Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Overheerlijke vloeibare chocolade lavacake maken

Wie houdt er nou niet van chocolade? En vooral wie houdt er niet van een heerlijke chocoladecake met vloeibare chocolade als vulling? Lavacake is in dit geval het recept waar je naar zoekt!
Lavacake

Wie houdt er nou niet van chocolade? En vooral wie houdt er niet van een heerlijke chocoladecake met vloeibare chocolade als vulling? Lavacake is in dit geval het recept waar je naar zoekt! Lavacake is erg eenvoudig zelf te maken, als je weet wat je moet doen. Je kunt de lavacake op 2 manieren voorbereiden. Een manier is om de lavacake volledig af te bakken, voordat je ze opeet. Een andere methode is, om de lavacake halfgaar te bakken en vervolgens op een later moment af te bakken. Dit lavacake recept is zeer eenvoudig en heeft een vloeibare vulling met een licht krokante korst. Mocht je de vulling extra vloeibaar willen maken, kun je gebruik maken van een vloeibare ganache.

Hoe maak je lavacake?

Voor een ganache van melkchocola heb je 100ml slagroom nodig op 150 gram chocolade. Breng chocolade nooit aan de kook. Hierdoor gaat de chocolade schiften en/of verbranden. Deze ganache spuit je in het beslag en blijft vloeibaar bij het afbakken.

Wat voor soort lavacake is het?

Deze lavacake is op basis van eieren, die je van te voren gaart. Hierdoor is de lavacake vrijwel altijd gaar en smeuïg. Lavacake is erg lekker in combinatie met ijs en rood fruit. Hierdoor krijg je een combinatie van warm, koud, hartig, zoet en zuur. Dit lavacake recept is bedoeld voor 4 personen, maar je houdt zeer waarschijnlijk beslag over. Dit kun je bewaren in een spuitzak of bakje, om het op een later moment af te bakken. Daarnaast is de hoeveelheid ook afhankelijk van welk type bakvorm, siliconen mal of muffinvorm je gebruikt.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Wie houdt er nou niet van chocolade? En vooral wie houdt er niet van een heerlijke chocoladecake met vloeibare chocolade als vulling?

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd10 minKooktijd25 minTotale tijd35 min

 90 g pure chocolade
 90 g roomboter
 36 g bloem
 36 g suiker
 2 eieren
 vanille-ijs naar wens
 300 g rood fruit zoals aardbeien, frambozen, kersen en/of rode bessen

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2

Zet een pan op met een laagje water en breng dit net aan de kook. Let er op dat het mogelijk is om een bekken op de pan te plaatsen. Deze manier van verwarmen heet onder de koks “au bain-marie”.

3

Smelt in een bekken de roomboter met de chocolade en roer dit regelmatig door. Zodra deze gesmolten is, zet je het even opzij.

4

Voeg in een andere bekken de eieren toe en zet deze op de pan. Klop deze massa op, terwijl je geleidelijk de suiker toevoegt. Let er op dat het water de bekken niet raakt én dat het niet kookt. Zodra je achtjes kunt kloppen is de eiermassa gaar en luchtig genoeg.

5

Haal de bekken van het vuur en klop deze massa koud. Zodra de chocolade en de eiermassa op kamertemperatuur zijn, meng je het.

6

Voeg in delen de chocolade toe aan de eiermassa. Meng de bloem door het chocolademengsel tot het beslag klontervrij is.

7

Bloem en beboter de bakvormen en vul deze, totdat de bakvormen (zoals een muffinvorm) half tot 3 kwart vol is. De massa zal namelijk rijzen in de oven.

8

Bak de taartjes af in 7 tot 8 minuten in de oven.

9

Was ondertussen het fruit. Snijd het fruit in de gewenste vorm. Zodra de taartjes gaar zijn, haal je ze voorzichtig uit de bakvorm en leg je deze op het bord. Leg ernaast wat fruit en schep er een bolletje vanille-ijs erbij. Deze lavacake is erg lekker met een glaasje Port!

Ingrediënten

 90 g pure chocolade
 90 g roomboter
 36 g bloem
 36 g suiker
 2 eieren
 vanille-ijs naar wens
 300 g rood fruit zoals aardbeien, frambozen, kersen en/of rode bessen

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2

Zet een pan op met een laagje water en breng dit net aan de kook. Let er op dat het mogelijk is om een bekken op de pan te plaatsen. Deze manier van verwarmen heet onder de koks “au bain-marie”.

3

Smelt in een bekken de roomboter met de chocolade en roer dit regelmatig door. Zodra deze gesmolten is, zet je het even opzij.

4

Voeg in een andere bekken de eieren toe en zet deze op de pan. Klop deze massa op, terwijl je geleidelijk de suiker toevoegt. Let er op dat het water de bekken niet raakt én dat het niet kookt. Zodra je achtjes kunt kloppen is de eiermassa gaar en luchtig genoeg.

5

Haal de bekken van het vuur en klop deze massa koud. Zodra de chocolade en de eiermassa op kamertemperatuur zijn, meng je het.

6

Voeg in delen de chocolade toe aan de eiermassa. Meng de bloem door het chocolademengsel tot het beslag klontervrij is.

7

Bloem en beboter de bakvormen en vul deze, totdat de bakvormen (zoals een muffinvorm) half tot 3 kwart vol is. De massa zal namelijk rijzen in de oven.

8

Bak de taartjes af in 7 tot 8 minuten in de oven.

9

Was ondertussen het fruit. Snijd het fruit in de gewenste vorm. Zodra de taartjes gaar zijn, haal je ze voorzichtig uit de bakvorm en leg je deze op het bord. Leg ernaast wat fruit en schep er een bolletje vanille-ijs erbij. Deze lavacake is erg lekker met een glaasje Port!

Overheerlijke vloeibare chocolade lavacake maken

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier