Instructies

1

Verhit de olijfolie in een pan en voeg de helft van de boter toe.

2

Snijd de ham fijn en voeg deze toe aan de pan.

3

Snipper de ui en voeg ook deze toe aan de pan en bak dit op heel laag vuur voor 25 tot 30 minuten.

4

Roer regelmatig en voeg langzaam de melk toe aan de massa, zodat deze vochtig blijft.

5

Voeg de kippenlevers en salie toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit 3 minuten pruttelen.

6

Haal de pan van het vuur en hak het mengsel fijn in een blender en doe het weer terug in de pan.

7

Breng het nogmaals aan de kook en giet eventueel extra melk toe en laat het nogmaals 3 minuten koken. Je kunt de lever nu serveren op bijvoorbeeld crostini of voor op de boterham!

Zelfgemaakte Italiaanse kippenleverpaté
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.