Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Luchtige Cointreausoufflés

Soufflé is een echte klassieker in de patisserie. Een soufflé is superluchtig en je kunt behoorlijk spelen met smaken.
soufflé met cointreau

Soufflé is een echte klassieker in de patisserie. Een soufflé is superluchtig en ziet er ook altijd mooi uit als het lukt. De basis bestaat uit geklopte eiwitten met een smaakje zoals Cointreau, maar kan ook met andere ingrediënten zoals chocolade. Als je dit gaat maken is het wel belangrijk dat je de soufflé zo kort mogelijk na het bakken serveert. De soufflé zakt namelijk in, naarmate de soufflé afkoelt.

Waarom zakt de soufflé in?

Zoals gezegd zakt de soufflé kort na het bakken in. Dit komt door de luchtbellen inde soufflé. De luchtbellen in het beslag zwellen op, zodra het beslag de 100 graden bereikt. Het water veranderd in het beslag in damp, waardoor er nog meer belletjes komen in het beslag. De druk wordt steeds groter en vervolgens rekt het beslag uit. Dit proces werkt dus ook omgekeerd. Zodra de soufflé afkoelt zakt de soufflé dus weer in. Dit betekent dus niet per definitie dat de soufflé mislukt is, maar dat het deeg te snel afkoelt. Het maken van de soufflé vergt wel wat oefening, maar is een echte aanrader om te maken!

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Een soufflé is heel luchtig en heeft een mooie structuur. Erg lekker om je tafelgasten te verrassen dankzij de rijke smaak van de Cointreausiroop.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd1 uur

 45 g eidooier
 120 g eiwit
 100 g suiker
 25 g boter
 25 g poedersuiker
banketbakkersroom
 250 g melk
 0,25 vanillestokje
 40 g eidooier
 27 g custardpoeder
 12 g Cointreau
langer vingers
 100 g eiwit
 80 g kristalsuiker
 65 g bloem
 15 g maïzena
 poedersuiker
Cointreausiroop
 30 g suiker
 60 g water
 40 g Cointreau

1

Maak de banketbakkersroom. Breng het geschraapte vanillestokje aan de kook met de melk. Klop de custardpoeder, suiker en eidooiers tot een bleke massa. Voeg de helft van de warme melk toe aan de custardmix. Roer vervolgens de rest erbij en giet het terug in de pan en laat koken voor 2 à 3 minuten. Roer de cointreau erdoor en dek af.

2

Klopt de eiwit en suiker tot een stevige massa voor de lange vingers. Zeef de bloem en maïzena en spatel dit door de luchtige eiwitten. Spuit langwerpige staafjes en bestrooi dit met poedersuiker. Bak af in een oven voor 15 minuten op 200 graden.

3

Maak de siroop. Breng de cointreau, water en suiker aan de kook.

4

Verdun de banketbakkersroom met 45 gram eidooiers. Klop 120 gram eiwit met 100 gram suiker stijf en schep dit door de room. Vet de soufflévormen in en bestuif met poedersuiker. Vul de vormpjes met de soufflémassa. Doordrenk de lange vingers en doe die op de soufflémassa. Top af met de soufflémassa en strijk glad. Doe dit zo glad mogelijk zodat de soufflé gelijkmatig rijst. Bak af voor 15 minuten op 180 graden Celsius.

Ingrediënten

 45 g eidooier
 120 g eiwit
 100 g suiker
 25 g boter
 25 g poedersuiker
banketbakkersroom
 250 g melk
 0,25 vanillestokje
 40 g eidooier
 27 g custardpoeder
 12 g Cointreau
langer vingers
 100 g eiwit
 80 g kristalsuiker
 65 g bloem
 15 g maïzena
 poedersuiker
Cointreausiroop
 30 g suiker
 60 g water
 40 g Cointreau

Aanwijzingen

1

Maak de banketbakkersroom. Breng het geschraapte vanillestokje aan de kook met de melk. Klop de custardpoeder, suiker en eidooiers tot een bleke massa. Voeg de helft van de warme melk toe aan de custardmix. Roer vervolgens de rest erbij en giet het terug in de pan en laat koken voor 2 à 3 minuten. Roer de cointreau erdoor en dek af.

2

Klopt de eiwit en suiker tot een stevige massa voor de lange vingers. Zeef de bloem en maïzena en spatel dit door de luchtige eiwitten. Spuit langwerpige staafjes en bestrooi dit met poedersuiker. Bak af in een oven voor 15 minuten op 200 graden.

3

Maak de siroop. Breng de cointreau, water en suiker aan de kook.

4

Verdun de banketbakkersroom met 45 gram eidooiers. Klop 120 gram eiwit met 100 gram suiker stijf en schep dit door de room. Vet de soufflévormen in en bestuif met poedersuiker. Vul de vormpjes met de soufflémassa. Doordrenk de lange vingers en doe die op de soufflémassa. Top af met de soufflémassa en strijk glad. Doe dit zo glad mogelijk zodat de soufflé gelijkmatig rijst. Bak af voor 15 minuten op 180 graden Celsius.

Cointreausoufflé

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier