Mayonaise maken

mayonaise maken

Mayonaise kopen we meestal in een tube of eten we uit een potje gekocht in de winkel maar voor een product wat we bijna allemaal regelmatig eten en welke zo makkelijk te maken is is dat eigenlijk best raar. Zelfgemaakt mayonaise is zoveel lekkerder en voller van smaak dat het vreemd is dat we het eigenlijk niet vaker zelf maken. Ook kun je de zelfgemaakte mayonaise makkelijk als basis gebruiken voor bijvoorbeeld zelfgemaakt cocktailsaus of remouladesaus.

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is dus heel eenvoudig, je hebt er niet zoveel ingrediënten voor nodig en daarnaast is zelfgemaakte mayonaise ook nog eens heel erg lekker. Je kunt zelfgemaakte mayonaise daarna gebruiken om andere sausjes te maken zoals cocktailsaus, knoflooksaus, remouladesaus of bijvoorbeeld tartaarsaus.

Mayonaise recept

 • 2 eidooiers
 • 1 theelepel mosterd
 • 300 ml zonnebloem olie
 • 10ml azijn of citroensap
 • zout en peper

 Mayonaise maken

Zorg als je mayonaise gaat maken dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn, haal de eieren dus op tijd uit de koelkast.

 1. Roer in een mengkom de azijn(of citroensap) met de mosterd en wat peper en zout goed door elkaar
 2. Scheid de eieren en vang het eiwit op, doe de dooiers in de mengkom bij het azijn mengsel
 3. Roer goed door en blijf stevig roeren terwijl je de zonnebloem olie er druppelsgewijs bij giet
 4. Het is heel belangrijk om de olie er niet te snel bij te gieten maar steeds een heel klein beetje en de olie eerst goed op te laten nemen voordat je weer verder gaat
 5. Begint het een vast mengsel te vormen dan kun je de olie er met een klein straaltje bijgieten terwijl je goed blijft roeren.
 6. Als alle olie erbij zit heb je een lekkere volle en romige mayonaise die je eventueel nog op smaak kunt brengen met wat zout en/of peper
 7. Is de mayonaise te dik dan kun je deze afslappen met wat water

Mayonaise maken met de staafmixer

Mayonaise maken kun je ook met een staafmixer maken, hiervoor doe je alle ingrediënten in een hoge maatbeker en zet de staafmixer op bodem, zet de staafmixer aan wacht totdat er zich om het mes van de staafmixer mayonaise vormt en haal dan langzaam de staafmixer omhoog. Zo makkelijk is het om zelf mayonaise te maken met de staafmixer.

 

Mayonaise maken
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Saus
Hoeveelheid: 1 potje
Ingrediënten
 • 2 eidooiers
 • 1 theelepel mosterd
 • 300 ml zonnebloem olie
 • 10ml azijn of citroensap
 • zout en peper
Bereiding
 1. Zorg als je mayonaise gaat maken dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn, haal de eieren dus op tijd uit de koelkast.
 2. Roer in een mengkom de azijn(of citroensap) met de mosterd en wat peper en zout goed door elkaar
 3. Scheid de eieren en vang het eiwit op, doe de dooiers in de mengkom bij het azijn mengsel
 4. Roer goed door en blijf stevig roeren terwijl je de zonnebloem olie er druppelsgewijs bij giet
 5. Het is heel belangrijk om de olie er niet te snel bij te gieten maar steeds een heel klein beetje en de olie eerst goed op te laten nemen voordat je weer verder gaat
 6. Begint het een vast mengsel te vormen dan kun je de olie er met een klein straaltje bijgieten terwijl je goed blijft roeren.
 7. Als alle olie erbij zit heb je een lekkere volle en romige mayonaise die je eventueel nog op smaak kunt brengen met wat zout en/of peper
 8. Is de mayonaise te dik dan kun je deze afslappen met wat water

 

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: