Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Lekkere Yakitorispiesjes voor een yakitori-avond

Als we aan Japan denken, denken we vooral aan sushi. Dat is natuurlijk zonde want het land is veel rijker aan heerlijke gerechten dan enkel dat. Denk bijvoorbeeld eens aan yakitorispiesjes of ramen. Vandaag duiken we dieper in de yakitorispiesjes.

yakitori recepten

Als we aan Japan denken, denken we vooral aan sushi. Dat is natuurlijk zonde want het land is veel rijker aan heerlijke gerechten dan enkel dat. Denk bijvoorbeeld eens aan yakitorispiesjes of ramen. Vandaag duiken we dieper in de yakitorispiesjes. Want je kunt er veel meer maken dan alleen de gelakte yakitorispiesjes die je kunt bestellen bij de lokale Japanner. In Japan is yakitori echt een happening: er zijn zelfs speciale yakitorirestaurants waar je kunt genieten van verschillende grillgerechten. Yaki is namelijk Japans voor grillen. Hieronder geven wij je uitleg over het creëren van je eigen yakitori-avond met verschillende kipgerechten, een vegagerecht een een gegrillde onigiri. Voor een yakitori-avond kun je het beste een kleine Japanse bbq kopen: een konrogrill op kolen. Let er natuurlijk wel op dat je het huis goed ventileert!

Tare voor yakitorispiesjes

AuteurDaniël Vergouwen

Opbrengsten1 portie

 1 kippenkarkas
 500 ml mirin
 400 ml sojasaus
 300 ml sake
 5 stengels bosui
 6 tenen knoflook
 55 g gember

1

Verwarm de oven en rooster de kippenboten in de oven voor 20 minuten of mooi bruin.

2

Doe het karkas samen met de overige ingrediënten in een pan en laat een uur sudderen.

3

Haal de saus door een zeef en bewaar het in een goed gesloten pot. De saus blijft een kwartaal tot een halfjaar goed, mits goed bewaard.

Ingrediënten

 1 kippenkarkas
 500 ml mirin
 400 ml sojasaus
 300 ml sake
 5 stengels bosui
 6 tenen knoflook
 55 g gember

Aanwijzingen

1

Verwarm de oven en rooster de kippenboten in de oven voor 20 minuten of mooi bruin.

2

Doe het karkas samen met de overige ingrediënten in een pan en laat een uur sudderen.

3

Haal de saus door een zeef en bewaar het in een goed gesloten pot. De saus blijft een kwartaal tot een halfjaar goed, mits goed bewaard.

Tare

Negima yakitorispies

AuteurDaniël Vergouwen

Opbrengsten1 portie

 2 kippendijen
 tare
 1 dikke bosui

1

Snijd het vlees in stukken van 2 bij 2 centimeter en snijdt de bosui in even grote stukken. Spies de yakitori en haal deze door de tare. Grill totdat het vlees gaar is.

Ingrediënten

 2 kippendijen
 tare
 1 dikke bosui

Aanwijzingen

1

Snijd het vlees in stukken van 2 bij 2 centimeter en snijdt de bosui in even grote stukken. Spies de yakitori en haal deze door de tare. Grill totdat het vlees gaar is.

Negima yakitorispies

Toriniku yakitorispies

AuteurDaniël Vergouwen

Opbrengsten1 portie

 1 kipfilet
 wasabi

1

Snijd de kipfilet in blokjes van 2 bij 2 centimeter en spies ze. Grill ze totdat het vlees gaar is en serveer dit met de wasabi.

Ingrediënten

 1 kipfilet
 wasabi

Aanwijzingen

1

Snijd de kipfilet in blokjes van 2 bij 2 centimeter en spies ze. Grill ze totdat het vlees gaar is en serveer dit met de wasabi.

Toriniku yakitorispies

Tebasaki yakitori yakitorispies

AuteurDaniël Vergouwen

Opbrengsten1 portie

 8 kippenvleugels met huid
 tare

1

Spies de vleugels op een spies en zorg ervoor dat de stukken even groot zijn. Gaar eerst totdat het vlees halfgaar is. Vervolgens start je met het lakken van het vlees in de tare. Gaar door totdat het vlees gaar is.

Ingrediënten

 8 kippenvleugels met huid
 tare

Aanwijzingen

1

Spies de vleugels op een spies en zorg ervoor dat de stukken even groot zijn. Gaar eerst totdat het vlees halfgaar is. Vervolgens start je met het lakken van het vlees in de tare. Gaar door totdat het vlees gaar is.

Tebasaki yakitori yakitorispies

Tsukune (kippengehaktballen) yakitorispies

AuteurDaniël Vergouwen

Opbrengsten1 portie

 225 g kippengehakt
 1 duim gember en 1 eetlepel knoflook geraspt
 1 eetlepel sojasaus
 2 theelepel sesamolie
 tare

1

Rasp de gember en de knoflook en voeg dit toe aan het gehakt. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en maak even grote ballen. Doe dit op een spies en gaar op de bbq. Zodra de bal halfgaar is kun je ze lakken met de tare.

Ingrediënten

 225 g kippengehakt
 1 duim gember en 1 eetlepel knoflook geraspt
 1 eetlepel sojasaus
 2 theelepel sesamolie
 tare

Aanwijzingen

1

Rasp de gember en de knoflook en voeg dit toe aan het gehakt. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en maak even grote ballen. Doe dit op een spies en gaar op de bbq. Zodra de bal halfgaar is kun je ze lakken met de tare.

Tsukune (kippengehaktballen) yakitorispies

Asuparagasu

AuteurDaniël Vergouwen

Opbrengsten1 portie

 1 eetlepel witte misso
 100 ml kewpie mayonaise
 20 groene asperges

1

Meng de mayonaise met de miso en maak vervolgens spiesjes van de asperges. Je doet dan op allebei de uiteinden een spies zodat je vier of vijf asperges kunt spiezen op één spies. Gaar de asperges op de grill en garneer dit dan met de kewpiemayonaise.

Ingrediënten

 1 eetlepel witte misso
 100 ml kewpie mayonaise
 20 groene asperges

Aanwijzingen

1

Meng de mayonaise met de miso en maak vervolgens spiesjes van de asperges. Je doet dan op allebei de uiteinden een spies zodat je vier of vijf asperges kunt spiezen op één spies. Gaar de asperges op de grill en garneer dit dan met de kewpiemayonaise.

Asuparagasu

Het ultieme bijgerecht voor een yakitori-avond: yaki onigiri

AuteurDaniël Vergouwen

Opbrengsten1 portie

 400 g gekookte sushirijst
 sesamolie
 sojasaus
 tare

1

Maak driekhoeken van de rijst en maak zo een stevige ‘bal’. Grill dit op de grill zodat alle kanten goudbruin zijn. Lak dit ten slotte af met wat sesamolie, een beetje sojasaus en de tare.

Ingrediënten

 400 g gekookte sushirijst
 sesamolie
 sojasaus
 tare

Aanwijzingen

1

Maak driekhoeken van de rijst en maak zo een stevige ‘bal’. Grill dit op de grill zodat alle kanten goudbruin zijn. Lak dit ten slotte af met wat sesamolie, een beetje sojasaus en de tare.

Het ultieme bijgerecht voor een yakitori-avond: yaki onigiri

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier