Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Aziatische Laksa zelf maken

Deze heerlijke hartige soep is een pittig en romige noedelsoep die gemaakt is op basis van vis en schaaldieren, soms ook kip, en dunne rijstnoedels.
aziatische laksa

Allereerst is het belangrijk om te weten wat Laksa is. Laksa is een soep afkomstig uit Singapore, maar wordt ook veel gegeten in Maleisië. Deze heerlijke hartige soep is een pittig en romige noedelsoep die gemaakt is op basis van vis en schaaldieren, soms ook kip, en dunne rijstnoedels. Voor dit recept kun je verschillende ingrediënten toevoegen zoals garnalen, kip, mosselen en tilapiafilet. Het recept voor Laksa zelf is vrij eenvoudig om te maken.

De belangrijkste smaakmaker van de Aziatische Laksa soep is de curry pasta. De curry pasta kun je kopen bij jouw lokale toko, maar je kunt hem ook eenvoudig zelf maken. Als je deze zelf maakt kun je grotere hoeveelheden Laksa pasta maken en een groot gedeelte invriezen, zodat je deze later weer kunt gebruiken. Ten slotte is de pasta vrij pittig, je kunt er dus voor kiezen om geen sambal te gebruiken of om minder pepers toe te voegen aan de pasta. Hierdoor is de smaak wat minder intens. Mocht je de Aziatische Laksa soep nog authentieker willen maken, dan kun je ook nog viskoekjes toevoegen aan het einde van het kookproces. Deze worden in Singapore bij lokale eetstalletjes meegegeven bij de Aziatische Laksa.

Laksa pasta zelf maken

Laksa pasta zelf maken is het meest eenvoudig met een keukenmachine. Je kunt Aziatische Laksa pasta ook fijnstampen met een vijzel. Echter, is dit wel een stuk tijdrovender.

Ingrediënten:

·         6 sjalotjes

·         3 tenen knoflook

·         30 gram verse gember

·         2 stokken limoengras

·         4 kemirinootjes/ candle nut

·         3 gedroogde en geweekte rode chilipepers

·         Twee eetlepels geweekte en gedroogde garnalen

·         2 theelepels suiker

·         1 eetlepel zonnebloemolie

Bereidingswijze

Snipper de sjalotjes

Hak de gember en knoflook fijn en verwijder het buitenste blad van de citroengras

Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine en draai dit door tot een pasta

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Deze heerlijke hartige soep is een pittig en romige noedelsoep die gemaakt is op basis van vis en schaaldieren, soms ook kip, en dunne rijstnoedels.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd15 minKooktijd25 minTotale tijd40 min

 zonnebloemolie om te frituren
 6 sjalotjes
 600 ml kokosmelk
 400 ml kippenbouillon
 200 g gamba's
 159 g inktvis
 250 g mosselen, schoongemaakt
 3 kippendijen
 225 g geweekte platte en dunne rijstnoedels
 90 g taugé
 Verse kruiden om te garneren zoals munt, Thaise basilicum en Vietnamese munt

1

Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen. Zet een pan op het vuur en voeg (veel) olie toe om de sjalotjes te frituren. Frituur de sjalotjes tot ze krokant en goudbruin zijn.

2

Haal de sjalotjes uit de pan en laat de olie afkoelen. Zet een pan op het vuur en voeg twee eetlepels olie toe.

3

Voeg de ¾ Laksa curry pasta toe aan de pan en verwarm dit over laag vuur voor 3 tot 4 minuten. Voeg de bouillon en kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook.

4

Roer de soep regelmatig door om te voorkomen dat de pan aanbrand. Snijd de kippendijen in reepjes.

5

Voeg de garnalen, mosselen, inktvis en kippendijen toe aan de Laksa soep.

6

Breng de soep op smaak met zout en peper. Zet kommetjes klaar en voeg aan elke soepkom wat noedels en taugé toe.

7

Giet de soep in de kommen en verdeel de kip en zeevruchten over de kommetjes. Garneer de soep met bladgarnituur en de krokante sjalotjes.

Ingrediënten

 zonnebloemolie om te frituren
 6 sjalotjes
 600 ml kokosmelk
 400 ml kippenbouillon
 200 g gamba's
 159 g inktvis
 250 g mosselen, schoongemaakt
 3 kippendijen
 225 g geweekte platte en dunne rijstnoedels
 90 g taugé
 Verse kruiden om te garneren zoals munt, Thaise basilicum en Vietnamese munt

Instructies

1

Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen. Zet een pan op het vuur en voeg (veel) olie toe om de sjalotjes te frituren. Frituur de sjalotjes tot ze krokant en goudbruin zijn.

2

Haal de sjalotjes uit de pan en laat de olie afkoelen. Zet een pan op het vuur en voeg twee eetlepels olie toe.

3

Voeg de ¾ Laksa curry pasta toe aan de pan en verwarm dit over laag vuur voor 3 tot 4 minuten. Voeg de bouillon en kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook.

4

Roer de soep regelmatig door om te voorkomen dat de pan aanbrand. Snijd de kippendijen in reepjes.

5

Voeg de garnalen, mosselen, inktvis en kippendijen toe aan de Laksa soep.

6

Breng de soep op smaak met zout en peper. Zet kommetjes klaar en voeg aan elke soepkom wat noedels en taugé toe.

7

Giet de soep in de kommen en verdeel de kip en zeevruchten over de kommetjes. Garneer de soep met bladgarnituur en de krokante sjalotjes.

Aziatische Laksa zelf maken
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur en heb ik een eigen bonbonlijn opgezet, want chocola is een vak apart en daarmee kun je je expertise laten zien. Een tweede reden is dat ik erg hou van chocola. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.