Tajine gerechten komen uit de bekende verhalen van duizend-en-één nacht. Het is een soort stoofpan met deksel van aardewerk uit Noord-Afrika. In de tajine maak je in een handomdraai de lekkerste stoofgerechten klaar. Denk bijvoorbeeld aan botermalse kip met citroen. Vroeger werd de tajine meestal op houtskool geplaatst. Tegenwoordig maken we tajine recepten op gas waarbij soms ook een sudderplaatje wordt gebruikt. Vandaag geven we je een echt traditioneel Marokkaans tajine recept. Met boterkip, ui, groente, knoflook, kaneel, komijn, ras el hanout en gezouten citroenen. De kip is daarbij zo mals dat hij op je tong smelt. Echt een overheerlijk gerecht!
In deze koopgids
De tajine
Voor tajine recepten moet je de tajine eerst op de juiste wijze voorbereiden. De tajine is van aardewerk en daardoor kwetsbaar. Voordat je gaat beginnen met je tajine recepten moet je hem daarom eerst 24 uur laten weken in water. Bij een geglazuurde tajine doe je dit eenmalig. Een ongeglazuurde tajine laat je elke keer een half uur in koud water weken. Maar let altijd goed op, want de tajine kan alsnog breken.
Maak eerst je tajine gereed voor dit gerecht.
Smeer de kippenpoten in met zout, peper en de ras el hanout.
Plaats de olie en boter in de tajine op een middelhoog vuur.
Wanneer de boter bruin is, plaats de kippenpoten erin en bak je ze even mooi goudbruin in de tajine. Haal de kippenpoten er daarna even uit.
Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes, verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze in dunne ringetjes.
Snijd de tomaten in stukjes. Fruit de ui even in de pan, pers de knoflook erboven uit, voeg de peper toe en rasp de gember. Voeg ook de stukjes tomaat toe.
Plaats de kippenpoten weer terug in de pan en voeg de bouillon toe. Roer dit alles even goed door.
Voeg daarna alle droge kruiden toe met wat peper en zout. Roer alles nog een keer goed door en laat de tajine goed warm worden.
Snijd de wortel in plakjes en door de helft en snijd ook de venkelknol in stukjes en voeg deze samen met de citroenen en olijven toe aan de tajine.
Laat dit zo rond de 90 minuten even sudderen op een laag vuur.
Voeg als laatste vlak voor het serveren de koriander en amandelen toe.
Je kunt de tajine ook koken / stoven met gedroogde abrikozen wanneer je dit lekker vindt.
Tajine recepten zijn ook lekker met couscous met saffraan, munt en rozijnen of met wat Turks of Marokkaans brood.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Maak eerst je tajine gereed voor dit gerecht.
Smeer de kippenpoten in met zout, peper en de ras el hanout.
Plaats de olie en boter in de tajine op een middelhoog vuur.
Wanneer de boter bruin is, plaats de kippenpoten erin en bak je ze even mooi goudbruin in de tajine. Haal de kippenpoten er daarna even uit.
Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes, verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze in dunne ringetjes.
Snijd de tomaten in stukjes. Fruit de ui even in de pan, pers de knoflook erboven uit, voeg de peper toe en rasp de gember. Voeg ook de stukjes tomaat toe.
Plaats de kippenpoten weer terug in de pan en voeg de bouillon toe. Roer dit alles even goed door.
Voeg daarna alle droge kruiden toe met wat peper en zout. Roer alles nog een keer goed door en laat de tajine goed warm worden.
Snijd de wortel in plakjes en door de helft en snijd ook de venkelknol in stukjes en voeg deze samen met de citroenen en olijven toe aan de tajine.
Laat dit zo rond de 90 minuten even sudderen op een laag vuur.
Voeg als laatste vlak voor het serveren de koriander en amandelen toe.
Je kunt de tajine ook koken / stoven met gedroogde abrikozen wanneer je dit lekker vindt.
Tajine recepten zijn ook lekker met couscous met saffraan, munt en rozijnen of met wat Turks of Marokkaans brood.
Geef een reactie