Zelfgemaakte Italiaanse kippenleverpaté

overheerlijke Italiaanse kippenleverpaté
Printen

Zelfgemaakte Italiaanse kippenleverpaté

kippenleverpaté

Kippenleverpaté is een van die bijgerechten die Italianen serveren bij de antipasti. Antipasti zijn kleine hapjes voordat het diner begint. Vaak kun je tijdens de antipasti verschillende hammen, salades en kazen serveren. Het lekkere van kippenleverpaté is dat je het ook kunt gebruiken om te eten tijdens de lunch. Het doel van de antipasti is om de eetlust te vergroten, voordat je het diner begint. Het serveren van antipasti is een leuk idee om een diner te beginnen tijdens een Italiaanse avond of om een avond te genieten van verschillende heerlijke hapjes. De Italiaanse traditie om antipasti te serveren stamt al uit de Middeleeuwen. Toen bestond het vaak uit gesuikerde nootjes en wat ham. In de loop van de jaren zijn er veel verschillende hapjes bijgekomen, zoals vis en groenten en graansoorten zoals gefrituurde polenta.

Tips bij het bereiden van kippenlever

Kippenlevertjes hebben een zeer specifieke, maar zachte, smaak door het ijzergehalte in de levertjes. Bij kippenleverpaté is het wel belangrijk dat je zorgt dat de levertjes vers zijn. De levertjes mogen nog lichtroze zijn en let erop dat je de levers nooit te ver gaart als je het niet gebruikt voor kippenleverpaté. Zodra de levertjes te gaar zijn wordt de structuur korrelig en droog. Mocht dit toch gebeuren, voeg dan extra melk toe. Daarnaast moet je bij kippenlevertjes het overtollige vet verwijderen en daarnaast kun je de kippenlevers ook nog een half uur in melk leggen om de smaak van de levers te verzachten. Het leuke van dit recept voor kippenleverpaté is dat je er veel mee kunt variëren. Je kunt er bijvoorbeeld wortel aan toevoegen om de paté nog zoeter te maken. Andere lekkere toevoegingen zijn selderij en rozemarijn.

  • Auteur: Daniël Vergouwen

Ingrediënten

·         3 eetlepels olijfolie

·         45 gram roomboter

·         130 gram rauwe ham, zoals Parmaham

·         1 ui

·         7 eetlepels warme melk

·         150 gram kippenlevers

·         2 verse blaadjes salie

Instructies

ü  Verhit de olijfolie in een pan en voeg de helft van de boter toe.

ü  Snijd de ham fijn en voeg deze toe aan de pan.

ü  Snipper de ui en voeg ook deze toe aan de pan en bak dit op heel laag vuur voor 25 tot 30 minuten.

ü  Roer regelmatig en voeg langzaam de melk toe aan de massa, zodat deze vochtig blijft.

ü  Voeg de kippenlevers en salie toe en breng het geheel aan de kook.

ü  Laat dit 3 minuten pruttelen.

ü  Haal de pan van het vuur en hak het mengsel fijn in een blender en doe het weer terug in de pan.

ü  Breng het nogmaals aan de kook en giet eventueel extra melk toe en laat het nogmaals 3 minuten koken.

ü  Je kunt de lever nu serveren op bijvoorbeeld crostini of voor op de boterham!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website