Overheerlijke vloeibare chocolade lavacake maken

Wie houdt er nou niet van chocolade? En vooral wie houdt er niet van een heerlijke chocoladecake met vloeibare chocolade als vulling? Lavacake is in dit geval het recept waar je naar zoekt! Lavacake is erg eenvoudig zelf te maken, als je weet wat je moet doen. Je kunt de lavacake op 2 manieren voorbereiden. Een manier is om de lavacake volledig af te bakken, voordat je ze opeet. Een andere methode is, om de lavacake halfgaar te bakken en vervolgens op een later moment af te bakken. Dit lavacake recept is zeer eenvoudig en heeft een vloeibare vulling met een licht krokante korst. Mocht je de vulling extra vloeibaar willen maken, kun je gebruik maken van een vloeibare ganache.

Hoe maak je lavacake?

Voor een ganache van melkchocola heb je 100ml slagroom nodig op 150 gram chocolade. Breng chocolade nooit aan de kook. Hierdoor gaat de chocolade schiften en/of verbranden. Deze ganache spuit je in het beslag en blijft vloeibaar bij het afbakken.

Wat voor soort lavacake is het?

Deze lavacake is op basis van eieren, die je van te voren gaart. Hierdoor is de lavacake vrijwel altijd gaar en smeuïg. Lavacake is erg lekker in combinatie met ijs en rood fruit. Hierdoor krijg je een combinatie van warm, koud, hartig, zoet en zuur. Dit lavacake recept is bedoeld voor 4 personen, maar je houdt zeer waarschijnlijk beslag over. Dit kun je bewaren in een spuitzak of bakje, om het op een later moment af te bakken. Daarnaast is de hoeveelheid ook afhankelijk van welk type bakvorm, siliconen mal of muffinvorm je gebruikt.

Ingrediënten

 • 90 gram pure chocolade
 • 90 gram roomboter
 • 36 gram bloem
 • 36 gram suiker
 • 2 eieren
 • Vanille-ijs naar wens
 • 300 gram rood fruit zoals aardbeien, frambozen, kersen en rode bessen.

Bereidingswijze lavacake

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een pan op met een laagje water en breng dit net aan de kook. Let er op dat het mogelijk is om een bekken op de pan te plaatsen. Deze manier van verwarmen heet onder de koks “au bain-marie”. Smelt in een bekken de roomboter met de chocolade en roer dit regelmatig door. Zodra deze gesmolten is zet je het even opzij. Voeg in een andere bekken de eieren toe en zet deze op de pan. Klop deze massa op, terwijl je geleidelijk de suiker toevoegt. Let er op dat het water de bekken niet raakt én dat het niet kookt. Zodra je achtjes kunt kloppen is de eiermassa gaar en luchtig genoeg. Haal de bekken van het vuur en klop deze massa koud. Zodra de chocolade en de eiermassa op kamertemperatuur zijn, meng je het. Voeg in delen de chocolade toe aan de eiermassa. Meng nu de bloem door het chocolademengsel tot het beslag klontervrij is. Bloem en beboter de bakvormen en vul deze, totdat de bakvormen (zoals een muffinvorm) half tot 3 kwart vol is. De massa zal namelijk rijzen in de oven. Bak de taartjes af in 7 tot 8 minuten in de oven. Was ondertussen het fruit. Snijd het fruit in de gewenste vorm. Zodra de taartjes gaar zijn, haal je ze voorzichtig uit de bakvorm en leg je deze op het bord. Leg ernaast wat fruit en schep er een bolletje vanille-ijs erbij. Deze lavacake is erg lekker met een glaasje Port!

Overheerlijke vloeibare chocolade lavacake
 
Schrijver:
Recept:: Patisserie/ Dessert
: Frans
Ingrediënten
 • 90 gram pure chocolade
 • 90 gram roomboter
 • 36 gram bloem
 • 36 gram suiker
 • 2 eieren
 • Vanille-ijs naar wens
 • 300 gram rood fruit zoals aardbeien, frambozen, kersen en rode bessen
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Zet een pan op met een laagje water en breng dit net aan de kook. Let er op dat het mogelijk is om een bekken op de pan te plaatsen. Deze manier van verwarmen heet onder de koks “au bain-marie”.
 3. Smelt in een bekken de roomboter met de chocolade en roer dit regelmatig door.
 4. Zodra deze gesmolten is zet je het even opzij.
 5. Voeg in een andere bekken de eieren toe en zet deze op de pan.
 6. Klop deze massa op, terwijl je geleidelijk de suiker toevoegt. Let er op dat het water de bekken niet raakt én dat het niet kookt.
 7. Zodra je achtjes kunt kloppen is de eiermassa gaar en luchtig genoeg.
 8. Haal de bekken van het vuur en klop deze massa koud.
 9. Zodra de chocolade en de eiermassa op kamertemperatuur zijn, meng je het. Voeg in delen de chocolade toe aan de eiermassa.
 10. Meng nu de bloem door het chocolademengsel tot het beslag klontervrij is.
 11. Bloem en beboter de bakvormen en vul deze, totdat de bakvormen (zoals een muffinvorm) half tot 3 kwart vol is.
 12. De massa zal namelijk rijzen in de oven.
 13. Bak de taartjes af in 7 tot 8 minuten in de oven.
 14. Was ondertussen het fruit. Snijd het fruit in de gewenste vorm.
 15. Zodra de taartjes gaar zijn, haal je ze voorzichtig uit de bakvorm en leg je deze op het bord.
 16. Leg ernaast wat fruit en schep er een bolletje vanille-ijs erbij.

 

 

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: