Low and slow spareribs

Printen

Low and slow spareribs

spareribs van de bbq

Wie houdt er nou niet van spareribs? Er zijn in de supermarkt erg veel verschillende soorten spareribs met marinade te vinden. Vaak zijn deze wel erg taai en/of zout. Daarom is het erg leuk om zelf spareribs te maken. Dit recept is bedoeld voor op de barbecue. Je laat ze hierin op lage temperaturen smoken, waardoor het vlees erg mals is. Doordat je de spareribs nu zelf maakt, kun je zelf ook nog eens variëren met kruiden, waardoor je zelf de kruiden kunt kiezen, die je lekker vindt.

Tips over de barbecue

Bij het barbecueën moet je erop letten dat je geen briketten gebruikt. Deze worden namelijk erg heet en daarnaast duurt het erg lang, voordat deze branden. Gebruik daarom bijvoorbeeld houtskool van eikenhout. Deze branden erg lang en zorgen voor een constante temperatuur. Daarnaast maakt dit recept ook gebruik van houtsnippers. Deze zorgen voor de heerlijke rooksmaak aan de spareribs. Veel mensen zeggen ook dat het houtskool eerst grijs moet zijn, voordat deze klaar is gebruik. Als je low and slow barbecuet op bijvoorbeeld een big green egg-, een normale- of Oklahoma barbecue is dit niet nodig. Het volstaat al als het houtskool half grijs is. Bij het aansteken zelf, volstaan 3 aanmaakblokjes. Een richtlijn dat veel wordt gebruikt is dat elk aanmaakblokje bijdraagt aan een temperatuurstijging van 50 graden Celsius. In dit geval wil je een temperatuur hebben tussen de 130 en 150 graden, waardoor 3 goed geplaatste aanmaakblokjes volstaan. Zorg er daarnaast voor dat de luchttoevoer onder de barbecue dicht is, waardoor de lucht enkel van boven komt. Dit zorgt voor een langzame verbranding van het houtskool. Dit recept is genoeg voor 4 overheerlijke spareribs, wat genoeg is voor 4 personen.

  • Auteur: Daniël Vergouwen
  • Bereidingstijd: 6 uur inclusief marineren
  • Kooktijd: 3,5 uur
  • Totale tijd: 9,5 uur voor de complete bereiding
  • Categorie: barbecue
  • Keuken: Amerikaans
Schalen

Ingrediënten

  • 4 grote varkensspareribs
  • Franse mosterd
  • Zout en zwarte gemalen peper
  • 2 eetlepels Paprikapoeder
  • 1 theelepel Chilipoeder
  • 1 theelepel Knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 liter appelsap
  • Barbecuesaus
  • Houtsnippers, zoals red oak woodchips

Instructies

Verwijder het vliesje dat aan de onderkant van de spareribs zit. Als je deze eraan laat zitten, worden de spareribs vaak taai. Marineer de spareribs voor 4 uur in de appelsap. Maak ondertussen de rub voor de spareribs, waarbij je alle droge kruiden, op zout en peper na, mengt met elkaar. Smeer de spareribs nu ruim in met zout en gemalen peper. Vervolgens smeer je de spareribs in met een dunne laag mosterd, wat dient om de kruiden de binden aan het vlees. Smeer de spareribs in, met de kruidenmix. Laat dit even staan en steek nu de barbecue en. Laat dit branden, tot je een temperatuur hebt bereikt van 130 graden. Zodra je dit hebt bereikt, leg je de spareribs met de holle kant naar onderen op de barbecue. Voeg nu de houtsnippers toe aan het vuur. Laat de spareribs tussen de 2 en 3 uur garen  op de barbecue en plaats de deksel op de barbecue. De spareribs draai je om het half uur om. Als deze tijd voorbij is, pak je de spareribs in aluminiumfolie en leg je ze voor nog eens een uur op de barbecue. Laat de spareribs nu even rusten en smeer deze in met barbecuesaus en leg ze vervolgens voor nog eens 15 tot 30 minuten op de barbecue. Na deze tijd zijn, vallen het vlees zo van de ribben en heb je prachtige spareribs!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website