Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

De lekkerste Sichuanese Kung Pao kip

Kung Pao is een van de bekendste gerechten uit de regio Sichuan (het gerecht heet origineel Gōngbǎo Jīdīng). Het gerecht is zeer eenvoudig om thuis te maken met slechts enkele ingrediënten.
Kung Pao kip
Kung Pao kip

Kung Pao is een van de bekendste gerechten uit de regio Sichuan (het gerecht heet origineel Gōngbǎo Jīdīng). De regio Sichuan in China staat voornamelijk bekend om het pittige eten. Een recept zonder (gedroogde) chilipepers zijn bijna ondenkbaar in Sichuan. Ikzelf heb in China verschillende Sichuanse gerechten (Dan Dan noedels en Kung Pao kip) geprobeerd. Ze zijn heerlijk, maar voor mijn eigen smaak te pittig. Het recept voor Kung Pao kip heb ik om die reden wat aangepast, zodat het goed eetbaar blijft voor Europese smaken. Dit Sichuanese gerecht maakt ook gebruik van de befaamde Sichuanpepers. Deze pepers geven een tong prikkelend/ licht verlammend mondgevoel wat zeer aangenaam is in het gerecht. De pepers zijn kleine vruchtjes en zijn vaak licht roze. Het is belangrijk om deze pepertjes kort te droog te roosteren in een pan tot ze geuren of ze te gebruiken als smaakmaker van olie. De smaak van de peper is tegenwoordig zelfs verkrijgbaar in bloemvorm. Deze worden gemaakt door het bekende Koppert Cress en is een leuke (exclusieve) toevoeging aan verschillende typen gerechten.

Dit gerecht kun je het beste eten met wat witte rijst. Ikzelf raad aan om de rest apart te eten van de kip, zodat je regelmatig kunt afwisselen. Het recept is geschikt voor 4 personen

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Kung Pao is een van de bekendste gerechten uit de regio Sichuan (het gerecht heet origineel Gōngbǎo Jīdīng) en staat wereldwijd bekend in ieder Chinees restaurant. Het gerecht is eenvoudig zelf te maken.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd15 minKooktijd10 minTotale tijd25 min

 3 kipfilets
 4 teentjes knoflook
 0,50 duim gember
 6 stengels bosui
 1 rode paprika
 0,50 winterpeen
 2 rode pepers
 2 el zonnebloemolie
 1 tl ongemalen sichuanpeper
 100 g geroosterde pinda's
 2 tl lichte sojasaus
 1,50 tl Shaoxingwijn of Sherry
 1 tl aardappelzetmeel
 2 el kippenbouillon
 1 tl sesamolie
 1 tl lichte sojasaus
 1 tl donkere sojasaus
 3 tl zwarte rijstazijn (optioneel)

1

Snijd de kip in reepjes van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter breed. Snijd de kip vervolgens in blokjes.

2

Maak de paprika schoon en snijd de paprika in zeer dunne ringen.

3

Maak de wortel schoon. Snijd de wortel doormidden en snijd de wortel vervolgens in schuine halve ringen.

4

Meng alle ingrediënten (2 el sojasaus en 1,5 theelepel shaoxingwijn) van de marinade en marineer de kip hierin.

5

Maak de knoflook en gember schoon en snijdt dit in zeer dunne plakjes. Snijd de bosui en chilipepers in zeer schuine ringen.

6

Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Voeg de sichuanpepers toe aan de pan en laat de aroma’s vrij komen.

7

Voeg vervolgens de kip toe aan de pan en wok dit. Voeg na 3 tot 4 minuten de gember, chilipeper en knoflook, wortel en paprika toe aan de wok. Blijf constant doorroeren tot het vlees gaar is.

8

Roer vervolgens alle ingrediënten voor de saus (aardappelzetmeel, 1 tl sesamolie, 1 tl lichte sojasaus, 1 tl donkersojasaus en 3 el zwarte rijstazijn) door de wok en laat dit kort doorkoken, zodat de aardappelzetmeel de saus kan binden.

9

Voeg de pinda’s toe aan de pan en serveer dit samen met witte rijst.

Ingrediënten

 3 kipfilets
 4 teentjes knoflook
 0,50 duim gember
 6 stengels bosui
 1 rode paprika
 0,50 winterpeen
 2 rode pepers
 2 el zonnebloemolie
 1 tl ongemalen sichuanpeper
 100 g geroosterde pinda's
 2 tl lichte sojasaus
 1,50 tl Shaoxingwijn of Sherry
 1 tl aardappelzetmeel
 2 el kippenbouillon
 1 tl sesamolie
 1 tl lichte sojasaus
 1 tl donkere sojasaus
 3 tl zwarte rijstazijn (optioneel)

Instructies

1

Snijd de kip in reepjes van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter breed. Snijd de kip vervolgens in blokjes.

2

Maak de paprika schoon en snijd de paprika in zeer dunne ringen.

3

Maak de wortel schoon. Snijd de wortel doormidden en snijd de wortel vervolgens in schuine halve ringen.

4

Meng alle ingrediënten (2 el sojasaus en 1,5 theelepel shaoxingwijn) van de marinade en marineer de kip hierin.

5

Maak de knoflook en gember schoon en snijdt dit in zeer dunne plakjes. Snijd de bosui en chilipepers in zeer schuine ringen.

6

Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Voeg de sichuanpepers toe aan de pan en laat de aroma’s vrij komen.

7

Voeg vervolgens de kip toe aan de pan en wok dit. Voeg na 3 tot 4 minuten de gember, chilipeper en knoflook, wortel en paprika toe aan de wok. Blijf constant doorroeren tot het vlees gaar is.

8

Roer vervolgens alle ingrediënten voor de saus (aardappelzetmeel, 1 tl sesamolie, 1 tl lichte sojasaus, 1 tl donkersojasaus en 3 el zwarte rijstazijn) door de wok en laat dit kort doorkoken, zodat de aardappelzetmeel de saus kan binden.

9

Voeg de pinda’s toe aan de pan en serveer dit samen met witte rijst.

De lekkerste Sichuanese Kung Pao kip

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier