Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Nasi kuning maken

In de Indonesische cultuur staat nasi kuning voor rijkdom. Dit komt, omdat de rijst lijkt op een berg goud. Nasi kuning kun je eenvoudig zelf maken.
nasi kuning

Nasi kuning is feitelijk gele rijst op smaak gebracht met citroengras en kokos. In de Indonesische cultuur staat nasi kuning voor rijkdom. Dit komt, omdat de rijst lijkt op een berg goud. Nasi kuning kun je eenvoudig zelf maken. Het enige dat je nodig hebt voor de nasi kuning is rijst, kokos en kurkuma. Nasi kuning kun je combineren met verschillende andere componenten zoals geroosterde kippenpoten. Dit recept voor nasi kuning heeft als extra component een geroosterde kippenpoot. Natuurlijk kun je ook iets anders kiezen zoals rendang, saté of gado gado. Wat dat betreft kun je met dit nasi kuning recept eindeloos variëren

De rijst voor de nasi kuning maken

Als je rijst kookt is het belangrijk dat je de rijst wast. Hierdoor kookt de rijst beter af, doordat er minder zetmelen in de rijst zit. Ten tweede heeft het als voordeel dat het ietsjes sneller afkookt. Het meest eenvoudige is om de rijst af te koken in een rijstkoker. Veel Aziatische thuiskeukens hebben er eentje. De rijst kun je perfect afkoken zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Hierdoor is dit de perfecte aanvulling op jouw keukenapparatuur. Mocht je geen rijstkoker hebben dan kun je ook de rijst afkoken in een pan. Let er hierbij op dat je de deksel op de pan houdt. Hierdoor heb je minder water nodig en kun je de rijst perfect afkoken!

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

. In de Indonesische cultuur staat nasi kuning voor rijkdom. Dit komt, omdat de rijst lijkt op een berg goud. Nasi kuning kun je eenvoudig zelf maken.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd10 minKooktijd50 minTotale tijd1 hr

 400 g pandanrijst
 350 g kokosmelk
 flinke snuf zout
 1 citroengrasstengel
 1 tl kurkuma
 water
 4 kippenpoten
 2 tenen knoflook
 1 duim gember
 1 el vijfkruidenpoeder
 3 stengels bosui
 peper
 zonnebloemolie

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

2

Smeer de kippenpoten in met vijfkruidenpoeder. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper.

3

Maak de knoflook schoon en hak deze. Rasp de gember met een rasp.

4

Smeer de kippenpoten vervolgens in met de gember en knoflook.

5

Bestrooi de kip tenslotte met olie en rooster het voor 60 minuten of totdat de kip gaar is.

6

Bereid vervolgens de nasi kuning voor en was de rijst totdat het water helder is.

7

Meng de kurkuma met de kokosmelk.

8

Zet een pan op het vuur met de kokosmelk en voeg de rijst, citroengras toe. Voeg ten slotte nog een flinke scheut zout toe voor de smaak.

9

Voeg water toe, totdat er een vingerkootje aan water extra in de pan zit. Kook de rijst, totdat deze gaar is op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Schep de rijst goed door en laat even staan.

10

Haal de kippenpoten oven en serveer deze samen met de kippenpoten. Je kunt dit eventueel nog garneren met wat bosuiringen of gebakken uitjes.

Ingrediënten

 400 g pandanrijst
 350 g kokosmelk
 flinke snuf zout
 1 citroengrasstengel
 1 tl kurkuma
 water
 4 kippenpoten
 2 tenen knoflook
 1 duim gember
 1 el vijfkruidenpoeder
 3 stengels bosui
 peper
 zonnebloemolie

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

2

Smeer de kippenpoten in met vijfkruidenpoeder. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper.

3

Maak de knoflook schoon en hak deze. Rasp de gember met een rasp.

4

Smeer de kippenpoten vervolgens in met de gember en knoflook.

5

Bestrooi de kip tenslotte met olie en rooster het voor 60 minuten of totdat de kip gaar is.

6

Bereid vervolgens de nasi kuning voor en was de rijst totdat het water helder is.

7

Meng de kurkuma met de kokosmelk.

8

Zet een pan op het vuur met de kokosmelk en voeg de rijst, citroengras toe. Voeg ten slotte nog een flinke scheut zout toe voor de smaak.

9

Voeg water toe, totdat er een vingerkootje aan water extra in de pan zit. Kook de rijst, totdat deze gaar is op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Schep de rijst goed door en laat even staan.

10

Haal de kippenpoten oven en serveer deze samen met de kippenpoten. Je kunt dit eventueel nog garneren met wat bosuiringen of gebakken uitjes.

Nasi kuning maken
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.