Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Koffie en koken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Zo zet je zelf de lekkerste bak koffie

De beste manier om de dag te beginnen is door een goede bak koffie te zetten. Toch is er nog veel meer mogelijk met dit zwarte goud. Je kunt met de volle smaak ook aan de slag in de keuken. In principe kun je in de keuken koffie gebruiken voor verschillende doeleinden: voor patisserie, hoofdgerechten, cocktails en zelfs voorgerechten. Wij leggen je dan ook uit wat je ermee kunt.

Koffie en cocktails

Koffie en cocktails is al meteen een schot in de roos. Je kunt namelijk heerlijke cocktails maken met koffie. De bekendste is dan ook de espresso martini, irish coffee of white russian. Deze moet je maken met een zeer goede kwaliteit koffie. De koffie kun je dan het beste zetten met een halfautomaat espressomachine of met een percolator. De koffie moet namelijk goed sterk zijn, zodat deze goed tot zijn recht komt. Slappe koffie resulteert dan ook in een mindere cocktail. Wil je eens geen alcohol? Dan kun je zelfs met koffiedrap gebruiken om te fermenteren naar een overheerlijke kombucha. Let hierbij wel op dat je dan kombuchazwam en basis kombucha en een riante hoeveelheid suiker nodig hebt.

Koffie als hoofdelement in desserts

Als je aan een dessert denkt met koffie dan denk je het eerste aan tiramisu. De volle koffiesmaak komt goed tot zijn recht in combinatie met de mascarpone en doordrenkte lange vingers. Toch kun je er veel meer mee. Je kunt bijvoorbeeld ook met koffie een mokkataart maken. Dit lijkt behoorlijk wat werk, maar valt reuze mee. Het belangrijkste is dan wel om wederom een goede bak koffie te zetten. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een van deze beste volautomatische koffiemachines. Heb je eens voor een verjaardag teveel koffie gezet? Dan kun je deze inkoken met suiker tot siroop. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken voor frappuccinos of om extra smaak te geven aan je kwark of yoghurt.

Koffie zetten voor hartige gerechten

Denk je alles gehad te hebben, dan kun je  ook nog eens losgaan in de keuken met koffie. De volle smaak van koffie kun je prima combineren in voor-, hoofd-, of tussengerechten. Een van de beste combinaties met koffie is in wildgerechten. Wild zoals hazen hebben namelijk een krachtige tegenhanger nodig. Koffie komt dan ook goed tot zijn recht met bijvoorbeeld rode biet en hazenboutjes. Of wat dacht je van een duivenjus dat je laat trekken met koffiebonen? Dan merk je al dat er behoorlijk wat mogelijk is met koffie. Ben je geen fan van wild? Dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen om lever te pocheren in koffie. Ook dit is een gouden combinatie. Wil je een leuk voorgerecht maken? Dan kun je ook eens aan de slag gaan met buikspek. Je doet dan de buikspek opstoven samen met vers gemalen koffie, gember, water en kruidnagel. Na het stoven kun je de buikspek serveren in bijvoorbeeld Koreaanse of Chinese wraps. Een lichte en leuke verassing om samen met vrienden en familie op te eten!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!