Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Kweepeer, wat is een kweepeer

De kweepeer ook wel bekend als kwee is rauw niet te eten. De kweepeer heeft hard en zuur vruchtvlees. De kweepeer is een beetje een “vergeten”fruitsoort. Vroeger stond er bij veel boerderijen wel een kweeperen boom maar ik denk dat tegenwoordig nog maar weinig mensen de kweepeer gebruiken of kennen. Door het hoge pectinegehalte is de kweepeer uitermate geschikt om jam of gelei van te maken. De vruchten zijn geel en lijken wat op appels of peren. Door de verschillende rassen lijken sommige kweeën op appels en andere soorten weer op peren. Een kweepeer en een kweeappel is eigenlijk dezelfde vrucht alleen zijn het verschillende rassen. (net als bij appels heb je bv een Goudreinette en een Elstar).

Waar koop je kweeperen 

Kweeperen kun je kopen bij Turkse en Marokkaanse winkels en ze zijn vaak nog te krijgen bij kraampjes langs de weg, bij groente speciaalzaken en op markten zie je ze ook regelmatig.

Wanneer zijn kweeperen verkrijgbaar

Kweeperen zijn er ongeveer vanaf oktober tot februari en ze groeien aan struiken of bomen die wel 3 meter hoog kunnen worden

Hoe moet je kweeperen bewaren 

Je kunt de kweeperen bewaren op een koele donkere plaats, zijn de kweeperen nog erg hard dan kun je ze enkele weken na laten rijpen. Let hierbij wel op schimmelvorming en beurse plekken.

Koken van kweeperen

Hoelang je de kweeperen moet koken is een beetje afhankelijk van de grootte van de kweeperen maar je moet denken aan gemiddeld een kleine 2 uur. Check gewoon regelmatig of de kweeperen al zacht zijn.

Wat maak je van kweeperen 

Naast kweepeer compote , kweepeer jam en kweepeer gelei kun je van de kweepeer ook wijn en likeur maken of een lekkere kweepeer cake. Maar wil je eens iets anders bij de koffie maak dan eens een keer een kweepeer (kwark) taart. Ook kun je zachte stukjes kweepeer verwerken in een vruchtenbrood.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!