Crème caramel is een van de basisbereidingen in de patisserie. Crème caramel is dan ook een Franse klassieker en wordt veelal geserveerd in Franse bistro’s. Gelukkig is dit niet een van de moeilijkste desserts om te maken en kun je dit prima thuis doen. Voor crème caramel heb je vuurvaste schaaltjes nodig, maar je kunt ook silliconen mallen gebruiken. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur en waarmee je het liefste werkt. Supergeliefd en lijkt redelijk op de bereiding van crème brûlée. Je gaart de crème caramel au bain-marie in de oven waarna je het volledig laat afkoelen. Dit is een basisrecept dat je kunt gebruiken voor crème caramel. In dit recept voor crème caramel gebruiken we verse vanillestokjes. Kun je deze niet vinden, dan kun je ook een vervanger gebruiken zoals vanille essence. Let er wel op dat je dit voorzichtig gebruikt en de smaak wel erg anders is in vergelijking met de verse vanillestokjes.
Crème caramel is een van de basisbereidingen in de patisserie en is vrij eenvoudig om te maken
Als eerste start je met het maken van de karamel. Neem een pan met dikke bodem en giet hierin de helft van de suiker voor de karamel. Los dit al roerend op bij middelhoog vuur. Zodra de suiker is gesmolten voeg je het tweede deel suiker toe. Laat de suiker koken en zorg ervoor dat de suiker egaal en eenkleurig is. Draai vervolgens het vuur lager en laat de karamel bruin worden. Let op dat je dit laat staan om verbranding te voorkomen. Zet de pan in koud water om het kookproces te stoppen.
Schenk de vloeibare karamel in vuurvaste vormpjes voor crème caramel.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. En breek de eieren in een rvs bekken samen met de eidooiers. Klop de eieren los en voeg al kloppend de suiker toe. Voeg het vanillestokje toe en meng dit goed in het mengesel. Voeg vervolgens de melk toe en staaf de massa kort door met een staafmixer.
Zeef de massa en verwijder harde stukken vanille. Giet de massa in de vuurvaste schaaltjes met de karamel erin. Zet de schaaltjes in een bakplaat gevuld met water om de crème caramel 1 uur te garen au bain-marie. De crème is gaar zodra het niet meer trilt als je ertegen tikt. Laat de crème caramel volledig afkoelen.
Stort de crème caramel door de randen voorzichtig los te snijden met een mesje. Verwijder vervolgens het schaaltje en serveer direct.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Als eerste start je met het maken van de karamel. Neem een pan met dikke bodem en giet hierin de helft van de suiker voor de karamel. Los dit al roerend op bij middelhoog vuur. Zodra de suiker is gesmolten voeg je het tweede deel suiker toe. Laat de suiker koken en zorg ervoor dat de suiker egaal en eenkleurig is. Draai vervolgens het vuur lager en laat de karamel bruin worden. Let op dat je dit laat staan om verbranding te voorkomen. Zet de pan in koud water om het kookproces te stoppen.
Schenk de vloeibare karamel in vuurvaste vormpjes voor crème caramel.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. En breek de eieren in een rvs bekken samen met de eidooiers. Klop de eieren los en voeg al kloppend de suiker toe. Voeg het vanillestokje toe en meng dit goed in het mengesel. Voeg vervolgens de melk toe en staaf de massa kort door met een staafmixer.
Zeef de massa en verwijder harde stukken vanille. Giet de massa in de vuurvaste schaaltjes met de karamel erin. Zet de schaaltjes in een bakplaat gevuld met water om de crème caramel 1 uur te garen au bain-marie. De crème is gaar zodra het niet meer trilt als je ertegen tikt. Laat de crème caramel volledig afkoelen.
Stort de crème caramel door de randen voorzichtig los te snijden met een mesje. Verwijder vervolgens het schaaltje en serveer direct.
Geef een reactie