Als we aan Japan denken, denken we vooral aan sushi. Dat is natuurlijk zonde want het land is veel rijker aan heerlijke gerechten dan enkel dat. Denk bijvoorbeeld eens aan yakitorispiesjes of ramen. Vandaag duiken we dieper in de yakitorispiesjes. Want je kunt er veel meer maken dan alleen de gelakte yakitorispiesjes die je kunt bestellen bij de lokale Japanner. In Japan is yakitori echt een happening: er zijn zelfs speciale yakitorirestaurants waar je kunt genieten van verschillende grillgerechten. Yaki is namelijk Japans voor grillen. Hieronder geven wij je uitleg over het creëren van je eigen yakitori-avond met verschillende kipgerechten, een vegagerecht een een gegrillde onigiri. Voor een yakitori-avond kun je het beste een kleine Japanse bbq kopen: een konrogrill op kolen. Let er natuurlijk wel op dat je het huis goed ventileert!
Tare voor yakitorispiesjes
Verwarm de oven en rooster de kippenboten in de oven voor 20 minuten of mooi bruin.
Doe het karkas samen met de overige ingrediënten in een pan en laat een uur sudderen.
Haal de saus door een zeef en bewaar het in een goed gesloten pot. De saus blijft een kwartaal tot een halfjaar goed, mits goed bewaard.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven en rooster de kippenboten in de oven voor 20 minuten of mooi bruin.
Doe het karkas samen met de overige ingrediënten in een pan en laat een uur sudderen.
Haal de saus door een zeef en bewaar het in een goed gesloten pot. De saus blijft een kwartaal tot een halfjaar goed, mits goed bewaard.
Negima yakitorispies
Snijd het vlees in stukken van 2 bij 2 centimeter en snijdt de bosui in even grote stukken. Spies de yakitori en haal deze door de tare. Grill totdat het vlees gaar is.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Snijd het vlees in stukken van 2 bij 2 centimeter en snijdt de bosui in even grote stukken. Spies de yakitori en haal deze door de tare. Grill totdat het vlees gaar is.
Toriniku yakitorispies
Snijd de kipfilet in blokjes van 2 bij 2 centimeter en spies ze. Grill ze totdat het vlees gaar is en serveer dit met de wasabi.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Snijd de kipfilet in blokjes van 2 bij 2 centimeter en spies ze. Grill ze totdat het vlees gaar is en serveer dit met de wasabi.
Tebasaki yakitori yakitorispies
Spies de vleugels op een spies en zorg ervoor dat de stukken even groot zijn. Gaar eerst totdat het vlees halfgaar is. Vervolgens start je met het lakken van het vlees in de tare. Gaar door totdat het vlees gaar is.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Spies de vleugels op een spies en zorg ervoor dat de stukken even groot zijn. Gaar eerst totdat het vlees halfgaar is. Vervolgens start je met het lakken van het vlees in de tare. Gaar door totdat het vlees gaar is.
Tsukune (kippengehaktballen) yakitorispies
Rasp de gember en de knoflook en voeg dit toe aan het gehakt. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en maak even grote ballen. Doe dit op een spies en gaar op de bbq. Zodra de bal halfgaar is kun je ze lakken met de tare.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Rasp de gember en de knoflook en voeg dit toe aan het gehakt. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en maak even grote ballen. Doe dit op een spies en gaar op de bbq. Zodra de bal halfgaar is kun je ze lakken met de tare.
Asuparagasu
Meng de mayonaise met de miso en maak vervolgens spiesjes van de asperges. Je doet dan op allebei de uiteinden een spies zodat je vier of vijf asperges kunt spiezen op één spies. Gaar de asperges op de grill en garneer dit dan met de kewpiemayonaise.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Meng de mayonaise met de miso en maak vervolgens spiesjes van de asperges. Je doet dan op allebei de uiteinden een spies zodat je vier of vijf asperges kunt spiezen op één spies. Gaar de asperges op de grill en garneer dit dan met de kewpiemayonaise.
Het ultieme bijgerecht voor een yakitori-avond: yaki onigiri
Maak driekhoeken van de rijst en maak zo een stevige ‘bal’. Grill dit op de grill zodat alle kanten goudbruin zijn. Lak dit ten slotte af met wat sesamolie, een beetje sojasaus en de tare.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Maak driekhoeken van de rijst en maak zo een stevige ‘bal’. Grill dit op de grill zodat alle kanten goudbruin zijn. Lak dit ten slotte af met wat sesamolie, een beetje sojasaus en de tare.
Geef een reactie