Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Lekker, gezond en gevarieerd koken met kruiden en specerijen

Wat is het verschil precies tussen kruiden en specerijen?

Veel mensen gebruiken de termen door elkaar om elk product van plantaardige oorsprong aan te duiden dat hoofdzakelijk wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen. Technisch gezien zijn kruiden afkomstig van aromatische planten die in een gematigd klimaat groeien, terwijl specerijen producten van tropische planten zijn. Meestal worden de bladeren van kruiden gebruikt; terwijl specerijen afkomstig kunnen zijn van de schors, bessen, bloemknoppen, wortels of zaden.

Specerijen bijv. zijn kaneel, kruidnagel, zwarte peper en kurkuma. En voorbeelden van kruiden zijn onder meer, peterselie, tijm, basilicum, oregano, rozemarijn.

Er is een hele wereld van kruiden en specerijen die je misschien nog niet kent. Ze zijn gemakkelijk te vinden en kunnen je helpen je eten op te fleuren, vooral als je minder zout, vet of suiker eet. En dat kan je taille, bloeddruk en algehele gezondheid ten goede komen. Hieronder lichten we een aantal populaire opties toe.

Kardemom

Kardemom is een specerij afkomstig van het Indiase subcontinent. De smaken zijn diep en aards, met een vleugje citrus en munt. Kardemom is geschikt voor zowel zoete als hartige recepten en kan goed samengaan met andere specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.

Kardemom wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en de keuken van het Midden-Oosten en wordt toegevoegd aan curry’s, gehaktbrood, rijst, worstjes en vegetarische gerechten. In Scandinavische landen wordt het ook veel gebruikt, vooral in gebakken producten zoals brood en taarten. En het geeft smaak aan dranken van koffie en thee tot eierpunch en glühwein.

Cayennepeper

Cayennepeper is de gedroogde en gemalen vrucht van Capsicum annuum, een kruidachtige vaste plant in de Solanaceae familie, die inheems is in de Caribische eilanden, Mexico, Midden-Amerika, en de noordelijke regio’s van Zuid-Amerika.

De pikante en hete smaak heeft een gemiddelde intensiteit van 30.000-50.000 Scoville-eenheden.

In de Aziatische, Cajun, Indiase en Mexicaanse wordt het veel gebruikt. Het kan uitstekend worden toegevoegd aan bonen, stoofschotels, kaas- of eiergerechten, curry’s, vlees, salsa’s, sauzen en stoofpotten.

Maar doe het voorzichtig en proef voordat je meer toevoegt – cayennepeper geeft relatief veel kick in een kleine hoeveelheid.

Kaneel

Kaneel is de gedroogde binnenbast van enkele soorten uit het geslacht Cinnamomum, een tropische altijdgroene boom uit de laurierfamilie die inheems is in Sri Lanka (Ceylon) en staat bekend als echte kaneel, met een delicate, zoet-pittige smaak en geur. C. cassia is de Chinese kaneel en heeft een sterkere, pittigere smaak.

Kaneel is geliefd in zowel zoete als hartige gerechten over de hele wereld en kan in zijn geheel als stokjes of gemalen worden gebruikt. Ceylon kaneel (C. verum) wordt als geschikter beschouwd voor gebakken producten zoals broodjes, gebak, fruitdesserts, taarten en snelgebakken brood, terwijl C. cassia vaker wordt gebruikt in hartige gerechten.

Kaneel komt veel voor in de keuken van het Midden-Oosten en Noord-Afrika en brengt curry’s en lamsgerechten op smaak. Het is ook een populair ingrediënt in kruidenmengsels zoals garam masala, en wordt gebruikt in andere dranken zoals glühwein en cider, en in kruidige thee.

Komijn

Komijn, Cuminum cyminum, is een eenjarige bloeiende plant uit de familie der Apiaceae, die van nature voorkomt in het Midden-Oosten en in India.

De gedroogde zaden hebben een leemachtige, nootachtige smaak met een vleugje bitterheid en citrusvruchten.

Komijn, geheel of gemalen, wordt gebruikt in de keuken van talrijke culturen. Gemalen komijnzaad wordt ook wel djinten genoemd.

Populair in de Mexicaanse, TexMex en Indiase keuken. Komijn geeft smaak aan adobo sauzen, baharat, chilipoeder, kerriepoeder, garam masala, soepen en stoofschotels, maar ook aan sommige kazen en broden.

Gemberpoeder

Gemberpoeder is de gedroogde en gemalen wortel van de bloeiende tropische plant Zingiber officinale, en heeft een mildere en iets zoetere smaak dan die van verse gemberwortel.

Gemberpoeder wordt gebruikt in Aziatische en Indiase keukens, curry’s, saladedressings, marinades voor kip en zalm, roerbakgerechten, en groenten.

En het is een populair ingrediënt in gebakken goederen, dranken en desserts zoals appelmoes, brood, snoep, cake, koekjes, fruittaarten, gemberbier en thee.

Oregano

Oregano is een kruid uit de muntfamilie (Lamiaceae), inheems in het gematigde Eurazië en het Middellandse Zeegebied. Oregano wordt vers of gedroogd gebruikt, met een warme, bijna citrusachtige smaak.

Oregano is een belangrijk culinair kruid in de Griekse, Italiaanse, Latijns-Amerikaanse, Mexicaanse en Spaanse keuken. Het wordt veel gebruikt bij gegrild vlees, tomatensauzen, pasta, pizza, groenten, en in marinades en saladedressings.

Fenegriek

Fenegriek, Trigonella foenum-graecum, is een eenjarige plant uit de Fabaceae (peulvruchten) familie die zijn oorsprong vindt in de Levant en wordt gebruikt voor zijn zoete en nootachtige smaak met tonen van ahornsiroop.

Verse fenegriek wordt vaak gebruikt in Zuid-Aziatische keukens, op het Indiase subcontinent en in het Midden-Oosten, om curry’s, aardappelen, stoofpotten en tomatensaus op smaak te brengen.

Citroengras

Citroengras komt oorspronkelijk uit Thailand, India en Myanmar en wordt daar vaak gebruikt.

Het heeft een citrussmaak vergelijkbaar met zijn naamgenoot en kan vers of gedroogd en in poedervorm worden gebruikt.

Het wordt ook gebruikt voor medische doeleinden in India en als thee in Latijns-Amerika en in Oost-Afrikaanse landen zoals Ghana, Congo en Togo.

Vanwege zijn houtachtige, vezelige aard kan het, het beste in stukjes worden gebruikt. Als het in zijn geheel wordt gebruikt, is het raadzaam om de citroengras voor het serveren van de maaltijd te verwijderen.

Het past goed bij kip, garnalen, rundvlees, varkensvlees en lamsvlees en vindt vaak zijn weg naar Thaise roerbakgerechten.

Tijm

De gewone tuintijm, Thymus vulgaris, is een bloeiend overblijvend kruid van de Lamiaceae-familie dat inheems is in het westelijke Middellandse Zeegebied en in Zuid-Italië. Het heeft een intense houtachtige/bloemige smaak, en afhankelijk van de soort, kan het tonen van karwij, citroen, of munt hebben.

Tijm is populair in de Franse, Europese, mediterrane en Midden-Oosterse keuken en is een hoofdingrediënt van het Levantijnse kruidenmengsel za’atar en van de Franse kruidenmengsel herbes de Provence.

Gebruik verse tijm om bonen, kaasgerechten, eieren, gegrild vlees, lamsvlees, linzen, gevogelte, sauzen, stoofschotels, bouillon, vullingen, soepen, tomatengerechten, groenten en vinaigrettes op smaak te brengen.

Kruiden en specerijen bewaren

Tot slot nog wat tips, om langer met de kruiden en specerijen te doen.

Bewaar kruiden en specerijen op een koele, droge plaats (niet boven het fornuis!) en in luchtdichte potjes. Bewaar de potjes niet in direct zonlicht, want dan verbleekt de kleur van het kruid en neemt de kracht af.

Recepten zullen niet zo goed smaken als de specerij of het kruid zijn smaak heeft verloren. Meer toevoegen dan in het recept wordt gevraagd, lost het probleem niet op. Controleer een keer per jaar of de specerijen nog vers zijn door er een klein beetje van fijn te maken en eraan te ruiken. Het aroma moet fris zijn. 

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!