Schwäbische maultaschen in een van die gerechten waar ik nog steeds dol op ben en ook mee ben opgegroeid toen mijn oma of moeder het maakte. Het wordt vaak geserveerd in een bouillon of iets gebakken met gekaramelliseerde uitjes. Iets waar ik vroeger en nu nog steeds er van kan genieten en is voor mij dan ook echt comfortfood. Het lastige in Nederland is, is dat je geen ‘Brät’ hebt. Gelukkig kun je dit eenvoudig zelf maken door gehakt door te draaien in een keukenmachine of Kitchenaid totdat je een structuurloze massa hebt. Feitelijk heb je dus een vleesmassa gemaakt voor worst. Het recept voor maultaschen lijkt wat op de Italiaanse ravioli of Russische pelmeni en is vrij eenvoudig om te maken met wat geduld. Maultaschen zijn rechthoekig van origine maar je kunt ze ook rond maken als je dat eenvoudiger vind om te maken. Hierin veranderd er niets aan het recept voor mijn Schwäbische maultaschen.
Schwäbische maultaschen in een van die gerechten waar ik nog steeds dol op ben en ook mee ben opgegroeid toen mijn oma of moeder het maakte. Het wordt vaak geserveerd in een bouillon of iets gebakken met gekaramelliseerde uitjes. Iets waar ik vroeger en nu nog steeds er van kan genieten en is voor mij dan ook echt comfortfood.
Meng alle ingrediënten voor het deeg en maak hiervan een mooi deeg. Laat het deeg rusten terwijl je aan de slag gaat met de vulling
Leg het oude brood in water en laat staan.
Snipper het uitje en hak de peterselie. Zet vervolgens een pan met wat water op het vuur en doe in een andere pan een eetlepel zonnebloemolie. Breng het water aan de kook en blancheer de spinazie voor enkele seconden. Fruit ondertussen in de andere pan het uitje en de peterselie. Als dit gefruit is doe je dit in de bekken van een keukenmachine samen met de spinazie.
Knijp het brood goed uit en voeg dit ook toe aan de keukenmassa. Voeg de overige ingrediënten toe en draai door in de keukenmachine tot een gladden massa. Het gehakt moet glad zijn, zodat je een fijne structuur krijgt. Bak eventueel een klein beetje van het gehakt in een pan om te proeven of het vlees goed op smaak is, anders moet je nog extra zout en peper toevoegen.
Neem het deeg en haal dit door een pastamachine tot een dun deeg van een 0,5 centimeter. Snijd vervolgens repen van ongeveer 7 centimeter breed. Verdeel vervolgens de repen op twee stapels. Een daarvan vul je en de andere leg je erbovenop alsof je ravioli maakt. Doe het vlees vervolgens in een spuitzak en spuit een rechthoek van 5 centimeter lang met wat ruimte aan de randen zodat je de maultasche dicht kunt vouwen. Dicht de maultasche vervolgens met de hand dicht en snijd af. Ga door totdat je geen vlees of deeg meer over hebt.
Zet een pan gezouten water op en breng dit net tegen de kook aan. Draai het vuur omlaag en laat hierin de maultaschen 20 minuten trekken. Haal uit met een zeef en gebruik ze bijvoorbeeld voor in de soep.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Meng alle ingrediënten voor het deeg en maak hiervan een mooi deeg. Laat het deeg rusten terwijl je aan de slag gaat met de vulling
Leg het oude brood in water en laat staan.
Snipper het uitje en hak de peterselie. Zet vervolgens een pan met wat water op het vuur en doe in een andere pan een eetlepel zonnebloemolie. Breng het water aan de kook en blancheer de spinazie voor enkele seconden. Fruit ondertussen in de andere pan het uitje en de peterselie. Als dit gefruit is doe je dit in de bekken van een keukenmachine samen met de spinazie.
Knijp het brood goed uit en voeg dit ook toe aan de keukenmassa. Voeg de overige ingrediënten toe en draai door in de keukenmachine tot een gladden massa. Het gehakt moet glad zijn, zodat je een fijne structuur krijgt. Bak eventueel een klein beetje van het gehakt in een pan om te proeven of het vlees goed op smaak is, anders moet je nog extra zout en peper toevoegen.
Neem het deeg en haal dit door een pastamachine tot een dun deeg van een 0,5 centimeter. Snijd vervolgens repen van ongeveer 7 centimeter breed. Verdeel vervolgens de repen op twee stapels. Een daarvan vul je en de andere leg je erbovenop alsof je ravioli maakt. Doe het vlees vervolgens in een spuitzak en spuit een rechthoek van 5 centimeter lang met wat ruimte aan de randen zodat je de maultasche dicht kunt vouwen. Dicht de maultasche vervolgens met de hand dicht en snijd af. Ga door totdat je geen vlees of deeg meer over hebt.
Zet een pan gezouten water op en breng dit net tegen de kook aan. Draai het vuur omlaag en laat hierin de maultaschen 20 minuten trekken. Haal uit met een zeef en gebruik ze bijvoorbeeld voor in de soep.
Geef een reactie