Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Mapo tofu maak je zo

Mapo tofu betekent tofu van een pokdalig oud vrouwtje en is uitgegroeid tot één van de klassiekers uit de Chinese keuken. Het is supersmaakvol en door de szechuanpepers krijg je een extra kick. Een heerlijk gerecht voor de koudere dagen.
mapo tofu zelf maken

Mapo Tofu is een Sichuanese klassieker dat bomvol smaak zit. Het is verdovend, iets pittig en vooral supersmaakvol. Dit is een van de gerechten waar je altijd meer van wilt, ondanks dat je misschien geen liefhebber bent van tofu. Het is dan wel belangrijk om goede tofu te gebruiken en het vocht goed uit het blok te duwen. Dit is namelijk de reden van de vaak wat muffe smaak van de tofu. Daarbij moet je tofu ook niet behandelen alsof het vlees is. Dit is de voornaamste reden waarom veel mensen tofu niet lusten. Voor mapo tofu doe je de blokjes nog zachtjes pocheren, zodat de tofu zachter wordt. Voorkom wel altijd dat je de tofu laat koken, omdat anders de blokjes poreus worden.

Dit recept voor Mapo tofu is vegetarisch, maar klassiek gezien moet er in de mapo tofu ook uitgebakken gehakt. Je doet dan de gehakt apart rullen in een pan. Dit zet je dan apart en voeg je aan het einde weer toe. Dit recept voor mapo tofu kan vrij pittig zijn als je niet gewend bent aan pittig eten. Je kunt dan de gemalen chili uit het recept laten. De Toban Djan is ook vrij pittig, maar redelijk toegankelijk. Je kunt de gefermenteerde Chilibonenpasta eenvoudig vinden in iedere toko en soms zelfs in en Albert Heijn en Jumbo. Serveer dit samen met wat witte rijst en zoetzure groenten en je hebt een overheerlijke maaltijd dat snel op tafel staat!

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Mapo tofu betekent tofu van een pokdalig oud vrouwtje en is uitgegroeid tot één van de klassiekers uit de Chinese keuken. Het is supersmaakvol en door de szechuanpepers krijg je een extra kick. Een heerlijk gerecht voor de koudere dagen.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd10 minutenKooktijd15 minutenTotale tijd25 minuten

 500 g naturel tofu
 4 lente uitjes
 2,50 eetlepel Toban Djan (Chilibonenpasta)
 1 eetlepel Gefermenteerde zwarte bonen, gespoeld en gelekt
 1 theelepel gemalen Chilipepers (optioneel)
 1 eetlepel geraspte gember
 1 eetlepel knoflookpuree
 100 ml groentebouillon
 2 theelepel maïzena gemengd met 2 eetlepels water
 0,50 theelepel gemalen geroosterde sichuanpepers
 200 g varkensgehakt (optioneel)

1

Snijd de tofu in blokjes van 2 centimer en laat dit zachtjes pruttelen op het vuur.

2

Snijd de lenteuitjes in schuine ringen

3

Verwarm een wok op het hete vuur en voeg olie toe. Draai het vuur lager en voeg de Toban Djan toe. Zodra de aroma’s vrijkomen, voeg je de zwarte bonen toe. Wok 30 seconden door en voeg vervolgens de knoflook en gember toe. Blus af met de bouillon.

4

Haal de gepocheerde tofublokjes uit het water en lek ze goed uit. Voeg dit toe aan de wok en meng dit voorzichtig met een spatel. Voeg de lenteuitjes toe. Zolang de saus nog kookt voeg je de maïzena toe en roer je dit voorzichtig verder door, totdat de saus gaat binden.

5

Garneer de mapo tofu met de geroosterde sichuanpepers.

Ingrediënten

 500 g naturel tofu
 4 lente uitjes
 2,50 eetlepel Toban Djan (Chilibonenpasta)
 1 eetlepel Gefermenteerde zwarte bonen, gespoeld en gelekt
 1 theelepel gemalen Chilipepers (optioneel)
 1 eetlepel geraspte gember
 1 eetlepel knoflookpuree
 100 ml groentebouillon
 2 theelepel maïzena gemengd met 2 eetlepels water
 0,50 theelepel gemalen geroosterde sichuanpepers
 200 g varkensgehakt (optioneel)

Aanwijzingen

1

Snijd de tofu in blokjes van 2 centimer en laat dit zachtjes pruttelen op het vuur.

2

Snijd de lenteuitjes in schuine ringen

3

Verwarm een wok op het hete vuur en voeg olie toe. Draai het vuur lager en voeg de Toban Djan toe. Zodra de aroma’s vrijkomen, voeg je de zwarte bonen toe. Wok 30 seconden door en voeg vervolgens de knoflook en gember toe. Blus af met de bouillon.

4

Haal de gepocheerde tofublokjes uit het water en lek ze goed uit. Voeg dit toe aan de wok en meng dit voorzichtig met een spatel. Voeg de lenteuitjes toe. Zolang de saus nog kookt voeg je de maïzena toe en roer je dit voorzichtig verder door, totdat de saus gaat binden.

5

Garneer de mapo tofu met de geroosterde sichuanpepers.

Mapo tofu recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier