Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Klassieke crème caramel maak je zo

Crème caramel is een van de basisbereidingen in de patisserie. Crème caramel is dan ook een Franse klassieker en wordt veelal geserveerd in Franse bistro’s. Gelukkig is dit niet een van de moeilijkste desserts om te maken en kun je dit prima thuis doen.

crème caramel recept

Crème caramel is een van de basisbereidingen in de patisserie. Crème caramel is dan ook een Franse klassieker en wordt veelal geserveerd in Franse bistro’s. Gelukkig is dit niet een van de moeilijkste desserts om te maken en kun je dit prima thuis doen. Voor crème caramel heb je vuurvaste schaaltjes nodig, maar je kunt ook silliconen mallen gebruiken. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur en waarmee je het liefste werkt. Supergeliefd en lijkt redelijk op de bereiding van crème brûlée. Je gaart de crème caramel au bain-marie in de oven waarna je het volledig laat afkoelen. Dit is een basisrecept dat je kunt gebruiken voor crème caramel. In dit recept voor crème caramel gebruiken we verse vanillestokjes. Kun je deze niet vinden, dan kun je ook een vervanger gebruiken zoals vanille essence. Let er wel op dat je dit voorzichtig gebruikt en de smaak wel erg anders is in vergelijking met de verse vanillestokjes.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Crème caramel is een van de basisbereidingen in de patisserie en is vrij eenvoudig om te maken

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd5 minutenKooktijd1 uurTotale tijd1 uur 5 minuten

voor de karamel
 250 g suiker
Voor de crème caramel
 6 eieren
 4 eidooiers
 200 g suiker
 1 vanillestokje
 1 l volle melk

1

Als eerste start je met het maken van de karamel. Neem een pan met dikke bodem en giet hierin de helft van de suiker voor de karamel. Los dit al roerend op bij middelhoog vuur. Zodra de suiker is gesmolten voeg je het tweede deel suiker toe. Laat de suiker koken en zorg ervoor dat de suiker egaal en eenkleurig is. Draai vervolgens het vuur lager en laat de karamel bruin worden. Let op dat je dit laat staan om verbranding te voorkomen. Zet de pan in koud water om het kookproces te stoppen.

2

Schenk de vloeibare karamel in vuurvaste vormpjes voor crème caramel.

3

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. En breek de eieren in een rvs bekken samen met de eidooiers. Klop de eieren los en voeg al kloppend de suiker toe. Voeg het vanillestokje toe en meng dit goed in het mengesel. Voeg vervolgens de melk toe en staaf de massa kort door met een staafmixer.

4

Zeef de massa en verwijder harde stukken vanille. Giet de massa in de vuurvaste schaaltjes met de karamel erin. Zet de schaaltjes in een bakplaat gevuld met water om de crème caramel 1 uur te garen au bain-marie. De crème is gaar zodra het niet meer trilt als je ertegen tikt. Laat de crème caramel volledig afkoelen.

5

Stort de crème caramel door de randen voorzichtig los te snijden met een mesje. Verwijder vervolgens het schaaltje en serveer direct.

Ingrediënten

voor de karamel
 250 g suiker
Voor de crème caramel
 6 eieren
 4 eidooiers
 200 g suiker
 1 vanillestokje
 1 l volle melk

Aanwijzingen

1

Als eerste start je met het maken van de karamel. Neem een pan met dikke bodem en giet hierin de helft van de suiker voor de karamel. Los dit al roerend op bij middelhoog vuur. Zodra de suiker is gesmolten voeg je het tweede deel suiker toe. Laat de suiker koken en zorg ervoor dat de suiker egaal en eenkleurig is. Draai vervolgens het vuur lager en laat de karamel bruin worden. Let op dat je dit laat staan om verbranding te voorkomen. Zet de pan in koud water om het kookproces te stoppen.

2

Schenk de vloeibare karamel in vuurvaste vormpjes voor crème caramel.

3

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. En breek de eieren in een rvs bekken samen met de eidooiers. Klop de eieren los en voeg al kloppend de suiker toe. Voeg het vanillestokje toe en meng dit goed in het mengesel. Voeg vervolgens de melk toe en staaf de massa kort door met een staafmixer.

4

Zeef de massa en verwijder harde stukken vanille. Giet de massa in de vuurvaste schaaltjes met de karamel erin. Zet de schaaltjes in een bakplaat gevuld met water om de crème caramel 1 uur te garen au bain-marie. De crème is gaar zodra het niet meer trilt als je ertegen tikt. Laat de crème caramel volledig afkoelen.

5

Stort de crème caramel door de randen voorzichtig los te snijden met een mesje. Verwijder vervolgens het schaaltje en serveer direct.

Crème caramel maak je zo

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier