Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Low and slow spareribs

Dit recept voor low and slow spareribs is bedoeld voor op de barbecue. Je laat ze hierin op lage temperaturen smoken, waardoor het vlees erg mals wordt.

Wie houdt er nou niet van spareribs? Er zijn in de supermarkt erg veel verschillende soorten spareribs met marinade te vinden. Vaak zijn deze wel erg taai en/of zout. Daarom is het erg leuk om zelf spareribs te maken. Dit recept is bedoeld voor op de barbecue. Je laat ze hierin op lage temperaturen smoken, waardoor het vlees erg mals is. Doordat je de spareribs nu zelf maakt, kun je zelf ook nog eens variëren met kruiden, waardoor je zelf de kruiden kunt kiezen, die je lekker vindt.

Tips over de barbecue

Bij het barbecueën moet je erop letten dat je geen briketten gebruikt. Deze worden namelijk erg heet en daarnaast duurt het erg lang, voordat deze branden. Gebruik daarom bijvoorbeeld houtskool van eikenhout. Deze branden erg lang en zorgen voor een constante temperatuur. Daarnaast maakt dit recept ook gebruik van houtsnippers. Deze zorgen voor de heerlijke rooksmaak aan de spareribs. Veel mensen zeggen ook dat het houtskool eerst grijs moet zijn, voordat deze klaar is gebruik. Als je low and slow barbecuet op bijvoorbeeld een big green egg-, een normale- of Oklahoma barbecue is dit niet nodig. Het volstaat al als het houtskool half grijs is. Bij het aansteken zelf, volstaan 3 aanmaakblokjes. Een richtlijn dat veel wordt gebruikt is dat elk aanmaakblokje bijdraagt aan een temperatuurstijging van 50 graden Celsius. In dit geval wil je een temperatuur hebben tussen de 130 en 150 graden, waardoor 3 goed geplaatste aanmaakblokjes volstaan. Zorg er daarnaast voor dat de luchttoevoer onder de barbecue dicht is, waardoor de lucht enkel van boven komt. Dit zorgt voor een langzame verbranding van het houtskool. Dit recept is genoeg voor 4 overheerlijke spareribs, wat genoeg is voor 4 personen.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Dit recept voor low and slow ribs is bedoeld voor op de barbecue. Je laat ze hierin op lage temperaturen smoken, waardoor het vlees erg mals blijft

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd3 uur 30 minKooktijd6 uurTotale tijd9 uur 30 min

 4 varkensspareribs
 Franse mosterd
 Gemalen witte peper en zout
 2 el paprikapoeder
 1 tl chilipoeder
 1 tl knoflookpoeder
 1 tl uienpoeder
 1 tl komijnpoeder
 1 l appelsap
 Barbecuesaus
 Houtsnippers zoals red oak woodchips

1

Verwijder het vliesje dat aan de onderkant van de spareribs zit. Als je deze eraan laat zitten, worden de spareribs vaak taai.

2

Marineer de spareribs voor 4 uur in de appelsap. Maak ondertussen de rub voor de spareribs, waarbij je alle droge kruiden, op zout en peper na, mengt met elkaar.

3

Smeer de spareribs nu ruim in met zout en gemalen peper. Vervolgens smeer je de spareribs in met een dunne laag mosterd, wat dient om de kruiden de binden aan het vlees. Smeer de spareribs in, met de kruidenmix.

4

Laat dit even staan en steek de barbecue aan.

5

Laat dit branden, tot je een temperatuur hebt bereikt van 130 graden. Zodra je dit hebt bereikt, leg je de spareribs met de holle kant naar onderen op de barbecue.

6

Voeg de houtsnippers toe aan het vuur. Laat de spareribs tussen de 2 en 3 uur garen op de barbecue en plaats de deksel op de barbecue. De spareribs draai je om het half uur om.

7

Als deze tijd voorbij is, pak je de spareribs in aluminiumfolie en leg je ze voor nog eens een uur op de barbecue. Laat de spareribs nu even rusten en smeer deze in met barbecuesaus en leg ze vervolgens voor nog eens 15 tot 30 minuten op de barbecue. Na deze tijd zijn, vallen het vlees zo van de ribben en heb je prachtige spareribs!

Ingrediënten

 4 varkensspareribs
 Franse mosterd
 Gemalen witte peper en zout
 2 el paprikapoeder
 1 tl chilipoeder
 1 tl knoflookpoeder
 1 tl uienpoeder
 1 tl komijnpoeder
 1 l appelsap
 Barbecuesaus
 Houtsnippers zoals red oak woodchips

Instructies

1

Verwijder het vliesje dat aan de onderkant van de spareribs zit. Als je deze eraan laat zitten, worden de spareribs vaak taai.

2

Marineer de spareribs voor 4 uur in de appelsap. Maak ondertussen de rub voor de spareribs, waarbij je alle droge kruiden, op zout en peper na, mengt met elkaar.

3

Smeer de spareribs nu ruim in met zout en gemalen peper. Vervolgens smeer je de spareribs in met een dunne laag mosterd, wat dient om de kruiden de binden aan het vlees. Smeer de spareribs in, met de kruidenmix.

4

Laat dit even staan en steek de barbecue aan.

5

Laat dit branden, tot je een temperatuur hebt bereikt van 130 graden. Zodra je dit hebt bereikt, leg je de spareribs met de holle kant naar onderen op de barbecue.

6

Voeg de houtsnippers toe aan het vuur. Laat de spareribs tussen de 2 en 3 uur garen op de barbecue en plaats de deksel op de barbecue. De spareribs draai je om het half uur om.

7

Als deze tijd voorbij is, pak je de spareribs in aluminiumfolie en leg je ze voor nog eens een uur op de barbecue. Laat de spareribs nu even rusten en smeer deze in met barbecuesaus en leg ze vervolgens voor nog eens 15 tot 30 minuten op de barbecue. Na deze tijd zijn, vallen het vlees zo van de ribben en heb je prachtige spareribs!

Low and slow spareribs

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier