Aziatische Laksa zelf maken

Printen

Aziatische Laksa zelf maken

Aziatische Laksa met zeevruchten

Allereerst is het belangrijk om te weten wat Laksa is. Laksa is een soep afkomstig uit Singapore, maar wordt ook veel gegeten in Maleisië. Deze heerlijke hartige soep is een pittig en romige noedelsoep die gemaakt is op basis van vis en schaaldieren, soms ook kip, en dunne rijstnoedels. Voor dit recept kun je verschillende ingrediënten toevoegen zoals garnalen, kip, mosselen en tilapiafilet. Het recept voor Laksa zelf is vrij eenvoudig om te maken.

De belangrijkste smaakmaker van de Aziatische Laksa soep is de curry pasta. De curry pasta kun je kopen bij jouw lokale toko, maar je kunt hem ook eenvoudig zelf maken. Als je deze zelf maakt kun je grotere hoeveelheden Laksa pasta maken en een groot gedeelte invriezen, zodat je deze later weer kunt gebruiken. Ten slotte is de pasta vrij pittig, je kunt er dus voor kiezen om geen sambal te gebruiken of om minder pepers toe te voegen aan de pasta. Hierdoor is de smaak wat minder intens. Mocht je de Aziatische Laksa soep nog authentieker willen maken, dan kun je ook nog viskoekjes toevoegen aan het einde van het kookproces. Deze worden in Singapore bij lokale eetstalletjes meegegeven bij de Aziatische Laksa.

Laksa pasta zelf maken

Laksa pasta zelf maken is het meest eenvoudig met een keukenmachine. Je kunt Aziatische Laksa pasta ook fijnstampen met een vijzel. Echter, is dit wel een stuk tijdrovender.

Ingrediënten:

·         6 sjalotjes

·         3 tenen knoflook

·         30 gram verse gember

·         2 stokken limoengras

·         4 kemirinootjes/ candle nut

·         3 gedroogde en geweekte rode chilipepers

·         Twee eetlepels geweekte en gedroogde garnalen

·         2 theelepels suiker

·         1 eetlepel zonnebloemolie

Bereidingswijze

ü  Snipper de sjalotjes

ü  Hak de gember en knoflook fijn en verwijder het buitenste blad van de citroengras

ü  Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine en draai dit door tot een pasta

  • Auteur: Daniël Vergouwen
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 40
  • Keuken: Aziatisch

Ingrediënten

·         Zonnebloemolie om te frituren

·         6 sjalotjes

·         600ml kokosmelk

·         400ml kippenbouillon

·         200 gram gamba’s

·         159 gram inktvis

·         250 gram mosselen, schoongemaakt

·         3 kippendijen

·         225 gram geweekte, dunne, platte rijstnoedels

·         90 gram taugé

·         Verse kruiden om te garneren zoals munt, Thaise basilicum en Vietnamese munt

Instructies

ü  Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen

ü  Zet een pan op het vuur en voeg (veel) olie toe om de sjalotjes te frituren

ü  Frituur de sjalotjes tot ze krokant en goudbruin zijn

ü  Haal de sjalotjes uit de pan en laat de olie afkoelen

ü  Zet een pan op het vuur en voeg twee eetlepels olie toe

ü  Voeg de ¾ Laksa curry pasta toe aan de pan en verwarm dit over laag vuur voor 3 tot 4 minuten

ü  Voeg de bouillon en kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook.

ü  Roer de soep regelmatig door om te voorkomen dat de pan aanbrand

ü  Snijd de kippendijen in reepjes

ü  Voeg de garnalen, mosselen, inktvis en kippendijen toe aan de Laksa soep

ü  Laat het geheel op laag vuur doorgaren voor 10 minuten

ü  Breng de soep op smaak met zout en peper

ü  Zet kommetjes klaar en voeg aan elke soepkom wat noedels en taugé toe

ü  Giet de soep in de kommen en verdeel de kip en zeevruchten over de kommetjes

ü  Garneer de soep met bladgarnituur en de krokante sjalotjes.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website