Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Mijn favoriete recept voor Schwäbische Maultaschen

Schwäbische maultaschen in een van die gerechten waar ik nog steeds dol op ben en ook mee ben opgegroeid toen mijn oma of moeder het maakte. Het wordt vaak geserveerd in een bouillon of iets gebakken met gekaramelliseerde uitjes. Iets waar ik vroeger en nu nog steeds er van kan genieten en is voor mij dan ook echt comfortfood.

schwäbische maultaschenrecept

Schwäbische maultaschen in een van die gerechten waar ik nog steeds dol op ben en ook mee ben opgegroeid toen mijn oma of moeder het maakte. Het wordt vaak geserveerd in een bouillon of iets gebakken met gekaramelliseerde uitjes. Iets waar ik vroeger en nu nog steeds er van kan genieten en is voor mij dan ook echt comfortfood. Het lastige in Nederland is, is dat je geen ‘Brät’ hebt. Gelukkig kun je dit eenvoudig zelf maken door gehakt door te draaien in een keukenmachine of Kitchenaid totdat je een structuurloze massa hebt. Feitelijk heb je dus een vleesmassa gemaakt voor worst. Het recept voor maultaschen lijkt wat op de Italiaanse ravioli of Russische pelmeni en is vrij eenvoudig om te maken met wat geduld. Maultaschen zijn rechthoekig van origine maar je kunt ze ook rond maken als je dat eenvoudiger vind om te maken. Hierin veranderd er niets aan het recept voor mijn Schwäbische maultaschen.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Schwäbische maultaschen in een van die gerechten waar ik nog steeds dol op ben en ook mee ben opgegroeid toen mijn oma of moeder het maakte. Het wordt vaak geserveerd in een bouillon of iets gebakken met gekaramelliseerde uitjes. Iets waar ik vroeger en nu nog steeds er van kan genieten en is voor mij dan ook echt comfortfood.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd45 minutenTotale tijd1 uur 15 minuten

Voor het maultaschendeeg
 2 eieren
 300 g bloem
 1 theelepel olie
 160 ml koud water
 0,50 theelepel zout
 1 snufje nootmuskaat
Voor de vulling
 1 ui
 50 g oud brood (Knödelbrot of ander redelijk stevig brood)
 1 eetlepel zonnebloemolie
 1 ei
 10 g peterselie
 250 g spinazie
 250 g varkensgehakt
 zout en peper
 1 snufje nootmuskaat

1

Meng alle ingrediënten voor het deeg en maak hiervan een mooi deeg. Laat het deeg rusten terwijl je aan de slag gaat met de vulling

2

Leg het oude brood in water en laat staan.

3

Snipper het uitje en hak de peterselie. Zet vervolgens een pan met wat water op het vuur en doe in een andere pan een eetlepel zonnebloemolie. Breng het water aan de kook en blancheer de spinazie voor enkele seconden. Fruit ondertussen in de andere pan het uitje en de peterselie. Als dit gefruit is doe je dit in de bekken van een keukenmachine samen met de spinazie.

4

Knijp het brood goed uit en voeg dit ook toe aan de keukenmassa. Voeg de overige ingrediënten toe en draai door in de keukenmachine tot een gladden massa. Het gehakt moet glad zijn, zodat je een fijne structuur krijgt. Bak eventueel een klein beetje van het gehakt in een pan om te proeven of het vlees goed op smaak is, anders moet je nog extra zout en peper toevoegen.

Maak de maultaschen
5

Neem het deeg en haal dit door een pastamachine tot een dun deeg van een 0,5 centimeter. Snijd vervolgens repen van ongeveer 7 centimeter breed. Verdeel vervolgens de repen op twee stapels. Een daarvan vul je en de andere leg je erbovenop alsof je ravioli maakt. Doe het vlees vervolgens in een spuitzak en spuit een rechthoek van 5 centimeter lang met wat ruimte aan de randen zodat je de maultasche dicht kunt vouwen. Dicht de maultasche vervolgens met de hand dicht en snijd af. Ga door totdat je geen vlees of deeg meer over hebt.

6

Zet een pan gezouten water op en breng dit net tegen de kook aan. Draai het vuur omlaag en laat hierin de maultaschen 20 minuten trekken. Haal uit met een zeef en gebruik ze bijvoorbeeld voor in de soep.

Ingrediënten

Voor het maultaschendeeg
 2 eieren
 300 g bloem
 1 theelepel olie
 160 ml koud water
 0,50 theelepel zout
 1 snufje nootmuskaat
Voor de vulling
 1 ui
 50 g oud brood (Knödelbrot of ander redelijk stevig brood)
 1 eetlepel zonnebloemolie
 1 ei
 10 g peterselie
 250 g spinazie
 250 g varkensgehakt
 zout en peper
 1 snufje nootmuskaat

Aanwijzingen

1

Meng alle ingrediënten voor het deeg en maak hiervan een mooi deeg. Laat het deeg rusten terwijl je aan de slag gaat met de vulling

2

Leg het oude brood in water en laat staan.

3

Snipper het uitje en hak de peterselie. Zet vervolgens een pan met wat water op het vuur en doe in een andere pan een eetlepel zonnebloemolie. Breng het water aan de kook en blancheer de spinazie voor enkele seconden. Fruit ondertussen in de andere pan het uitje en de peterselie. Als dit gefruit is doe je dit in de bekken van een keukenmachine samen met de spinazie.

4

Knijp het brood goed uit en voeg dit ook toe aan de keukenmassa. Voeg de overige ingrediënten toe en draai door in de keukenmachine tot een gladden massa. Het gehakt moet glad zijn, zodat je een fijne structuur krijgt. Bak eventueel een klein beetje van het gehakt in een pan om te proeven of het vlees goed op smaak is, anders moet je nog extra zout en peper toevoegen.

Maak de maultaschen
5

Neem het deeg en haal dit door een pastamachine tot een dun deeg van een 0,5 centimeter. Snijd vervolgens repen van ongeveer 7 centimeter breed. Verdeel vervolgens de repen op twee stapels. Een daarvan vul je en de andere leg je erbovenop alsof je ravioli maakt. Doe het vlees vervolgens in een spuitzak en spuit een rechthoek van 5 centimeter lang met wat ruimte aan de randen zodat je de maultasche dicht kunt vouwen. Dicht de maultasche vervolgens met de hand dicht en snijd af. Ga door totdat je geen vlees of deeg meer over hebt.

6

Zet een pan gezouten water op en breng dit net tegen de kook aan. Draai het vuur omlaag en laat hierin de maultaschen 20 minuten trekken. Haal uit met een zeef en gebruik ze bijvoorbeeld voor in de soep.

Notes

Schwäbische maultaschen recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier